Caută
Close this search box.

Istoric ADRA

ADRA Internațional

Istoria ADRA este bogată în mărturia unei biserici motivate încă de la începuturile ei de iubirea pentru oameni. Într-un cuvânt, rădăcinile agenţiei pot fi urmărite în timp până în anul 1918, când Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a strâns fonduri pentru ajutorarea europenilor afectaţi de primul război mondial.

În anii 1944 – 1945 s-a construit un depozit în New York şi altul în San Francisco, unde erau depozitate bunuri care apoi erau împărţite în 41 de ţări, răspunzând astfel nevoilor apărute după cel de-al doilea război mondial.

La început, ADRA era cunoscută sub denumirea Serviciul Mondial al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea (SAWS), care s-a dezvoltat dintr-o corporaţie înfiinţată de către Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial, în anul 1956. Corporaţia – Serviciul de Binefacere al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea – avea ca scop principal „a ajuta oamenii de toate naţiile, de pe toate continentele, în vreme de pace, dar şi în vreme de război.”

În anul 1973, conducerea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a schimbat cuvântul „binefacere” cu termenul „mondial”, în timp ce SAWS a început să includă în activităţile ei obişnuite şi acţiuni de dezvoltare a comunităţilor. La început, SAWS era o organizaţie cu posibilităţi limitate. Era prezentă în 7 ţări, incluzând Chile, India şi Africa. Prioritatea SAWS pentru anul 1983 a fost ajutor în caz de dezastre. Implementarea de proiecte pentru dezvoltare era foarte slab reprezentată. SAWS şi conducătorii bisericii au remarcat nevoia de a face mai mult decât a interveni în caz de dezastru. Astfel au demarat proiecte pe termen mai lung, oferind celor în nevoie resurse și oportunităţi prin care puteau să se ajute ei înşişi.

În anul 1984, SAWS a fost redenumită ”Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor” (ADRA), devenind o entitate independentă. De atunci ADRA s-a extins, fiind prezentă în peste 136 de ţări de pe glob, cu aproximativ 6.000 de angajaţi, câştigând o reputaţie foarte bună şi prin faptul că a rămas activă în locuri considerate de mare dificultate. În 1994, de exemplu, ADRA a fost singura agenţie umanitară ce a rămas în Rwanda în timpul războiului civil, tratând mai mult de 1.000 de pacienţi pe zi în clinicile şi spitalele din taberele de refugiaţi.

În anul 1997, ADRA a primit statutul general consultativ de către Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC). ECOSOC este alcătuit din 54 ţări şi statutul de general consultativ îi oferă ADRA posibilitatea de a prezenta subiecte de interes pe agenda ECOSOC. Din 1.600 de organizaţii nonguvernamentale cu statutul de consultativ, numai 110 deţin statutul de general consultativ.

Bugetul global anual al ADRA, de 176 milioane de dolari, îi permite să ajute mai mult de 20 milioane de oameni din întreaga lume. Activitatea ei este într-o continuă creştere. Când vedem imensul impact al programelor implementate sau cât de departe ajung ajutoarele, ne dăm seama de progresul înregistrat. Cu adevărat, resursele sunt binecuvântate de Dumnezeu.

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) este organizaţia umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea şi reprezintă principala modalitate de implicare instituţională în activităţile caritabile ale acesteia.

Cu toate acestea, ADRA se implică în proiecte de care beneficiază întreaga populaţie şi oferă sprijin în mod necondiţionat, indiferent de orientarea religioasă a beneficiarului. În plus, activitatea ADRA este clar separată de activităţile religioase şi nu oferă sprijin financiar sau de orice altă natură pentru a influenţa opţiunea religioasă a beneficiarilor.

În momentul de față, la nivel mondial, Michael Kruger este președintele ADRA Internațional, iar la nivel european, Joao Martins este Director.

Michael Kruger

Președinte
ADRA Internațional
2019 – prezent

link

 

Joao Martins

Director
ADRA Europa
2016 – prezent

link

 

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ADRA-Horizontal-Logo-1024x272.png

ADRA România

Înființată în anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populaţie și oferă sprijin în mod necondiţionat indiferent de religia, rasa, etnia sau genul beneficiarilor

Ion Buciuman

Director
ADRA România
1990 – 1995

”ADRA este o mare școală în care înveți să prețuiești oamenii nu după ceea ce au ei, ci după ceea ce au nevoie și după ceea ce ai putea face pentru ei.”

Viorel Dima

Director
ADRA România
1995 – 2000

”«Mami, a venit un înger!» a strigat un copil, fericit vor avea ce pune pe masă, când a văzut vine voluntarul ADRA. Și avea dreptate! ADRA este trimisul Cerului pentru cei în nevoie. Ajută acolo unde și alții pot ajuta, dar într-un mod inovativ, oferind noi soluții și modalități. ADRA aduce speranță și aduce viitorul în prezent. ADRA este reprezentativă pentru spiritul Comunității adventiste de ziua a șaptea.”

Emil Jigău

Director
ADRA România
2000 – 2005

ADRA este o idee binecuvântată de Dumnezeu căreia i-a venit timpul. Misiunea ADRA este punerea în practică a Cuvântului lui Dumnezeu. Singura religie ce face diferența este aceea care este pregătită să își pună în picioare cizmele de lucru și să își murdărească mâinile de noroi. ADRA este în mișcare și continuă direcția ascendentă ca oriunde merge să aducă speranță, vindecare, o nouă viață celor înfometați, străini, bolnavi și prizonieri. ADRA este evanghelia în cizme de lucru care poate să transforme lumea.”

Cornel Roman

Director
ADRA România
2005 – 2009

A fost o mare provocare și un privilegiu pentru mine fac parte, pentru o vreme, din familia ADRA. Am învățat aici multe lecții de creștinism practic și am văzut cum necazul oamenilor se transformă în binecuvântare. Să fii acolo unde este o nevoie, o poți împlini prin solidaritate și întrajutorare, iată esența unei vieți trăite cu sens. ADRA mi-a schimbat viața. Îmi place cred tot mai mulți oameni vor fi motivați și transformați de acest tip de misiune.

Sorin Goleanu

Director
ADRA România
2009 – 2014

În anii de activitate la ADRA România am avut bucuria ca, împreună cu o echipă tânără de colegi, putem vedea modul minunat în care Dumnezeu ne-a susținut și ne-a ajutat fim de folos semenilor noștri, aflați în nevoie. Cele două cuvinte care au marcat lucrul nostru în echipă au fost Dezvoltare și Sinergie. Lăudat fie Dumnezeu pentru toate!

41. Georgescu Robert a

Robert Georgescu

Director
ADRA România
2014 – prezent

Ținta vieții Întemeietorului creștinismului a fost să-i facă pe alții fericiți. Nu există obiectiv mai măreț decât acesta. Prin excelență, ADRA este echipa în care, în modul cel mai practic, poți experimenta stilul acesta de viață.”

Istoric realizat cu sprijinul directorilor ADRA România din perioada anilor 1990 – până în prezent.

 

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate