Caută
Close this search box.

În România, Casa ADRA oferă adăpost victimelor violenței domestice

Sursa Adventist World

Ce ți-ai putea dori mai mult de la o relație decât să ai pace între tine și partenerul tău pentru a forma o familie, un loc pe care să-l numești acasă, un spațiu de siguranță și dezvoltare, sprijin și iubire?

Eli* obișnuia să viseze la un astfel de scenariu. Visa la un cămin plin de râsete și bucurie. Visase la asta încă de când părinții ei se despărțiseră, când avea șase ani. Dar viața a dus-o pe un drum diferit, plin de lacrimi și abuzuri, neglijență și neajutorare.

Povestea începe în casa străbunicii ei, care a rămas să aibă grijă de Eli și de sora ei pentru că tatăl lor le-a părăsit. Vecinii au observat că bătrâna se străduia să aibă grijă de fete și, după ce au anunțat serviciile de protecție a copilului, micuțele au fost duse într-un centru de stat. Pentru Eli a fost cel mai bun moment, deoarece în scurt timp a primit sprijinul educatorilor datorită sârguinței sale. A avut un mentor care i-a îndrumat viața de tânără, profesoara de limba română din centru, care a ajutat-o să își descopere dragostea pentru cunoaștere și dezvoltare.

Eli își petrecea vacanțele cu tatăl ei, o persoană pe care o descrie ca fiind egoistă și complet dezinteresată de educația ei. Ea spune că primea de la el doar cuvinte dure și bătăi. Perioada în care a locuit într-un cămin de stat, de la vârsta de șase ani până la 21 de ani, și-o amintește cu plăcere, dar întoarcerea în casa tatălui ei a fost întotdeauna traumatizantă. Își amintește un episod din primii ani de viață când tatăl ei s-a întors de la serviciu și a găsit farfurii murdare în bucătărie, le-a aliniat pe fete și le-a șters vasele murdare pe obraji.

Când a părăsit centrul de stat, lucrurile nu s-au îmbunătățit. La 22 de ani, s-a căsătorit cu un bărbat cu opt ani mai în vârstă decât ea. Relația a durat opt ani, dar s-a încheiat din cauza posesivității și geloziei lui. Următoarea relație a durat 11 ani și a avut ca rezultat un copil, deși partenerul nu și-a dorit copilul. Pentru ea, vestea că era însărcinată a fost singura licărire de speranță într-o mare de dezamăgire.

Eli și-a asumat toată responsabilitatea pentru a putea deveni mamă, cu neimplicarea totală a tatălui, iar dincolo de momentele de abuz fizic și psihic a existat presiunea constantă manifestată de sora partenerului, care era mereu prezentă în relație și fără de care nu ar fi luat nicio decizie.

Casa ADRA oferă cazare, consiliere psihologică individuală și familială, consiliere socială, hrană și asistență medicală de urgență femeilor care au raportat violență domestică. [Foto: ADRA România]

Se descrie ca fiind o luptătoare, o persoană care investește în oameni și căreia îi place să ajute. Eli a văzut o emisiune la televizor care a ajutat-o să înțeleagă că se confruntă cu abuzul, iar aceasta a condus-o în cele din urmă la Casa ADRA, un loc sponsorizat de Agenția Adventistă de Dezvoltare și Ajutor din România, unde victimele abuzurilor și ale violenței domestice pot găsi adăpost.

În timpul șederii sale la Casa ADRA, spune Eli, a descoperit pacea și siguranța, precum și puterea de a merge mai departe. S-a înscris din nou la liceu, cu visul de a merge apoi la facultate. Pe parcursul întregului proces, a fost susținută constant de specialiștii de la centrul ADRA, de care se simte foarte legată emoțional.

„Casa ADRA a fost totul pentru mine”, spune Eli. „Mi-a oferit startul de care aveam nevoie pentru mine și pentru fetița mea. Acolo mi-am dat seama ce s-a întâmplat, cum să mă concentrez pe mine și pe fetița mea și cum să gestionez banii. Am legat prietenii frumoase și de durată cu femeile de acolo. Nu am suficiente cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința pentru echipa de profesioniști de la Casa ADRA. Astăzi, mă simt bine datorită a ceea ce am învățat acolo: empatie, dragoste pentru oameni și răbdare dincolo de așteptări.”

Psihologul ADRA România, Mariana Rios, spune că își iubește munca la Casa ADRA. „Sunt fericită că am oameni ca Eli în centru”, spune ea. „Mă bucur că am putut să fiu ghidul ei timp de câteva luni și că munca mea a fost de mare ajutor…. Ea este un exemplu de motivație, voință și perseverență.”

Combaterea violenței domestice

Din 2009, ADRA România administrează Centrul de primire în regim de urgență a victimelor violenței domestice, cunoscut sub numele de Casa ADRA. În acest centru, ADRA România oferă cazare, consiliere psihologică individuală și familială, consiliere socială, precum și hrană și asistență medicală de urgență femeilor (împreună cu copiii lor) care au raportat violența domestică autorităților competente. Casa ADRA are o licență emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România.

Versiunea originalăa acestei știri a fost postată pe site-ul de știri al ADRA România .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate