Caută
Close this search box.

Raport ADRA România 2014 – 2018

Duminică și luni, 21 și 22 Aprilie 2019, în Campusul Universității Adventus din Cernica, județul Ilfov a avut loc a XIX-a sesiune a Adunării Generale Elective a Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România cu un număr de 216 delegați din toate zonele țării. În cadrul întâlnirii, s-a validat raportul ADRA România din perioada anilor 2014 – 2018. În urma analizei, ADRA și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru mandatul celor 5 ani, implementând cu succes, pe parcursul mandatului, 235 proiecte.

Aria de implementare a proiectelor a avut în vedere ”Declarația de Acțiune” a organizației: ”ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei aflați în nevoie şi investește în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale, respectiv dezvoltare economică, educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate.”




Isus este exemplul nostru! Adusă la existență de Dumnezeu, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România lucrează în favoarea persoanelor care se confruntă cu sărăcia sau care se află în situații vulnerabile. Prin programele sale specifice, ADRA are ca obiectiv determinarea unor schimbări pozitive și adecvate, prin crearea de parteneriate și prin acțiuni responsabile în vederea atingerii scopului propus. Lucrarea de a-i ajuta pe cei săraci este chemarea adresată tuturor oamenilor pentru ca ei să poată dezvolta simpatie și iubire, astfel încât să poată da pe față înaintea altora puterea veștii bune a Întemeietorului creștinismului. El a folosit mai mult timp pentru vindecarea bolnavilor decât pentru predicarea Evangheliei. Suntem învățați de exemplul Domnului Isus Hristos că adevăratul scop al vieții este slujirea altora.

Proiectul ADRA ”Grădini roditoare” își propune îmbunătățirea nivelului de trai prin instruirea în legumicultură a familiilor defavorizate, dar harnice, în vederea desfășurării de activități generatoare de venituri. Prin activități de instruire de bază privind cultivarea legumelor, oferirea de răsaduri, donarea cu materiale de construcție și asistență în construirea de sere se are învedere creșterea veniturilor anuale familiilor beneficiare.

Investiția pe termen lung în copii, în educația acestora este dintotdeauna o prioritate ADRA: ”Vreau la școală!” este un proiect ADRA prin care se are în vedere prevenirea și combaterea abandonului școlar pentru copiii din medii defavorizate, prin susținerea pe parcursul fiecărui an școlar, atât din punct de vedere material (rechizite, alimente, articole de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte), cât și educațional (consiliere) a unui număr total de 1.866 copii săraci, dar buni la învățătură, atent selectați din toate regiunile țării.

Proiectul ADRA ”Copii ajută copii” are ca obiectiv promovarea voluntariatului și a spiritului de responsabilitate socială în rândul copiilor și tinerilor din toate zonele țării. În luna februarie 2017, 7.000 daruri au fost oferite într-o singură zi, pregătite pentru copiii și tinerii care provin din familii defavorizate. Prin intermediul acestui proiect, alți 14.000 de părinți sau tutori au fost beneficiari indirecți cu sprijinul a cel puțin 8.100 de copii și de tineri voluntari ADRA și în parteneriat cu mai bine de 250 de primării și 500 de unități de învățământ.

Proiectul ADRA ”Căsuța speranței” are ca obiectiv îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor cu afecțiuni respiratorii prin asigurarea găzduirii în vecinătatea salinei Slănic, Prahova a peste 50 de beneficiari găzduiți în ”Centrul de Primire în Regim Gratuit pentru Copii cu Afecțiuni Respiratorii”, proiect în parteneriat cu Biserica Adventistă Slănic, Prahova. Avantajele unei tratament cu aerosoli reprezintă o facilitate accesibilă pentru copiii care suferă de afecțiuni respiratorii și pentru însoțitorii lor.

Prin proiectul ”Sprijin pentru nou-născuți”, 670 de beneficiari au primit un trusou pentru nou-născuți, proiect în colaborare cu Spitalul Municipal Câmpina și cu bisericile adventiste din orașul Câmpina, Prahova, în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a nou-născuților prin oferirea de produse în funcție de nevoi.

În perioada 2014 – 2018, în adăpostul ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”, peste 1.230 de victime ale violenței în familie (mame și copii) au fost asistate de către experții de implementare ADRA România, dintre care 492 au beneficiat gratuit de cazare, hrană și consiliere de specialitate.

 ”Creative Workshop ADRA House” este destinat victimelor violenței în familie, prin care acestea realizează lucrări hand-made sau folosind echipamente specializate în vederea realizării de materiale personalizate. În cadrul proiectului, în luna decembrie 2017, a fost publicat ”Studiul național privind independența financiară a victimelor violenței în familie din centre rezidențiale – Încătușat sau eliberat?” care a vizat evaluarea tuturor celor 55 organizații și asociații din România, active în domeniul violenței domestice.

Conform standardelor în vigoare, în anul 2015, ”Casa ADRA” a primit acreditarea pentru anul 2016, urmând ca în anul 2016 să primească licența de funcționare cu calificativ maxim, pentru perioada 2016-2020, din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Atunci când țara noastră a fost lovită de dezastre naturale în anii 2014, 2016 și 2018, ADRA România a intervenit cu promptitudine cu sprijinul a peste 555 de voluntari implicați în implementarea mai multor intervenții umanitare de solidaritate cu sinistrații, respectiv: ”Pod peste ape” – ajutor de urgență în caz de inundație oferit după dezastru pentru 1.872 de persoane din regiunile Banat, Bucovina, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania și ”Speranță mai presus de ape”.

DSC_7876Prin proiectele ”În sfârșit, acasă!” (îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familii aflate în situație de risc), ”Reclădind speranțe” (răspuns de urgență oferit familiilor după ce casele acestora au fost afectate de incendii), ”Speranța mai presus de ape” (îmbunătățirea spațiului locativ prin construirea sau reconstruirea caselor pentru familiile afectate de dezastre naturale) și ”10 case în 10 zile”, ADRA România, cu sprijinul voluntarilor din țară și din diaspora, a construit 91 de locuințe sociale pentru familii defavorizate, familii selectate în colaborare cu autoritățile locale.

Cu o capacitate de 5 camere, proiectul ”Adăpost temporar pentru persoane fără locuință – Casa recunoștinței” are ca obiectiv integrarea și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoane fără adăpost într-o comunitate locală.

”Sprijin pentru fiecare” este un proiect prin care ADRA a reușit să susțină 233 de persoane sărace sau cu probleme medicale grave ajutându-le să depășească momentele critice din viață, donațiile pentru fiecare caz variind între câteva sute de EURO și peste 100.000 EURO.

Prin intervenția în caz de urgență în regiunile de sosire a refugiaților și în taberele din Grecia și Irak, însoțită de implicarea în asistarea imigranților din centrele din România, în cadrul proiectului ”Speranță pentru imigranți”, peste 11.150 refugiați au găsit un ajutor prețios în ADRA România. Ca urmare a campaniilor de informare, de conștientizare și de strângere de fonduri, au fost posibile cele 10 intervenții umanitare de solidaritate internațională cu refugiații, sprijinirea primului spital ADRA în Irak, realizarea ghidului de lucru cu refugiații, constituirea cluburilor de reintegrare pentru refugiați și altele.

ADRA România recunoște umanitatea în criza refugiaților, cât și valoarea fiecărui om implicat. Astfel că, datorită modului în care ADRA România a răspuns la nevoile oamenilor investind în potențialul lor prin inițiative de dezvoltare comunitară, pe 12 iunie 2017, ADRA România trăiește un moment istoric primind primul PREMIUL I la ediția a XV-a a Galei Societății Civile, iar pe 11 decembrie 2017, ADRA primește pentru a doua oară PREMIUL I la ediția a III-a a Galei Solidarității Internaționale GLOBUE 2017 ”pentru contribuția la sporirea solidarității globale și la crearea unei lumi mai bune”.

Ca urmare a constituirii în toamna anului 2014 a Grupului de lucru ADRA România în vederea accesării Fondurilor Europene Nerambursabile, care a lucrat cu mai multe firme de consultanță în domeniu, în luna februarie 2015, a fost semnat primul contract de finanțare europeană nerambursabilă pentru ADRA România. În anii care au urmat, ADRA România a mai câștigat alte 5 proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, cu implementare până în anul 2021 și totalizând un buget de 13.777.000 EURO, 4 proiecte fiind pentru sprijinirea antreprenoriatului, iar 2 proiecte pentru asistarea categoriilor sociale defavorizate.

În urma proiectului finalizat – ”Step by step in business – Antreprenoriat pentru tinerii din regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov” –, 446 persoane au fost consiliate, 401 persoane au fost formate în competențe antreprenoriale, 40 de firme noi au fost înființate, 89 de locuri de muncă noi au fost create și 3 centre de sprijin pentru inițierea afacerilor au fost înființate.

În tot acest timp, ADRA România și-a propus și a reușit să încheie parteneriate solide cu instituții importante și, de asemenea, să activeze în importante federații românești: Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC) și Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND). În plus, conform standardelor mondiale ale birourilor rețelei ADRA, în anul 2016, ADRA România primește ”licența de funcționare” din partea ADRA International, începând din anul 2017, ADRA România este membru în BOARD-ul și în comitetul executiv ADRA Europa, iar din anul 2018, ADRA România face parte din grupul birourilor mari din ADRA Europa, ceea ce a ajutat la creșterea vizibilității și credibilității ADRA România, dar, în același timp, și la sporirea eficienței tuturor proiectelor implementate în această perioadă, prin relația și finanțarea ADRA România.

În perioada anilor 2014 – 2018, activitatea socială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a înregistrat asistarea a peste 74.025 persoane din România și din afara țării prin intermediul a 235 proiecte din portofoliul ADRA România. Implementarea cu succes a acestor proiecte a fost posibilă cu sprijinul a 24.464 voluntari activi și a 3.285 parteneri care au fost alături de noi spre binele semenilor coordonați din toată inima de echipa ADRA de la biroul central și de responsabilii și coordonatorii ADRA din cele 6 regiuni de implementare. Suntem conștienți de faptul că ajutorul material și financiar în implementarea proiectelor desfășurate nu este de neglijat, astfel că, în perioada ultimilor 5 ani, ne-am bucurat de susținerea celor 2.778 sponsori cu inimă mare. Prețuirea noastră și răsplata de sus!

Credem că în tot ceea ce am desfășurat, prin realizarea contractelor de sponsorizare și a protocoalelor de colaborare încheiate, prin campaniile de informare, de conștientizare și de strângere de fonduri, prin concerte, seminare, workshop-uri, conferințe, tabere, emisiuni televizate sau radiofonice pentru proiectele implementate, prin articole de promovare a cazurilor sociale, în presa scrisă sau online, în toate cele văzute și nevăzute, cunoscute și necunoscute, am avut un PARTENER de nădejde care niciodată nu ne-a uitat. Dumnezeu este PARTENERUL nostru nevăzut!

IMG_7798

ADRA: Schimbă o viață și vei schimba lumea!

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate