Caută
Close this search box.

Angajamentul de neclintit al ADRA pentru vindecarea comunităților în ciuda a doi ani de conflict

Sursa ANN English

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare și Ajutor (ADRA) continuă eforturile umanitare în Ucraina, la doi ani de la izbucnirea conflictului armat. ADRA a fost în prima linie în Ucraina și în țările vecine, oferind asistență critică celor mai vulnerabile populații afectate de ostilități, inclusiv hrană, adăpost, sprijin psihologic și asistență medicală.

La câteva ore de la începerea conflictului, la 24 februarie 2022, ADRA și-a mobilizat rețeaua globală de echipe de intervenție de urgență, mii de voluntari ai Bisericii Adventiste și resurse masive pentru a ajuta copiii, femeile, familiile și persoanele care și-au părăsit casele pentru a evita bombardamentele și a căuta refugiu peste graniță, în alte țări.

„Îi păstrăm în rugăciunile noastre pe toți cei ale căror vieți au fost schimbate ireversibil ca urmare a conflictului actual din Ucraina. Pe măsură ce situația intră în cel de-al treilea an, ADRA își menține angajamentul de a oferi ajutor umanitar care să salveze vieți copiilor, femeilor și familiilor care au fost strămutate în interiorul țării, precum și milioanelor de refugiați care au fugit în țările vecine. „Suntem profund recunoscători numeroaselor organizații partenere care și-au unit forțele cu ADRA în eforturile de ajutorare”, spune vicepreședintele ADRA International pentru afaceri umanitare, Imad Madanat. „ADRA este, de asemenea, profund recunoscătoare miilor de voluntari ai Bisericii Adventiste din Ucraina, din Europa și din întreaga lume, care au oferit resurse și speranță ucrainenilor încă de la începutul crizei. În special, suntem îndatorați donatorilor noștri pentru contribuțiile lor care permit ADRA să continue să slujească drept mâinile și picioarele lui Isus pentru poporul ucrainean.”

Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), luptele din Ucraina au provocat strămutarea internă a aproximativ 4 milioane de persoane și au forțat peste 6,4 milioane de persoane să caute adăpost în Europa și în alte țări din întreaga lume, iar peste 14 milioane de persoane vor avea nevoie de asistență umanitară în 2024.

ADRA a contribuit cu aproximativ 40 de milioane de dolari în ajutor umanitar în ultimii doi ani pentru a sprijini operațiunile de intervenție de urgență și proiectele de dezvoltare în comunitățile afectate de criza actuală. De la debutul ostilităților, eforturile de ajutorare ale rețelei sale au ajutat peste 2,6 milioane de persoane din Ucraina și sute de mii de refugiați care locuiesc acum în diverse țări europene și din întreaga lume.

ADRA a furnizat peste 100 de tone de alimente, nenumărate camioane încărcate cu bunuri de primă necesitate, medicamente și echipamente medicale, precum și adăpost pentru peste 2,1 milioane de persoane, a transportat și evacuat peste 100.000 de persoane și a oferit asistență psihologică, juridică și de protecție pentru aproape 500.000 de ucraineni, inclusiv copii.

Am stat la granița dintre Slovacia și Ucraina când mii de refugiați au trecut poarta, doar cu bunurile lor de bază, cum ar fi valize mici sau rucsacuri, femei care țineau copiii în mâini sau în brațe, bătrâni care se sprijineau unii pe alții, toți obosiți, epuizați, înghețând din cauza temperaturilor negative, dar fericiți că au ajuns într-un loc sigur. I-am invitat în cortul ADRA și le-am oferit un spațiu cald, hrană, pături și un loc de odihnă”, spune Thomas Petracek, șeful de programe al ADRA Europa. „Acesta a fost începutul unei lungi odisei pentru refugiați, dar și pentru sutele de lucrători și voluntari ADRA care îi protejează și îi sprijină zilnic. Au fost multe provocări, dar și povești frumoase care dau speranță tuturor. Să nu uităm niciodată că suntem oameni și că avem nevoie unii de alții în zilele bune și în cele dificile. Și această călătorie continuă”.

Răspunsul crucial al ADRA în Ucraina a consolidat capacitățile ADRA în domeniul gestionării dezastrelor, al sprijinului psihosocial, al protecției refugiaților și a persoanelor strămutate și al implementării transferurilor de numerar multifuncționale. Birourile rețelei ADRA din întreaga Europă au creat sau au revizuit Planurile naționale de răspuns la situații de urgență pentru a se pregăti mai bine pentru viitoarele situații de urgență și pentru a răspunde mai rapid. De asemenea, agenția a sporit angajamentul cu bisericile adventiste și cu voluntarii și a consolidat legăturile cu guvernele, grupurile comunitare și organizațiile non-profit.

EFORTURI UMANITARE CU MULTIPLE FAȚETE

ADRA desfășoară operațiuni de ajutor umanitar în Ucraina și în națiunile europene care găzduiesc refugiați, cu ajutorul unor parteneri precum Programul Alimentar Mondial, UNICEF, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Biserica Adventistă și alte organizații religioase. Programele ADRA care abordează atât nevoile imediate, cât și soluțiile pe termen lung pentru reconstrucția și refacerea persoanelor strămutate în interiorul țării și a refugiaților din alte națiuni implică:

  • Cupoane alimentare și kituri nutriționale.
  • Îmbrăcăminte, încălțăminte și pături.
  • Vouchere pentru adăpost și materiale pentru reparații la domiciliu.
  • Tabere de vară pentru copii și activități educaționale.
  • Asistență și protecție juridică.
  • Sprijin psihologic.
  • Kituri de iernare, generatoare, sobe și sisteme de încălzire.
  • Centre de ocupare a forței de muncă pentru a-i pregăti pe ucraineni pentru noile piețe ale muncii.
  • Cursuri de limbă pentru a integra refugiații în noile comunități.
  • Evacuarea din zonele de conflict.
  • Transport pentru pacienții imobilizați la pat, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și orfanii.
  • Asistență financiară pentru cele mai vulnerabile populații.
  • Furnituri medicale, echipamente, generatoare de curent pentru spitale și scaune cu rotile.
  • Controale medicale pentru refugiați și persoane strămutate în interiorul țării.
  • Acces la apă curată, produse de igienă, refacerea sistemelor de tratare a apei și îmbunătățirea condițiilor sanitare.

INIȚIATIVELE REȚELEI ADRA PE ȚĂRI INCLUD:

Statele Unite ale Americii

La câteva ore de la invazie, biroul principal al ADRA International din Statele Unite a desfășurat mai multe echipe de intervenție de urgență, precum și experți în logistică, strategi de urgență și comunicare din SUA și din întreaga lume, pentru a gestiona operațiunile multinaționale de ajutorare la punctele de trecere a frontierei ucrainene și în țările învecinate. Biroul cu sediul în Maryland a lansat numeroase eforturi de strângere de fonduri și a colaborat cu agențiile de ajutorare ale guvernului SUA, organizații non-profit, donatori și organizații religioase pentru a oferi un ajutor esențial populațiilor afectate. Unitatea sa de gestionare a situațiilor de urgență supraveghează și supervizează programele, finanțarea și echipele ADRA din regiunea devastată de conflict pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în zonele cu cele mai mari nevoi.

Austria

ADRA Austria a oferit adăpost de urgență și asistență familiilor de refugiați care au sosit, a organizat cursuri de limba germană și orientare culturală pentru a-i ajuta pe ucraineni să se adapteze și să se integreze în societatea austriacă și a oferit tabere de vară și sprijin psihologic copiilor refugiați.

Australia

ADRA Australia a contribuit cu peste 2 milioane de dolari la răspunsul agenției globale în Ucraina, precum și la finanțarea a cel puțin 23 de proiecte de asistență pentru ucraineni, inclusiv eforturi de evacuare din zonele de conflict, alimente, apă și asistență în numerar.

Belgia

ADRA Belgia a avut un rol esențial în crearea de adăposturi temporare la punctele de trecere a frontierei ucrainene pentru a oferi hrană, bunuri esențiale și asistență în numerar multifuncțională familiilor de refugiați, copiilor și persoanelor care caută siguranță. ADRA Belgia a organizat, de asemenea, convoaie umanitare pentru a transporta o tonă de alimente la Mukachevo, Ucraina.

Bulgaria

ADRA Bulgaria a încheiat un parteneriat cu UNICEF pentru a lansa proiectul „Aripi pentru copiii noștri,”. Inițiativa oferă acces la educație și activități de învățare elevilor refugiați ucraineni în cel puțin 17 centre de cazare. Serviciile mobile de învățare sunt, de asemenea, disponibile pentru copiii din zonele îndepărtate. Se estimează că 1200 de elevi sunt acum înscriși în program.

Croația

ADRA Croația a lansat eforturi de cultivare și îmbunătățire a bunăstării copiilor refugiați prin programe de învățare a limbilor străine, activități recreative și evenimente speciale de sărbători în centrele de refugiați și în comunitățile vulnerabile.

Republica Cehă

ADRA Cehia a consolidat activitățile umanitare pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale ucrainenilor strămutați în interiorul țării prin repararea locuințelor, instalarea de sisteme de încălzire și livrarea de cazane de combustibil și generatoare pentru a evita penuria de energie electrică. Biroul de țară a dezvoltat instalații de tratare a apelor uzate pentru a îmbunătăți accesul la apă. ADRA oferă sprijin psihologic și activități de integrare în comunitate pentru refugiații din Republica Cehă prin intermediul centrelor de voluntariat. În plus, aceștia donează alimente, produse de igienă și materiale pentru ucrainenii din Moldova și Georgia.

Danemarca

ADRA Danemarca a înființat o linie telefonică de consiliere în Ucraina pentru persoanele care nu pot părăsi zonele de conflict și oferă sprijin psihosocial individual și de grup în comunități. De asemenea, ADRA Demark organizează tabere de vară pentru copii, oferă asistență de urgență în numerar și intenționează să reabiliteze școli.

Finlanda

ADRA Finlanda a încheiat un parteneriat cu bisericile locale finlandeze pentru a oferi sprijin alimentar pentru refugiați și continuă să sprijine proiectele de răspuns în curs de desfășurare în Ucraina.

Franța

ADRA Franța a ajutat comunitatea de refugiați prin oferirea de locuințe de urgență, bonuri în numerar pentru nevoi imediate, asistență socială, cursuri de limba franceză și tone de alimente și produse de igienă. De asemenea, a colaborat cu organizații umanitare franceze și cu alte birouri de țară ADRA din Slovacia și Polonia pentru a strânge donații și a transporta 28 de camioane și un avion cu ajutoare de urgență în Ucraina.

Germania

ADRA Germania a asigurat cazarea refugiaților și a creat o rețea de sprijin care oferă cursuri de limbă și asistență pentru integrarea în comunitate. De asemenea, biroul de țară ADRA a ajutat aproximativ 600.000 de refugiați din Moldova, Polonia, România și Serbia. ADRA Germania a colaborat cu voluntari, organizații și donatori adventiști pentru a sprijini refacerea locuințelor, furnizarea de generatoare și echipamente medicale, furnizarea de camioane de stingere a incendiilor și expedierea de tone de bunuri în Ucraina.

Ungaria

ADRA Ungaria a furnizat adăposturi pe termen scurt în spațiile bisericilor adventiste din apropierea graniței ucrainene, cursuri pentru copii, mese calde, pachete cu alimente la centrele de ajutorare din gările din Budapesta și transport pentru persoanele strămutate din Ucraina. În plus, ADRA Ungaria a colaborat cu parteneri de încredere și cu ADRA Germania pentru a transfera donații și materiale medicale către clinici și spitale din Ucraina, precum și pentru a reloca o fabrică de echipamente medicale ortopedice din Kiev Mukachevo.

Japonia

ADRA Japonia a finanțat o varietate de proiecte pentru populația din Ucraina, inclusiv ajutor monetar multifuncțional pentru persoanele strămutate în interiorul țării afectate de lovituri de rachete, tiruri de obuze și distrugerea barajelor, precum și evacuări. A oferit hrană, adăpost și ajutor financiar.

Țările de Jos

ADRA Olanda a lansat campanii de strângere de fonduri pentru Ucraina pentru a sprijini diverse activități și programe organizate de ADRA Ucraina pentru persoanele strămutate în interiorul țării.

Norvegia

ADRA Norvegia a finanțat programe umanitare în Ucraina și în țările învecinate cu sprijinul donațiilor private. Biroul a mobilizat mai multe echipe de voluntari ai bisericilor locale pentru a ajuta familiile de refugiați să se instaleze prin mobilarea apartamentelor și oferirea de pachete de bun venit, carduri cadou pentru magazinele de haine, asistență pentru transport, cursuri de limbă și activități de integrare în comunitate. Grupurile de voluntari ai bisericii ADRA au planificat, de asemenea, evenimente și concerte la liceu pentru a ajuta elevii ucraineni să se conecteze, să se adapteze și să dezvolte prietenii.

Polonia

Colaborarea ADRA Polonia cu organizațiile partenere locale și internaționale s-a concentrat pe facilitarea ajutorului și resurselor vitale pentru familiile de refugiați. ADRA Polonia răspunde nevoilor refugiaților ucraineni în diferite etape, oferind adăpost, hrană, servicii de integrare în comunitate, asistență pentru evacuare și transporturi umanitare.

România

ADRA România a lansat proiectul-umbrelă „Speranță pentru Ucraina” pentru a răspunde celor peste 500.000 de refugiați de la punctele de trecere a frontierei și pentru a-i ajuta pe cei din România, Moldova și pe cei strămutați intern în Ucraina. Eforturile umanitare variază de la asistență financiară, programe alimentare, servicii psihosociale pentru copii și adulți, spații prietenoase pentru copii, integrarea elevilor refugiați în sistemul educațional românesc, ajutor pentru lunile de iarnă și asistență pentru analize medicale. În plus, ADRA a încheiat un parteneriat cu Biserica Adventistă Română pentru a mobiliza 74 de convoaie umanitare în Ucraina și 6 în Moldova.

Serbia

ADRA Serbia a răspuns cu inițiative de responsabilizare pentru a-i ajuta pe refugiați să devină independenți din punct de vedere financiar. De asemenea, oferă servicii esențiale la nivelul comunității, integrare școlară și programe academice pentru copiii refugiați. Centrele comunitare oferă sprijin psihosocial pentru refugiații aflați în situații de risc, care sunt expuși la violență, excluziune socială și sărăcie, pentru a avea acces la asistență medicală. În plus, Școala pe roți a ADRA Serbia implică copiii în activități de învățare în cartierele defavorizate.

Slovacia

Activitățile ADRA Slovacia au ajuns la sute de persoane vulnerabile strămutate intern (IDP) în Ucraina și au livrat alimente esențiale și articole de igienă în comunitățile din apropierea zonelor de conflict. Nenumărate gospodării din apropierea zonelor de război au primit sprijin pentru mijloace de subzistență și bani imediat pentru repararea locuințelor avariate în urma atacurilor cu rachete. ADRA Slovacia a furnizat cel puțin 80 de generatoare pentru spitalele și centrele pentru persoanele internate din Ucraina, precum și a facilitat coridorul umanitar între Slovacia și Ucraina prin crearea de depozite și furnizarea de camioane și combustibil. În plus, programele psihosociale de la punctele de trecere a frontierei, proviziile esențiale și îndrumarea au ajutat refugiații să facă față crizei. În Slovacia, centrele de ajutor din întreaga națiune furnizează alimente, articole de igienă, îmbrăcăminte și sprijin psihologic.

Suedia

ADRA Suedia a alocat peste un milion de dolari pentru inițiativele din Ucraina și a oferit asistență în numerar. Prin donații individuale și sprijin logistic din partea ADRA Slovacia, aceasta a facilitat transportul prin livrarea de camioane și furnizarea a peste 230.000 de medicamente, provizii și materiale de construcție vitale pentru spitalele din Ucraina din multe orașe. ADRA Suedia a ajutat partenerii ucraineni să aducă sobe, medicamente și materiale de construcție la clinicile din regiunea Cherson. În Suedia, eforturile ADRA au fost recunoscute în timpul ceremoniilor de la Capela Regală suedeză pentru familia regală, deoarece refugiații salvați au împărtășit situația lor cu monarhii suedezi. ADRA Suedia a facilitat, de asemenea, relocarea unui cunoscut artist de operă de la Teatrul Zhaporizhzhia din Ucraina. Artistul a devenit un susținător devotat al ADRA și un colector de fonduri pentru Ucraina.

Elveția

ADRA Elveția a oferit refugiaților locuințe private și bonuri de masă. De asemenea, biroul de țară al ADRA sprijină proiecte curente, cum ar fi asistența financiară pentru transportul public pentru refugiații ucraineni și programe de distribuire de alimente.

Slovenia

ADRA Slovenia a ajutat refugiații printr-o varietate de programe, inclusiv prin amenajarea de locuințe, donarea de materiale medicale, oferirea de sprijin psihosocial, alimente, kituri de igienă și activități educaționale pentru familiile și persoanele strămutate. ADRA Slovenia continuă să asiste copiii și mamele prin oferirea de ateliere de sănătate mintală, cupoane alimentare și rechizite școlare.

Ucraina

ADRA Ucraina lucrează în mod activ pentru a se asigura că populația ucraineană beneficiază de asistența umanitară și de protecția de care are nevoie în contextul crizei actuale. Aceasta oferă kituri alimentare, pâine și bonuri de masă, asistență în numerar, adăposturi, articole nealimentare, îmbrăcăminte și pături, servicii de evacuare din zonele de conflict, transport pentru persoanele în vârstă și persoanele cu nevoi speciale, asistență juridică, sprijin psihosocial și tabere de vară pentru copii. ADRA Ucraina organizează programe la scară largă care includ reparații la domiciliu, kituri de iernare, încălzitoare, combustibil solid, sobe și sisteme de încălzire. Biroul de țară sprijină sectorul sănătății prin livrarea de echipamente medicale, consumabile și generatoare de energie electrică către spitale și clinici. În plus, oferă scaune cu rotile pentru persoanele cu dizabilități, asigură accesul la apă potabilă și la articolele de igienă necesare și îmbunătățește sistemele de canalizare și de tratare a apei.

Printre alte birouri ADRA care au sprijinit inițiative pentru Ucraina se numără Statele Unite, Canada, China, Marea Britanie, Italia, Coreea, Peru, Filipine, Portugalia, Puerto Rico, Spania și Taiwan. În total, ADRA cooperează cu entități guvernamentale, instituții non-profit și organizații religioase din 35 de țări.

„Suntem pregătiți să facem față celor mai dificile crize umanitare, ajutând persoanele strămutate în interiorul țării nu doar să supraviețuiască, ci și să își refacă și să își reconstruiască viața. Credem cu tărie că fiecare persoană merită să trăiască o viață împlinită și nu precupețim niciun efort pentru a face ca această viziune să devină realitate”, spune directorul de țară al ADRA Ucraina, Loenid Rutkovskyi. „Chiar dacă atenția publică scade, rămânem fermi în angajamentul nostru de a oferi asistență continuă familiilor care se luptă cu cele mai dificile circumstanțe, atât timp cât este nevoie de ajutorul nostru.”

Acest articol a fost furnizat de ADRA International.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate