Luni, 21 decembrie 2020, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România a inaugurat în comuna Gura Caliței, satul Dealul Lung, județul Vrancea, noul grup sanitar amenajat, utilat și dat în funcțiune conform normelor europene cu acces din interiorul imobilului pentru cei 25 de școlari și preșcolari din cadrul Școlii primare și Grădiniței din satul Dealu Lung, în cadrul proiectului ADRA ”Sprijin pentru normalitate”.
În urma primirii cererii de ajutor și a evaluării situației, ADRA România, cu ajutorul finanțatorului INGKA Investments, a luat decizia de a se implica în acest caz amenajând în interiorul școlii un grup sanitar, utilat și dat în funcțiune celor 25 de școlari și preșcolari, proiectul fiind coordonat de către Ovidiu Burbulea, Responsabil ADRA Moldova și Bucovina, Bogdan Stănică, Manager Proiect ADRA România, Gabriela Istrate, Manager Proiect / Asistent Social ADRA România, împreună cu Daniel Chiriac, Mihăiță Filimon, Stelian Chiriac, Daniel Iordan, Tudor Costel Aelenei, Emil Lăutaru, Alexandra Toma, Samuel Filimon și Constantin Florea, voluntari ADRA în proiectul „Sprijin pentru normalitate”.
Noul grup sanitar, construit în cadrul proiectului ADRA „Sprijin pentru normalitate” pentru cei 25 de școlari și preșcolari s-a desfășurat pe o perioadă de 2 luni și 3 săptămâni, demarând pe data de 01 octombrie 2020 și finalizându-se pe data de 21 decembrie 2020.
Pentru amenajarea grupului sanitar în interior de 42 m2, compus dintr-un hol, 3 grupuri sanitare și o magazie de depozitare articole pentru curățenie, cu o valoare a investiției de 36.000 lei au fost implicați 9 voluntari împreună cu sponsorul unic persoană juridică INGKA Investments Romania care și-au adus contribuția financiară și materială pentru finalizarea proiectului „Sprijin pentru normalitate”.
Prezent la eveniment, Aurel Neațu, Președinte ADRA România și al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a declarat: „Este o onoare pentru mine să particip la inaugurarea acestui obiectiv, fiind un proiect important și implementat cu succes, de altfel, pentru comunitatea de aici. Îmi vin în minte cuvintele lui Isus Hristos care spunea că este mai ferice să dai decât să primești și tot ceea ce doriți să vă facă vouă oamenii faceți-le voi la fel. Orice copil pe care îl instruiești este un copil câștigat pentru societate și mă bucur că ADRA România investește conform principiilor și valorilor sale în copii pentru un viitor mai bun, alegând întotdeauna să fie aproape de oameni și să susțină în special pe cei micuți, pentru că ei sunt viitorul nostru. Mă bucur pentru comunitatea aceasta și sper ca momentul acesta să fie un început al schimbărilor bune și să le rămână în minte și suflet ca o frumoasă amintire. Vă mulțumesc pentru invitație și pentru ceea ce ați făcut pentru acești copii.”
„Mulțumesc din toată inima asociației ADRA România pentru implicarea și ajutorul oferit școlii noastre, dând dovadă de altruism, iscusință și sprijin umanitar. Școala Dealu Lung avea nevoie de un grup sanitar pentru elevii noștri, deoarece condițiile precedente nu erau conforme igienei sanitare adecvate, fiind unica școală din comună care nu avea grup sanitar în interior, vechea toaletă aflându-se în curtea din spatele școlii. Avem toată deschiderea față de dumneavoastră pentru a colabora pe mai departe în sprijinirea comunei Gura Caliței. Vă mulțumesc încă o dată pentru ajutorul dat acestor copii” a declarat Gică Grosu, Primar comuna Gura Caliței, județul Vrancea.
„Școala primară a fost singurul corp din cadrul Școlii Gimnaziale Gura Caliței care nu avea dotările necesare unei bune desfășurări a procesului instructiv educativ. Poate vă întrebați ce legătură ar avea un grup sanitar cu procesul instructiv educativ? Are o foarte mare legătură, deoarece, prin acest proces, copii învață că sănătatea fizică este foarte importantă, lucru ce nu putea fi asigurat de către vechiul grup sanitar. Odată cu dotarea noului grup sanitar putem spune că am făcut un pas înainte în educarea copiilor în ceea ce privește sănătatea lor fizică. Beneficiarii noului grup sanitar suntem noi: elevi, cadre didactice, dar și personal didactic auxiliar și nedidactic. Împreună am reușit pe toate planurile și am dus la capăt amenajarea noului grup sanitar. Ne dorim o colaborare și pe alte planuri, dacă împrejurările ne sunt favorabile. Mulțumim asociației ADRA România, atât din partea conducerii școlii, cât și din partea tuturor acelora implicați în procesul instructiv educativ pentru cadoul plăcut pe care ni l-ați dăruit în prag de sărbători” a declarat Virginica Toader, Director Școala Gimnazială Gura Caliței, județul Vrancea.
„Proiectul ADRA „Sprijin pentru normalitate” a început cu o mică discuție la începutul lunii septembrie, dar iată-ne deja la sfârșitul lunii decembrie cu proiectul finalizat, bucurându-ne de rezultatul eforturilor depuse. În numele comunității, mulțumim ADRA România și tuturor celor implicați pentru a face viața mai ușoară acestor copii” a declarat Ionel Arsenie, viceprimarul comunei Gura Caliței, județul Vrancea.
„Proiectul „Sprijin pentru normalitate” a fost într-adevăr realizat cu finanțarea din partea INKGA, dar și cu ajutorul ADRA și al voluntarilor care au adus o schimbare modului de viață pentru micuții elevi din cadrul acestei școli. Condițiile sunt mult mai bune acum față de cele precedente, creând un spațiu propice desfășurării activităților din cadrul cursurilor școlare. Mă bucur că împreună am putut să le îndeplinim dorințele” a declarat Ionel Budu, reprezentant INKGA Investments România.
„Mă adresez tuturor celor prezenți în locul acesta cu dragă inimă, cu mulțumiri și cu prețuire. Vă mărturisesc faptul că venind în acest loc am avut două curiozități, una dintre ele fiind legată de beneficiari, aceea că nu s-a întâmplat niciodată ca ADRA să inaugureze un obiectiv fără ca beneficiarii în cauză să fie prezenți, iar ceea de a doua a fost să verific dacă obiectivul are apă caldă. Iată că, ajutorul dumneavoastră a fost încununat cu succes: sunt prezenți și beneficiari și este și apă caldă din belșug. Sprijin pentru normalitate este un nume simplu pentru un proiect, însă a devenit o parte din mine, a devenit o parte din ADRA. Obiectivul ADRA este definit prin scopul atât de simplu și de curat și anume acela de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit. Scopul acesta ADRA se pliază, aș spune perfect, în proiectul „Sprijin pentru normalitate” fiind normalitatea pe care noi o transmitem oamenilor. Oameni buni, acesta este planul pe care Cerul la pus la dispoziția noastră astfel încât să putem conviețui unul cu celălalt” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
„Ziua de astăzi, 21 decembrie 2020, este o zi importantă pentru ADRA România, pentru Școala Primară Dealu Lung, pentru primăria Gura Caliței cât și pentru finanțatorul INGKA. De asemenea, este o zi importantă și pentru copiii care vor învăța mai departe în școala aceasta. Ziua în care am venit pentru prima oară în această parte de țară și am discutat despre posibilitatea de a sprijini pe copilași amenajându-le noile grupuri sanitare a fost ziua în care am găsit speranță pentru ei. Este un cadou dat din toată inima copilașilor beneficiari care pot învăța lucruri importante despre viața lor. Nu de curând mă uitam peste o statistică realizată în anul 2019 în care scria că în țara noastră la momentul acesta peste o mie de unități de învățământ au grupurile sanitare în curtea școlii. Așadar, începând de astăzi vor fi mai puține cu una. Ne bucurăm pentru parteneriatul cu finanțatorul care a avut încrederea în noi și ne-a oferit banii pentru a da viață acestui proiect. Suntem recunoscători pentru toți voluntarii și pentru cei care s-au implicat și au muncit la finalizarea proiectului. Cu toate că truda a fost mare suntem mândri că a ieșit un lucru de calitate. De asemenea, sunt foarte recunoscătoare că și în anul acesta plin de greutăți, mai ales din punct de vedere financiar, Dumnezeu S-a îngrijit ca noi să avem resursele necesare pentru finalizarea proiectului. Sperăm din tot sufletul ca elevi să se bucure de noul grup sanitar, fiindcă ADRA mereu a investit și investește în continuare în educație” a declarat Gabriela Istrate, Asistent social / Manager proiect ADRA România.
„Mă bucur pentru că și de data aceasta am fost parte a echipei de voluntari ADRA și mulțumesc investitorului și celor care au coordonat cu mână tare acest proiect. Pentru acești copii este o bucurie și o șansă să vadă altceva și să-și poată permite să gândească altfel, iar în felul acesta sperăm ca ei să schimbe demersul și fața lucrurilor, studiind pentru viitorul lor. Copiilor le urez succes în tot ce și-au propus” a declarat Mihăiță Filimon, voluntar ADRA în cadrul proiectului „Sprijin pentru normalitate”.
„Ziua de astăzi este reprezentată de cuvântul echipă și cred că numai împreună am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. În urmă cu câteva luni am primit un telefon în care mi s-a spus că există posibilitatea unei finanțări pentru cele două zone din Vrancea, cu condiția să mergem la fața locului să vedem care sunt nevoile urgente existente. Am vizitat locurile și după o scurtă evaluare am trecut la acțiune și iată-ne aici, la finalitatea proiectului. Personal, consider că cel mai mare câștig nu este neapărat proiectul în sine, deși este extraordinar ce s-a putut face pentru această școală și pentru elevii ei, ci faptul că am deschis o portiță de colaborare pe viitor și în alte proiecte în care ADRA va fi implicată. Mulțumim tuturor celor implicați pentru faptul că au fost de ajutor ori de câte ori a fost nevoie” a declarat Daniel Chiriac, Pastor Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, județul Vrancea.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România