Caută
Close this search box.

„Casa ADRA a fost totul pentru mine” – căminul unde victimele violenței în familie au mereu siguranța zilei de mâine

Ce poți să-ți dorești mai mult de la o relație decât să existe liniște între tine și partenerul tău cu scopul de a forma un cămin, un loc pe care să-l numești acasă, un spațiu al siguranței și al dezvoltării, al susținerii și al iubirii.

*Eli a visat mai mult decât noi toți la acest scenariu în care avea să-și întemeieze un cămin, cu râsete de copil și multă bucurie. A visat zi de zi la împlinirea acestei imagini, încă de la vârsta de 6 ani, când drumurile părinților s-au despărțit. Atunci a început o altă poveste pentru ea: încărcată de lacrimi și abuzuri, de neglijare și neputință.

Povestea începe în ograda străbunicii care a rămas să aibă grijă de cele două fete, tatăl lor fiind complet absent. Vecinii au observat imposibilitatea acesteia de a avea grijă de fete și, anunțând Protecția Copilului, micuțele au fost luate și duse într-o altă lume, aceea a unui centru de stat. Pentru Eli a fost perioada cea mai bună fiind sprijinită de educatori datorită sârguinței pe care o avea. A avut un mentor care i-a ghidat întreaga viață, profesoara de limba română și educator la centru, care a ajutat-o să descopere dragostea pentru cunoaștere și dezvoltare.

Vacanțele le petrecea la tată, o persoană pe care o descrie ca fiind egoistă și complet dezinteresată de creșterea ei, primea de la el doar cuvinte dure și bătăi. Perioada petrecută în cămin (6-21 ani) și-o amintește cu plăcere, însă întoarcerea acasă era de fiecare dată traumatizantă. Își amintește un episod din primii ani când tatăl a venit de la serviciu și a găsit farfuriile murdare în bucătărie, a aliniat fetele, a șters vasele murdare de obrajii lor, apoi le-a crestat chipul cu cioburile.

Nici pe plan sentimental lucrurile nu au fost frumoase, iar perioadele de declin profesional au fost și ele prezente. La 22 de ani a început o relație de căsătorie cu un tânăr mai mare cu 8 ani decât ea, considerând că va avea cu cine să-și împartă amarul și că experiența acestuia de viață vor fi un suport pentru ea, iar după 8 ani relația s-a finalizat din cauza posesivității și geloziei lui. Următoarea relație a durat 11 ani și din ea a rezultat un copil, deși partenerul nu și-a dorit copilul, pentru ea vestea sarcinii era singura licărire de frumos într-o mare a dezamăgirii. Și-a asumat totul pentru a putea deveni mamă, chiar și cu neimplicarea totală a tatălui și dincolo de momentele de abuz fizic și psihic se afla presiunea constantă manifestată de sora partenerului care era prezentă mereu în relație și fără de care acesta nu lua nici cea mai mică decizie.

Eli se descrie ca fiind o luptătoare, investește în oameni și iubește să ajute. A ascultat o emisiune la televizor și a înțeles că ceea ce trăiește este un abuz, hotărăște să plece și ajunge la „Casa ADRA” împreună cu fiica sa. Pe perioada găzduirii, descoperă liniștea și siguranța, precum și puterea pentru demersurile ulterioare, reia procesul educațional, înscriindu-se la liceu pentru a-l finaliza căci visul ei este de a urma o facultate și se angajează ca agent de curățenie la un cunoscut retailer. În tot acest timp, este în permanență susținută de specialiștii centrului față de care se simte foarte legată emoțional. Eli și-a schimbat povestea pentru că a crezut că poate, a muncit pentru împlinire și a primit la momentul potrivit mâna întinsă de care a avut nevoie.

Casa ADRA a fost totul pentru mine, mi-a oferit startul de care aveam nevoie pentru mine și fetița mea. Acolo am realizat ce s-a întâmplat, cum să ma concentrez asupra mea și a fetiței mele și cum să gestionez banii. Am legat prietenii frumoase și durabile cu doamnele de acolo. Nu am suficiente cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința pentru echipa de profesioniști de la Casa ADRA. Astăzi sunt bine datorită a ceea ce am învățat acolo: empatie, dragoste față de oameni și răbdare dincolo de orice așteptare”, ne transmite Eli, persoană asistată la ”Casa ADRA”, victimă a violenței în familie.

„Îmi iubesc profesia de psiholog și sunt fericită cand am oameni precum Eli în centru. Nu știu câți dintre noi ar putea să meargă mai departe în condițiile în care tatăl în loc să-ți fie alături ți-ar da doar 50 lei să pleci din casă și să te descurci, nu știu câți dintre noi am putea să ținem un serviciu în condițiile în care am fi nevoiți să trăim luni în șir sub cerul liber într-un parc, să ne spălăm corpul și hainele de pe noi la cișmeaua din parc. Această femeia a făcut asta și a reușit să supraviețuiască în acea perioadă și ușor, ușor în loc să cedeze psihic, a luptat să-și depășească condiția. Mă bucur că am putut să-i fiu ghid pentru câteva luni și că munca mea i-a fost de mare ajutor. Eli este o femeie foarte puternică care are un vis frumos la 45 ani, acela de a urma o facultate. Momentan este înscrisă la liceu, la frecvență redusă, iar peste doi ani, după ce va lua bacalaureatul, urmează admiterea la facultate. Este un exemplu de motivație, voință și perseverență pentru oricine, este un om care demonstrează că indiferent unde te-ai născut, unde ai crescut și chiar daca viața nu este generoasă cu ajutorul potrivit din partea specialiștilor se poate să-ti depășești condiția și să-ți îndeplinești visele”, a declarat Mariana Roș, Psiholog ADRA România.

Expertiza ADRA România în domeniul violenței domestice

Din 2009, ADRA România conduce Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA. În acest centru, ADRA România oferă: cazare, consiliere psihologică individuală și de familie, consiliere socială, hrană şi asistenţă medicală de urgenţă femeilor (alături de copiii lor) care au reclamat violenţa domestică organelor competente. 

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.

*pseudonim folosit din motive de siguranță

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate