Caută
Close this search box.

ADRA continuă să ofere ajutor în Mozambic, Malawi și Zimbabwe

Ciclonul Idai a trecut prin Mozambic, Malawi și Zimbabwe, în perioada 15-17 martie 2019, lăsând mii de persoane fără locuință. Rapoartele spun că 84 de persoane sunt confirmate decedate în Mozambic, însă, potrivit președintelui Mozambic, Felipe Nyusi, numărul de morți ar putea crește la aproape 1.000 de persoane doar în Mozambic. În total, mai mult de 2,6 milioane de persoane au fost afectate în cele trei țări în urma ciclonului.




Emmerson Mnangagwa, Președintele Zimbabwe, a declarat urgență națională după ce ciclonul puternic a devastat Zimbabwe, omorând cel puțin 98 de persoane. Au fost distruse poduri și drumuri, mai mult de 100 de case s-au prăbușit, și mai mult de 70 de persoane au fost declarate dispărute. Eforturile de salvare au continuat în Zimbabwe și în cele mai afectate zone din Mozambic și Malawi.

„Este foarte rar ca un ciclon de această magnitudine să aibă loc în această parte a lumii cauzând atât de multe pagube” a declarat Mario de Oliveira, Director Situații de urgență ADRA International. ”Acum sunt depuse eforturi pentru a aduce hrană, adăpost și apă curată pentru cei mai afectați din districtele Chimanimani și Chipinge. A fost dificil, deși există numeroase obstacole pentru a ajunge la oameni în condițiile în care și electricitatea a căzut, împiedicând accesul la comunicare.”

ADRA a fost la fața locului, deoarece ciclonul s-a mutat din Zimbabwe, ajutând până la 650 de gospodării cu kituri de hrană și igienă, cu intenția de a oferi asistență suplimentară în zonele cele mai afectate. De asemenea, ADRA a ajutat oamenii din Mozambic și Malawi să se recupereze de la inundațiile puternice care au afectat mii de oameni înainte de a ajunge pe coasta ciclonului.

Pe 18 martie, ADRA a distribuit 1.000 kituri de adăpost și 2.000 prelate în orașul portuar Beira, Mozambic, cu ajutorul unui convoi de zbor al ONU, a adăugat Oliveira. „Suntem, de asemenea, în curs de distribuire către Malawi a kiturilor de urgență din depozitele noastre din Nairobi.”

Deși ciclonul a trecut, ploile abundente au continuat să cadă, provocând o creștere a apei de inundații. Printre cei afectați au fost studenți, după cum se preciza că mai mult de 200 de săli de clasă au fost distruse în patru provincii din Mozambic.

ADRA a colaborat cu autoritățile locale, cu organizațiile umanitare și cu bisericile adventiste locale, pentru a evita suprapunerea ajutoarelor și pentru a mobiliza resurse suplimentare în Zimbabwe, au spus liderii organizației.

Când a lovit ciclonul Idai, Emma avea doi nepoți împreună cu ea. Ei s-au îngrămădit într-un colț al casei, sperând că vor supraviețui. Ei au fost îngroziți când, dintr-o dată, un colț al acoperișului de tablă a fost rupt de vânt. Aproape imediat, o parte din casa s-a prăbușit, iar ploaia a început să cadă în interior. Din fericire, partea casei care adăpostea pe Emma și pe nepoții ei stătea în picioare. Chiar și înainte de ciclon, Emma se lupta în fiecare zi pentru a asigura familiei traiul necesar. Acum nu numai că locuința ei este indisponibilă, dar mâncarea pe care o păstra a fost luată de apele inundabile. „Nu știu ce să fac în continuare, nu am nimic – nu am mâncare și nici un adăpost”. Emma a supraviețuit furtunii, dar acum ea este în pericol de înfometare. Familii precum cea a Emmei suferă și sunt în doliu în sudul Africii după devastarea ciclonului Idai. Ajutorul oferit de tine poate face diferența pentru familii din Mozambic, Malawi și Zimbabwe.

Cei care doresc să se alăture echipei ADRA și să se implice susținând victimele ciclonului din Mozambic, Malawi și Zimbabwe, o pot face:

  • prin donații financiare în conturile ADRA, specificând Mozambic
  • donând direct pe site ul ro/doneaza pentru ”altă destinație (specificați)”, cu mențiunea Mozambic.

”Aproapele nostru nu este doar cel care este aproape de noi. Cel care are nevoie de ajutorul nostru, chiar dacă geografic este departe de noi, este de asemenea aproapele nostru. Numărul victimelor Ciclonului Idai, care a afectat țările Malawi, Mozambique și Zimbabwe, a depășit 2,6 milioane. ADRA Internațional este deja acolo, iar noi nu putem sta nepăsători. Încurajez pe credincioșii și simpatizanții Bisericii Adventiste să-și aducă aportul lor pentru a contribui cu puținul nostru la alinarea suferințelor celor greu încercați, chiar dacă sunt departe de noi. Dumnezeu ne va da gânduri, sentimente și motivații noi atunci când primim felul de a gândi al lui Hristos. Nicio organizație creștină nu a reușit să rămână vie din punct de vedere spiritual dacă a existat doar pentru sine. Dumnezeu va purta de grijă!” a declarat Ștefan Tomoiagă, Președinte Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România.

”ADRA România se alătură cu toată inima apelului la solidaritate internațională împreună cu sinistrații din Mozambic, Malawi și Zimbabwe și va oferi, în colaborare cu rețeaua ADRA, intervenție umanitară de urgență în completarea eforturilor autorităților locale. Suntem chemați să fim brațele întinse pentru semenii noștri greu încercați. Donațiile financiare, de care este atâta nevoie în zilele acestea, vor aduce nespus de multă speranță persoanelor care se confruntă cu atât de multe probleme” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, este activă în 139 de țări și este condusă după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. Datorită promptitudinii cu care ADRA a răspuns la nevoile oamenilor de pe întregul glob, în 1997, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

ADRA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate