Caută
Close this search box.

Eliberat sau încătușat?

Miercuri, 06 Decembrie 2017, în București s-a desfășurat Conferința de prezentare a studiului național privind independența financiară a victimelor violenței în familie din centre rezidențiale ”Încătușat sau eliberat?”, în cadrul proiectului ”Creative Workshop ADRA House”, eveniment organizat de către Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România în parteneriat cu RIN Grand Hotel.

Alături de reprezentanții ADRA, prezenți la eveniment au fost: Domnul Adrian Asoltanie, Trainer educație financiară, Doamna Adina Bălan, Președinte Asociația Solwodi România, Doamna Ruxandra Novotny, Responsabil reinserție Asociația Ateliere fără Frontiere și Domnul Nicolae Șerban, Coordonator piața muncii Asociația Ateliere fără Frontiere și Doamna Mihaela Lazea. Fiecare invitat a prezentat  perspectiva asupra provocări în centrul de recuperare din punct de vedere al integrării profesionale și soluții practice în reinserția profesională a victimelor violenței în familie.

Conferința de lansare a studiului ”Încătușat sau eliberat?” a avut loc în timpul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femei, desfășurată la nivel mondial. Anual, campania începe în data de 25 noiembrie, care este Ziua Internațională împotriva Violenţei asupra Femeii și se încheie în data de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului, stabilind astfel o conexiune simbolică între eliminarea violenței împotriva femeii și respectarea drepturilor omului. Prin acest eveniment ADRA România trage un semnal de alarmă că abuzurile împotriva femeilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului, continuând campaniile de sensibilizare și conștientizare privind prevenirea și combaterea violenței domestice (2010 –  “Îți place să dai? Alege-ți un partener pe măsură!”,  2011 – “Dai în ea? Dăm în tine … cu legea!”, 2012 – “Ciocu Mare”, 2013 – “Bărbați adevarăți”, 2014 – 2015 – “E treaba ta!”, 2016 – ”Împreună ștergem lacrimi”).

”Încătușat sau eliberat? – Studiul național privind independența financiară a victimelor violenței în familie din centre rezidențiale” a vizat evaluarea celor 55 organizații și asociații active în domeniul violenței domestice. Cercetarea s-a desfășurat pe 2 planuri, la nivel național prin aplicarea chestionarului de evaluare a percepțiilor specialiștilor cu privire la independența financiară a victimelor violenței în familie (46 respondenți finali) și pe plan local la nivelul Municipiului București, prin organizarea de 3 focus-grupuri în 3 centre (urgență, recuperare, maternal).

Dintre concluziile studiului se pot enunța următoarele:

  • Cele mai multe centre la nivelul țării sunt de centre de primire în regim de urgență (22 de centre);
  • Cele mai multe centre aparțin instituțiilor statului (63 % dintre centre);
  • În centrele de recuperare, rata de angajare este aproape dublă față de centrele de urgență, iar rata de pierdere a locului de muncă în cele dintâi este 0!
  • Victimele menționează des violența economică printre formele de abuz;
  • Cele mai frecvente manifestări ale abuzului financiar: interdicția ca victima să aibă loc de muncă, sabotarea acestuia, realizarea de cheltuieli pentru vicii;
  • Aspecte ce interferează cu locul de muncă: neîncrederea că au competențele profesionale necesare, starea emoțională negativă;
  • Așteptări de la organizația gazdă: aspecte ce țin de supraviețuirea fizică (hrană) și supravegherea copiilor, ca apoi să urmeze cele ce țin în mod direct de identificare/susținerea unui serviciu;
  • Victimele nu sunt independente financiar la plecarea din centre (timpul – nu poate fi estimat);
  • Alcătuirea de echipe pluridisciplinare și interinstituționale pentru supravegherea cazurilor după plecarea din centre.

”Proiectele ADRA România desfășurate în domeniul violenței în familie arată preocuparea constantă a organizației pentru această categorie de beneficiari. Ne dorim să oferim nu doar servicii de suport în cadrul adăpostului ”Casa ADRA” pe care îl conducem, ci și sprijin în vederea câștigarea independenței financiare și a demnității umane, ceea ce am și urmărit prin proiectul ”Creative Workshop ADRA House”. Lupta împotriva violenței în familie este mai mult decât un domeniu de activitate, iar ”Casa ADRA” și ”Creative Workshop ADRA House” sunt mai mult decât niște proiecte – ele sunt un loc, o ”cetate de scăpare” în care persoanele asistate, victime ale violenței în familie fac un popas în drumul lor spre o viață liniștită, după ce unele dintre ele au îndurat ani de-a rândul sentimente de umilință, suferință și frică” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

”Indiferent că avem de gestionat 100 de RON sau 100.000 RON, educația financiară este asemenea educației rutiere: și pietonii și șoferii de bolizi trebuie să cunoască semnele și regulile de circulație pentru a nu sfârși tragic. Educația cât mai timpurie și comunicarea în cuplu așează fundația solidă pe baza căreia putem lua decizii de viață corecte pe termen lung. Educația financiară nu este despre bani, ci este despre viață. Felicit ADRA România pentru ceea ce face! O familie fără buget este ca o familie care pleacă la o călătorie de 50 – 60 ani fără hartă” a declarat Adrian Asoltanie, Antreprenor, Speaker motivațional.

”Independența financiară se referă la capacitatea persoanei care a fost într-o relație de violență în familie de a se întreține singură pe sine și copiii săi, prin accesarea unui serviciu, asigurarea hranei, cheltuielilor de întreținere și asigurarea unui spațiu de locativ (prin propriile forțe sau prin accesarea unor servicii sociale: decontare chirie, cantină socială, ajutor de urgență). La începutul activității cu victimele violenței în familie, am făcut promisiunea de a le sprijini psihologic cât mai bine, prin competențele mele profesionale. Cu timpul, promisiunea a devenit angajamentul de a face TOT ce se poate pentru a aduce o licărire de speranță în viața fiecărei victime cu care interacționez. A lucra cu astfel de beneficiari este transformațional, nu doar pentru ei, ci și pentru mine, ca om și specialist” a declarat Psih. Drd. Alina V. Bordas-Mohorea, Psiholog în specialitatea psihoterapeut ADRA România.

”Proiectul Creativ Workshop ADRA House” și-a propus ca obiectiv principal să susțină și ajute beneficiarele centrului ”Casa ADRA” prin stimularea creativității și a abilităților practice, prin realizarea de obiecte și materiale în cadrul workshopurilor în care am încercat să valorizăm și să motivăm constant beneficiarele în lupta lor de autocunoaștere, autoapreciere și creștere a stimei de sine în vederea reintegrării pe piața muncii. Credem că prin acest atelier putem fructifica timpul petrecut de către beneficiare în centru, timp de tranziție în cadrul rutei profesionale a fiecăreia, până la identificarea unui nou loc de muncă. Mai mult decât atât, acest atelier reprezintă și un mod de recreere, de socializare și de reflecție, prin care încercăm să le ajutăm să depășească momentele grele ale singurătății, dar și cele specifice unui nou început” a declarat Paula Drăgan, Manager proiect ADRA România.

Proiectul ”Creative Workshop ADRA House” se desfășoară în perioada 15 Ianuarie – 31 Decembrie 2017, fiind destinat victimelor violenței în familie, în cadrul căruia sunt realizate lucrări/articole hand-made, astfel beneficiarii proiectului reușind să-și îmbunătățească stima de sine și să fie ajutați să depășească mai ușor perioada de după ieșirea din relația abuzivă. De asemenea, în cadrul proiectului, este oferită consiliere din punct de vedere al legislației muncii, persoanelor asistate findu-le facilitată integrarea pe piața muncii.

Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin oferirea de servicii specializate: adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.

ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 130 de țări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios.

Înființată în 1990, ”Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România”   urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate.

ADRA România

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate