Vreau la școală

La nivel național, rata abandonului școlar este de 18,10% conform ultimelor date statistice. Acestor copii, de multe ori, nu li se permite frecventarea școlii deoarece se consideră că este mai important să rămână acasă și să îngrijească de frații mai mici, decât să meargă la școală, fără vreun avantaj imediat sau palpabil. De asemenea, se ajunge în situația în care chiar cei mici sunt trimiși la muncă, de obicei pentru alimente, acest fapt împiedicând accesul la educația instituțională. Consecința principală o constituie scăderea nivelului de instruire și implicit creșterea riscului de excludere socială a viitorilor adulți.

ADRA România a demarat acest proiect prin care dorește să lupte împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu. Beneficiarii sunt identificați prin intermediul parteneriatelor cu primăriile locale și prin colaborarea strânsă a voluntarilor locali ADRA cu directorii școlilor din zonă.

Deși țara noastră a aderat la Strategia ”Europa 2020” de la Bruxelles din anul 2010, asumându-și ”reducerea ratei abandonului școlar timpuriu de la 15%, cât este în prezent, la 10%”, România a ocupat în anul 2014 locul 26 din 28 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește părăsirea timpurie a sistemului de învățământ, având în continuare una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar, respectiv 18,1%. Mai mult decât atât, conform statisticilor oficiale, România se plasează în locurile codașe ale țărilor Uniunii Europene și în ceea ce privește finanțarea sistemului de învățământ, salariile acordate profesorilor sau investițiile făcute de stat pentru fiecare elev.

 

În anul școlar 2016 – 2017, pe plan național, 460 de copii premianți din Banat, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți de zeci de sponsori, prin ADRA România, în procesul educațional, oferindu-le în fiecare lună alimente, rechizite școlare, articole de igienă și îmbrăcăminte.

ADRA România susține educația! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”VREAU LA ȘCOALĂ!” și să se implice, o pot face prin:

  • voluntariat,
  • prin donații materiale (în special rechizite școlare, produse alimentare și de igienă, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în conturile ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Vreau la școală!”.