Caută
Close this search box.

Ziua Protectiei Civile sarbatorita de ADRA si Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) România şi Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență (ASVSU) au sărbătorit duminică, 27 februarie 2011, împlinirea a 78 de ani de la apariţia Protecţiei Civile in Romania.

Intâlnirea salvatorilor voluntari din Bucureşti a avut un caracter festiv cu această ocazie, cursanţii avându-i în mijlocul lor ca invitaţi pe domnul prof. univ. dr. gen.(R) Dan-Ioan Mânăstireanu, profesorul dr. Steiner Nicolae şi pe domnul col. (R) Dan Florea. Aceştia au prezentat pe larg beneficiile aduse de Protecția Civila în România, punctând importanța voluntariatului în dezvoltarea intervențiilor în caz de dezastre.

Voluntariatul este principala componentă a asociației noastre. Ne dorim ca împreună să ne putem pregăti cât mai bine pentru a putea salva cât mai multe vieți omenești

spunea dl Dan Florea în discursul său.

Pregătirea populației pentru intervenția în caz de dezastre are un rol extrem de important

sublinia dl profesor Steiner în analiza importanței organizării cursului de salvatori voluntari.

După ce au asistat la expunerile specialiștilor în domeniu, cursanții au avut parte și de o porție de noi învățături practice printre care punctul de compresie si manevra Heimlich. Cursurile de salvatori voluntari vor continua iar la final participanții vor susține un examen în urma căruia vor primi o diplomă de salvatori voluntari, având astfel posibilitatea de a participa la în echipe de intervenție în caz de dezastre.

Ne dorim ca instruirea pe care o facem celor peste 170 de voluntari înscrişi la acest curs din Bucureşti şi împrejurimi cât şi din Ploieşti să fie proiectul pilot, deoarece intenţionăm ca acest lucru să âl facem şi pentru voluntarii din alte zone ale ţării

a declarat Sorin Goleanu, directorul ADRA România.

Cursurile se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi vor avea următoarea structură: primul an se va axa pe suportul vital de baza (BLS) şi va cuprinde două examene scris şi unul practic. În al doilea an se vor forma echipe e răspuns la dezastre cu cei care vor dori să se implice, acestea beneficiind de instruiri specifice în mai multe direcţii: cercetare-căutare-deblocare-salvare, primul ajutor în urgenţă, transport accidentaţi, radiocomunicaţii de urgenţă, căutare – salvare canină, prim ajutor psihologic, ş.a. Anul trei este destinat celor care doresc să devină manageri în dezastre.

ADRA România, în colaborare cu ASVSU, a demarat acest proiectul de pregătire a salvatorilor voluntari pentru a forma echipe de intervenție în caz de dezastru, cu scopul de a întâmpina evenimentele nedorite de dezastru natural sau de altă natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate