Caută
Close this search box.

Start la școală

Obiectivul proiectului ADRA Start la școală, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Educație și Sănătate de Bază”, este îmbunătățirea condițiilor pentru o educație de calitate în rândul copiilor defavorizați, dar care manifestă interes pentru educație, reducerea abandonului școlar în rândul copiilor care provin din familii cu o situație materială precară prin dotarea a 50 de copii din familii defavorizate cu rechizite școlare și ghiozdane pentru anul școlar 2020-2021, precum și cu dispozitive electronice (tablete 4G cu cartele SIM incluse) pentru primii 34 dintre aceștia care au cele mai bune rezultate la învățătură.

În perioada 18 septembrie – 20 octombrie 2020, ADRA România trece un nou proiect în portofoliul de educație și bază, anume proiectul Start la școală care se încadrează în domeniul de expertiză „Educație și Sănătate de bază”. Proiectul a fost implementat cu succes, ca urmare 50 de elevii silitori au primit ghiozdane echipate cu rechizite, iar o parte dintre ei tablete încorporate cu cartele SIM reîncărcabile în vederea îmbunătățirii desfășurării cursurilor online.

Beneficiarii din cadrul proiectului, cei 50 de copii ( 28 fete și 22 băieți) au fost selectați în parteneriat împreună cu Unitățile Administrativ Teritoriale și cu Unitățile de Învățământ din județul Neamț, comunele Hangu și Poiana Teiului. Criteriile de selecție au fost cele de performanță în educație și situația materială precară în care acești copii trăiesc. Finanțatorul, prin donație, este persoană juridică, cu ajutorul căruia ADRA România a achiziționat ghiozdanele și rechizitele și împreună cu voluntarii au echipat ghiozdanele cu rechizite și tabletele încorporate cu cartele SIM reîncărcabile, spre bucuria elevilor.

„Vă spunem aceste cuvinte de mulțumire în semn de apreciere pentru bucuria pe care ați adus-o elevilor și părinților lor, prin donarea către aceștia a rechizitelor și tabletelor atât de necesare în contextul actual. Pe această cale, vă informăm că gestul făcut de dumneavoastră este unul care merită întreaga noastră recunoștință, mai ales prin faptul că dispozitivele electronice aduse de ADRA sunt primele care au ajuns în unitatea noastră de învățământ, deși am solicitat sprijin și altor instituții și autorități. Dat fiind faptul că de la o săptămână la alta, scenariile de funcționare a unităților de învățământ se modifică conform hotărârii CJSU, am putea în orice moment să intrăm în scenariul roșu care înseamnă învățare exclusiv online. De asemenea, scenariul galben după care funcționăm de câteva săptămâni ne obligă la desfășurarea învățării pe grupe, alternând prezența fizică cu cea online. Școala noastră utilizează platforma G-Suite, existând deschidere din partea cadrelor didactice pentru actul educational. Din nefericire, conform unui sondaj în rândul elevilor, mai mult de 100 de elevi nu dețin niciun dispozitiv și intră pe platformă doar prin intermediul telefonului părinților seara, după ce aceștia se întorc de la lucru. Sub 10% dețin un laptop sau o tabletă, iar restul au un telefon propriu, însă caracteristicile modeste ale acestuia nu permit o activitate constantă și de calitate în mediul online. În consecință, decizia de a oferi atât rechizite cât și tablete unor elevi care sunt interesați de învățătură care provin din medii defavorizate ori se află în situații speciale, este una cât se poate de benefică. Sperăm într-o colaborare viitoare și ne arătăm disponibilitatea de a implementa și alte proiecte în parteneriat cu dumneavoastră” declară Director, Prof. Mariana Deleanu al școlii gimnaziale „Iustin Pîrvu”.

Autoritățile locale din comunele Hangu și Poiana Teiului au apreciat foarte mult această inițiativă ADRA România care vine în sprijinul celor mai defavorizați copii din școlile respective. În urma vizitei pe care managerii proiectului au efectuat-o în teren și a discuțiilor purtate cu directorii școlilor, s-a aflat că din cei 544 de copii înscriși în anul școlar 2020/2021 (274 în Școala Gimnazială din Comuna Hangu și 270 în Școala Iustin Pârvu din Poiana Teiului) foarte puțini dispun la momentul acesta de aparatura necesară pentru desfășurarea cursurilor online. Așa se face că la Școala Iustin Pîrvu, spre exemplu, cursurile școlii se desfășoară normal, cu respectarea tuturor normelor sanitare care se impun, părinții solicitând acest lucru deoarece nu au posibilități materiale pentru achiziția tabletelor necesare copiilor pentru cursurile online. Există multe temeri, nesiguranță și incertitudine cu privire la anul școlar care a debutat, atât din partea părinților dar și a cadrelor didactice, însă ADRA România se bucură că împreună cu finanțatorul nostru, putem oferi o șansă la educație unor copii care îndrăznesc să viseze la un viitor mai bun, în ciuda greutăților și lipsurilor cu care se confruntă. 

ADRA România susține educația!

ADRA România dorește să susțină la școală copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile și sunt permanent amenințați de abandon școlar.

Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiecte de educație și sănătate de bază și să se implice, o pot face prin:

  • voluntariat,
  • prin donații materiale (în special rechizite școlare, produse alimentare și de igienă, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în conturile ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza sau
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.

Informații despre acest proiect, puteți regăsi și în următoarele articole:

ADRA România

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate