Sursa Intereuropean Division
În urmă cu un an, o tragedie seismică a lovit inimile comunităților din Turcia, lăsând în urmă ruine și suferință. În ciuda durerii și a distrugerii, flacăra speranței nu s-a stins. În mijlocul haosului, oamenii și organizațiile caritabile s-au unit pentru a reconstrui viețile victimelor afectate. În acest context, ADRA și partenerii săi au devenit mesagerii speranței, oferind nu doar alimente și produse de primă necesitate pentru traiul zilnic, ci și un mesaj de speranță pentru cei afectați. Astăzi, când lumina de la capătul tunelului începe să strălucească, povestea de reziliență și solidaritate continuă să inspire, dovedind că, împreună, putem transforma tragedia în ceva pozitiv cu timp, efort și angajament continuu.
În perioada 26 februarie – 1 martie 2024, doi reprezentanți ai echipei ADRA s-au deplasat în Hatay, Turcia, pentru implementarea și monitorizarea activităților din cadrul proiectului „Speranță pentru Turcia” și „Speranță pentru Siria”, împreună cu partenerii locali. De asemenea, celor doi reprezentanți regionali ADRA li s-au alăturat reprezentanți ai biroului ADRA International, reprezentanți din MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), ai ONG-ului ‘Semiluna Roșie’ și ai autorităților locale, totul pentru buna desfășurare a activităților care să ofere sprijin supraviețuitorilor cutremurului.
„Am văzut mâinile prăfuite ale celor care nu se pot opri să elibereze orașul de beton, am văzut lacrimile unei mame care și-a hrănit copiii doar cu apă și zahăr în ultimele zile și îmbrățișările părinților copiilor cu nevoi speciale”, a declarat Valentina Sturzu-Cozorici, director de programe al ADRA România. „Deși a trecut un an, situația supraviețuitorilor rămâne tragică, iar activitățile proiectului ajută foarte mult persoanele vulnerabile. Peste 1.000 de familii vor fi primit asistență financiară până la sfârșitul lunii martie, ceea ce va duce la o îmbunătățire a nivelului de trai și la un ajutor nesperat pentru persoanele vulnerabile în urma cutremurului de anul trecut”, a conchis Sturzu-Cozorici.
Echipa ADRA România a participat, alături de partenerul local, la activitatea de acordare de asistență financiară prin distribuirea de carduri valorice pentru cel puțin 1.000 de familii, persoane vulnerabile afectate de cutremur. Accentul a fost pus pe persoanele vârstnice, familiile numeroase, mamele singure și persoanele cu dizabilități. De asemenea, elevii școlii Mihai Ionescu, în parteneriat cu ADRA România, au oferit alimente pentru 200 de familii afectate de cutremurul din Turcia. Printr-o mobilizare de excepție, aceștia au desfășurat o activitate proprie de strângere de fonduri cu scopul de a oferi sprijin copiilor afectați de cutremur.
„Printre ruinele clădirilor distruse de cutremur, printre viețile celor dragi curmate într-o clipă, speranța încă rămâne!”, a declarat Cristina Roșu, manager de proiect ADRA România. „Oameni care te îmbrățișează, cu lacrimi în ochi, fără cuvinte, pentru ca această speranță să se materializeze într-un sprijin neașteptat, venit parcă de nicăieri, dar cu siguranță la momentul potrivit”, a continuat Roșu. „Pentru o mamă care are grijă de cei dragi rămași, a primi o astfel de cutie cu alimente înseamnă mult mai mult decât asigurarea câtorva mese, înseamnă speranță, putere și bucurie. Este asigurarea că nu sunt uitați, că există oameni, necunoscuți, departe, care simt alături de ei. Este materializarea speranței de care se agață cu fiecare fir de putere care i-a mai rămas, și anume că, în ciuda greutăților, totul va fi bine, iar viața poate merge înainte”, a conchis Roșu.
Acțiunea umanitară descrisă este doar o parte din activitatea ADRA în Turcia. Cu recunoștință față de toți cei implicați – sponsori, parteneri, voluntari și beneficiari – ADRA România rămâne hotărâtă să își îndeplinească în continuare misiunea și să aducă transformare în viețile celor care au nevoie de ajutorul nostru.
„La un an de la cutremurul devastator, mii de oameni trăiesc încă în adăposturi temporare”, a declarat Kelly Dowling, manager de urgență al ADRA International.
„A fost o sursă de inspirație să vedem reziliența oamenilor care creează un viitor reimaginat din moloz. Furnizarea bunurilor de primă necesitate de care avem cu toții nevoie pentru a trece peste zi permite ADRA și partenerilor să ofere o expresie practică a speranței și să le reamintească faptul că nu sunt singuri”, a conchis Dowling.
Mai multe despre ADRA România
Din 1990, Agenția Adventistă de Dezvoltare și Ajutorare în România – ADRA România -s-a implicat în mod deosebit în proiecte de dezvoltare care aduc beneficii întregii populații. Conducându-se în proiectele întreprinse după motto-ul „Dreptate, Compasiune, Iubire”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viața beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane.
În calitate de furnizor de servicii sociale acreditat, ADRARomânia face parte din rețeaua ADRA International, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume. ADRA International este prezentă în 118 țări și se bazează pe o filozofie care combină compasiunea cu spiritul practic, venind în întâmpinarea persoanelor aflate în nevoie, fără distincții rasiale, etnice, politice sau religioase, cu scopul de a sluji umanitatea pentru ca toți să poată trăi împreună așa cum a vrut Dumnezeu.