“Sunt foarte fericit! Este prima finanțare de acest nivel, obținută în urma unei competiții care a necesitat nu doar convingerea unor sponsori ci și demonstrarea unei susțineri a organizației și a proiectului. Din fericire, mii de persoane au susținut cauza noastră și ne-au poziționat prin votul lor pe primul loc și, de asemenea, juriul a fost convins de beneficiile și sustenabilitatea acestui proiect. Le mulțumim tuturor celor care au pus umărul la acest nou succes!”
a declarat Sorin Goleanu, directorul executiv ADRA România.Pe 13 Iunie, juriul competiției Idei din Țara lui Andrei organizată de Petrom, a publicat lista finală a câștigătorilor. În urma voturilor publicului și punctajului acordat de juriu, au fost desemnate 21 de idei care vor primi finanțare între 5000 și 15.000 euro, valoarea totală a finanțării Petrom fiind de 200.000 de euro.
Printre acestea, proiectul ADRA România, „Grădini Roditoare”, de altfel și cel mai votat proiect al competiției, a fost declarat câștigător pentru o finanțare de 15.000 de euro.
„Sustenabilitatea este unul din punctele forte al acestui proiect. In primul rand ea este asigurata de cresterea gradului de independenta financiara, iar pe de alta parte instrumentul oferit asigura continuitate fara alte investitii. Rezultatele implementarii pot fi vazute chiar si dupa 7 ani de la incheierea finantarii. Mecanismul este foarte simplu, accesibil, poate rezista prin forte proprii si poate fi extins prin reinvestirea profitului. Astfel, dupa ce s-a realizat instruirea in legumicultura, beneficiarul primeste un solar cu o durata medie de viata de 7 ani, pe care il poate planta fara alte investitii. Din experienta, doar dupa prima cultura s-a amortizat 25% din investitie; la un simplu calcul rezulta faptul ca intr-o perioada scurta, investitia va fi amortizata in totalitate, toate aceste venituri fiind ale beneficiarului”
ne-a descris pe scurt proiectul Valentina Cozorici, coordonatorul acestui proiect.
Procedura prin care s-a realizat selecția proiectelor câștigătoare a prevăzut ca 40% din șanse să fie date de votul oferit online pe site-ul: taraluiandrei.ro iar 60% să conteze decizia juriului. Au fost înscrise în competiție 389 proiecte, 182 din domeniul educaţiei, 130 dezvoltare comunitară, 77 pe mediu iar 80.936 de susținători au votat proiectele înscrise.