Marcată în fiecare an pe data de 20 iunie, stabilită prin Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite și celebrată la nivel mondial, ”Ziua Mondială a Refugiaților” este un eveniment dedicat curajului, forței și hotărârii femeilor, bărbaților și copiilor care sunt forțați să-și părăsească patria, sub amenințarea persecuției, conflictelor și violenței.
În medie, 42.500 de persoane fug zilnic de la casele lor pentru a căuta protecție la granițele propriei țări sau a altor țări. În ultimul an, au existat 13,9 milioane de persoane nou strămutate, iar în întreaga lume, peste 70 de milioane sunt refugiați sau persoane strămutate, însă nici unul dintre ei nu a ales să trăiască viața pe care au fost nevoiți să o urmeze, în special copiii. Cu toate acestea, bisericile, indivizii și organizațiile de caritate, susținute adesea din donații personale, sponsorizări sau de finanțări guvernamentale, au ajuns la comunitățile de refugiați făcându-i să se simtă bineveniți și ajutându-i să se acomodeze în noul lor cămin.
”Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România transmite gânduri bune tuturor persoanelor refugiate pe teritoriul țării noastre, cu dorința ca aici să aibă parte de un trai decent, sigur și pașnic, sub ocrotirea lui Dumnezeu. De asemenea, ajutorul umanitar continuă, potrivit cu nevoile, dincolo de granițele țării noastre. Cartea de căpătâi a creștinismului – religie definitorie pentru spațiul românesc – vă invită să nu mai fiți „străini sau de alt neam, ci … cetățeni împreună cu sfinții și membri ai casei lui Dumnezeu” (Filipeni 2:19, NTR). Dumnezeu să vă binecuvânteze familiile!” a declarat Aurel Neațu, Președinte Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România.
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România sunt solidari cu refugiații, implicându-se și îndemnând la un răspuns plin de compasiune. În colaborare cu ADRA, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la nivel mondial sărbătorește, sâmbătă, 19 iunie 2021, ”Sabatul Mondial al Refugiaților” amintindu-le membrilor că o atitudine de ospitalitate înseamnă a ajuta pe aproapele tău ca pe tine însuți, după modelul lui Isus Hristos.
”Situația refugiaților din Europa este o chemare la responsabilitate și la compasiune în vederea acordării priorității vieții și demnității umane. Adevăratul test al oricărei umanități se dă în momentul de criză. În contextul amplorii fără precedent a crizei refugiaților din Europa, ADRA România solicită solidaritate pentru criza refugiaților prin susținerea statelor terțe care găzduiesc un foarte mare număr de refugiați. În spatele mărturiilor și statisticilor există oameni reali cu povești triste despre suferință și pierderi, precum și despre speranță și motivație, oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar care au nevoie de ajutor” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, prin proiectul ”Speranță pentru imigranți” recunoaște umanitatea în această criză a refugiaților, cât și valoarea fiecărui om implicat. Prin faptul că drepturile omului sunt respectate și se acționează cu compasiune, se transmite un mesaj clar de putere pe parcursul acestei situații complexe și fragile. Prin activitățile sale specifice, ADRA dorește minimalizarea impactului acestei situații copleșitoare și de nesuportat pentru câți mai mulți bărbați, femei și copii.
Din anul 2015, atât în țară, cât și în afara țării, ADRA România implementează proiectul ”Speranță pentru imigranți”, pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), în 10 țări (România, Turcia, Grecia, Serbia, Ucraina; Irak, Bangladesh; Uganda, Burundi, Rwanda), prin care susține refugiații, imigranții și emigranții.
Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să se implice o pot face prin:
• voluntariat (în țară sau în afara țării),
• donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte),
• donații financiare în Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea cu mențiunea ”ADRA refugiați”,
• donații financiare în contul ADRA,
• donând direct pe site-ul adra.ro/doneaza pentru proiectul ”Speranță pentru imigranți”,
• donând oricând 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România