Caută
Close this search box.

2.881.165 mulțumiri ADRA România pentru Plan International care s-a implicat financiar în cadrul proiectului “Speranță pentru Ucraina”

ADRA România își exprimă recunoștința față de Plan International care a contribuit la finanțarea proiectului “Speranță pentru Ucraina” în valoare de 2.881.165 EUR pentru cei 23.843 de refugiați ucraineni afectați de război.

În contextul crizei cauzate de conflictul armat din Ucraina, proiectul “Speranță pentru Ucraina” a avut un impact major în procesul de integrare a refugiaților ucraineni în comunitățile românești, oferind sprijin pentru depășirea momentelor de anxietate și incertitudine, în mod special copiilor, adolescenților și aparținătorilor acestora, programe psiho-sociale specializate în protecția copilului care să asigure un climat de viață apropiat de normalitate.

Principalele provocări au fost legate de asigurarea hranei, îmbrăcămintei, locuinței pentru familii, integrarea copiilor în sistemul educațional și prevenirea situațiilor de abuz, violență, trafic de persoane și discriminare.

Activitățile din cadrul proiectului s-au desfășurat în județele Brașov, Maramureș, Tulcea, Suceava și Municipiul București implicând un număr de 60 de experți angajați: psihologi, asistenți sociali, lucrători sociali, juriști și traducători, la rândul lor au fost sprijiniți de peste 50 de voluntari. Datorită complexității si diversității intervențiilor și pentru a ajunge la un număr cât mai mare de refugiați au fost formate echipe mobile care se deplasau în diferite locații pentru furnizarea serviciilor prevăzute în proiect.

Unul din obiectivele proiectului s-a adresat copiilor, adolescenților și familiilor acestora prin furnizarea de servicii sociale de calitate în funcție de gen, vârstă și dizabilități, respectiv consiliere psihologică, specifice domeniilor:

  • Asistență socială;
  • Servicii recreative pentru copii și adolescenți;
  • Consiliere psihologică individuală și de grup;
  • Consilier parentală;
  • Consiliere pentru eliminarea riscului de violență bazată pe gen, a traficului de persoane sau a sclaviei moderne;
  • Asitență medicală;
  • Consiliere juridică.

Pentru copii și adolescenți au fost adaptate metode interactive de petrecere a timpului liber, activități recreative (sport, jocuri), activități creative și de îndemânare, activități culturale, terapie prin artă, terapie prin dramă, terapie prin muzică, cursuri conversaționale de limba română, organizare de evenimente culturale completate de expoziții și premii. Prin aceasta s-a realizat un cadru de încredere și integrare în noua comunitate, compasiune și un spațiu de acceptare și prietenie. Pentru adulți au fost organizate ședințe de consiliere psihologică individuală sau de grup, parenting, ședințe de informare cu privire la drepturile lor ca refugiați, s-a oferit sprijin pentru obținerea de cazare, servicii medicale primare, acces la serviciile oferite de administrația locală sau guvern. Părinții au primit, de asemenea, informații și sfaturi pentru a le asigura copiilor lor o viață echilibrată, fără riscul de violență, abuz, exploatare sexuală sau trafic de persoane.

Proiectul “Speranță pentru Ucraina” cu un buget de 2.881.165 EUR, finanțare Plan International, s-a desfășurat pe o perioadă de 17 luni, începând cu luna aprilie 2022. Pe parcursul implementării au fost furnizate servicii integrate pentru 23.843 de beneficiari.

De asemenea, un alt obiectiv a fost asistența financiară prin distribuirea de vouchere sociale, având ca scop sprijinirea beneficiarilor cazați în centrele rezidențiale sau private pentru accesarea articolelor necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază, hrană, îmbrăcăminte, produse de igienă pentru a le asigura copiilor un confort emoțional și familial favorabil dezvoltării lor. Au beneficiat de vouchere sociale un număr de 9.010 de persoane în toate cele 5 centre din țară. Pentru implementarea activităților prevăzute în proiect a fost o colaborare foarte bună cu diverse instituții și organizații de la nivel local, fiind semnate un număr de 14 protocoale de colaborare. Acestea au pus la dispoziție spații, facilități și personal care au reprezentat un sprijin important în derularea activităților.

“Vreau să le mulțumesc colegilor, angajaților și voluntarilor pentru modul în care au lucrat în echipă și pentru rezultatele frumoase pe care le-au creat împreună. Apreciez foarte mult contribuția fiecăruia și tot efortul depus pentru ca totul să fie bine, iar implementarea proiectului “Speranță pentru Ucraina” să fie dusă la bun sfârșit. Nu în ultimul, rând le mulțumesc și sunt recunoscător echipei Plan International pentru finanțarea și încrederea acordată echipei ADRA România de a se implica activ în ajutorarea refugiaților ucraineni. Mă bucur că suntem cu toții parte din ADRA România pentru binele semenilor”, a declarat Adrian Ballai, Manager Proiect ADRA România.

“Proiectul “Speranță pentru Ucraina”, cu finanțare PLAN INTERNATIONAL, a fost un proiect complex, implementat cu multă dăruire și sacrificiu de către o echipă de excepție. Fie că a fost vorba de a oferi servicii sociale, medicale, suport psihologic sau financiar, limba română, terapie prin muzică sau joacă, complexitatea nevoilor umane, mai ales în contextul refugiaților ucraineni, este atât de variată, dinamică și diversă. În cadrul acestui proiect am putut aborda holistic nevoile umane și avem satisfacția că, într-o bună colaborare cu PLAN INTERNATIONAL, am reușit cel mai important lucru: să fim lângă refugiați, iar ei să știe că nu sunt singuri, că cineva le poartă de grijă. La final, putem privi cu bucurie și chiar cu mândrie. Refugiații au știut că ADRA România este lângă ei”, a declarat Cristina Roșu, Coordonator centru. Manager Proiect ADRA România.


Plan International
 este o organizație umanitară independentă de dezvoltare care activează în 78 de țări din întreaga lume pentru a promova drepturile copiilor și egalitatea de gen. Plan lucrează în România pentru a sprijini copiii refugiați și familiile acestora afectate de criza din Ucraina asigurând protecția copilului, educație, sănătate mintală și sprijin psihosocial.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate