Prin proiectul inițiat de către ADRA România ”Vreau la școală!” obiectivul se afirmă prin lupta împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu. Beneficiarii ADRA sunt identificați prin intermediul parteneriatelor cu primăriile locale și prin colaborarea strânsă a voluntarilor locali ADRA cu directorii unităților de învățământ din zonă.
În România, conform Eurostat, în anul 2019, rata de părăsire timpurie a școlii a fost de 15,3%. Copiilor nu li se permite șansa la învățătură de cele mai multe ori deoarece se consideră că este mai important să stea acasă, să se ocupe de treburile gospodărești sau să aibă grijă de frații mai mici. De asemenea, se ajunge și în situația în care cei mici merg la muncă pentru a putea acoperi nevoile familiei, astfel neavând timp pentru școală.
Abandonul școlar generează șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Sunt multe motive care pot explica de ce unii tineri renunță prea devreme la studii: probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socioeconomică precară. Alți factori importanți sunt funcționarea sistemului de învățământ, atmosfera din școli și relațiile dintre profesori și elevi.
Prin proiectul “Vreau la școală!” ADRA România are ca scop și obiectiv principal lupta împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu.
„A venit toamna și, o dată cu ea, ADRA România a dat startul unei noi ediții a proiectului “Vreau la școală!”. Traversăm cu toți o perioadă dificilă din punct de vedere medical, iar multe familii se confruntă cu o situație socio-economică precară. Hainele, încălțămintea, cărțile, caietele sau alte rechizite pentru cei mici sunt obținute cu mari eforturi, iar accesul la internet sau echipamentele tehnice necesare învățământului online sunt un lux pe care nu și-l permit. În aceste condiții, am ales să investim din nou în educație pentru că suntem convinși că doar în modul acesta putem oferi șansa unui viitor mai bun copiilor defavorizați. „Vreau la școală!” este strigătul ce clocotește în inimile a multor copii care au înțeles că singura lor speranță este doar educația, gândul unor copiii maturizați prea devreme, din cauza lipsurilor și greutăților cu care se confruntă! „Vreau la școală!” este proiectul prin care ADRA oferă soluții concrete la problema abandonului școlar a cărui rată este în România, în anul 2019, de 15,3%. La începutul acestui an școlar, constatăm că nevoile sunt mari, dar nu mai mari decât puterea lui Dumnezeu. Resursele noastre sunt limitate, dar știm că slujim unui Dumnezeu mare, iar cele 374 de ghiozdane echipate și oferite copiilor sunt ca o picătură de apă într-un ocean, dar totuși, cred că împreună vom reuși să aducem o rază de speranță în inima beneficiarilor noștri. Mulțumesc tuturor celor care cu încredere și bucurie sunt alături de ADRA și susțin proiectul „Vreau la școală!”. Mulțumesc voluntarilor și colaboratorilor locali pentru tot sprijinul și doresc copiilor mult succes în noul an școlar!” a declarat Gabriela Istrate, Manager Proiect ADRA România.
În anul școlar 2021 – 2022, pe plan național, 374 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură din Banat, Bucovina, Crișana, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți de zeci de sponsori și voluntari, în cadrul proiectului ”Vreau la școală!”, prin ADRA România, în procesul educațional, oferindu-le în fiecare lună alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă și îmbrăcăminte.
ADRA România susține educația!
Proiectul ADRA ”Vreau la școală!” dorește să susțină la școală copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile și sunt permanent amenințați de abandon școlar.
ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate.
Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”VREAU LA ȘCOALĂ!” și să se implice, o pot face prin:
- voluntariat,
- prin donații materiale (în special rechizite școlare, produse alimentare și de igienă, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în conturile ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Vreau la școală!” sau
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România