Denisa Brata este o fetița de 10 ani, elevă în clasa a IV-a, din localitatea Halmeu, județul Satu Mare. De la prima întâlnire te impresionează prin ochii mari și căprui, zâmbetul larg trădând optimismul, dar și hotărârea ei. Poartă părul lung îngrijit, câteodată împletit în două codițe, asemenea păpușii vechi pe care a primit-o în urmă cu mulți ani. Îi place enorm să meargă la școală fiind o fetiță foarte inteligentă, având calificativul Foarte Bine pe linie.
În perioada pandemiei a fost foarte tristă. A suferit mult din cauza faptului că nu putea merge fizic la școală, iar lipsa unui telefon performant și a conexiunii la internet au împiedicat-o în procesul educației online. Învățătoarea ei, un dascăl cu dragoste de copii, a ales să meargă acasă la Denisa ajutând-o să-și pregătească temele pentru a nu rămâne în urmă cu materia predată online.
Denisa provine dintr-o familie monoparentală lăsată în grija bunicilor după ce mama ei i-a dat naștere, aceștia fiind de fapt adevărații părinți ai micuței. Denisa este inclusă în proiectul “Vreau la școală!”, fiind beneficiara acestui program pe care ADRA România îl oferă copiilor care doresc să învețe și au rezultate foarte bune la învățătură, dar se confruntă cu lipsuri materiale. Situația materială a bunicilor este extrem de modestă, ei locuind într-o casă veche din lut cu o singură cameră și un hol foarte mic. Lipsurile cu care s-a confruntat și problemele pe care le-a întâmpinat, au maturizat-o înainte de vreme. Denisa este o fetița responsabilă și de încredere pentru bunicii ei. Aduce apă în bidoane de plastic, de la câteva sute de metri, pentru toate activitățile din gospodărie. Bunicul ei suferă de diabet, bunica fiind singura care luptă să câștige banii necesari pentru existența celor din casă. Denisa își iubește mult bunicii și nu-și concepe viața fără ei.
„Altruismul și caracterul ei frumos o fac să fie iubită de toți colegii. Împarte cu ei tot ceea ce primește și pentru cei care sunt mai slabi la învățătură, ea este un adevărat “dascăl”. Iubește muzica și s-a integrat foarte repede in grupa de “Licurici” care activează în Halmeu. Este punctuală, conștiincioasă și manifestă o sete de cunoaștere care ne impresionează. Datorită rezultatelor școlare foarte bune, ne-a fost recomandată să fie inclusă în cadrul proiectului „Vreau la școală!”, fiind al doilea an în care este beneficiară. Suntem fericiți că prin intermediul acestui proiect, ADRA România este alături de Denisa și de alți copii care asemenea ei luptă pentru un viitor mai bun!” a declarat Gabriela Istrate, Manager Proiect ADRA România.
Proiectul inițiat de către ADRA România – ”Vreau la școală!” – are ca obiectiv lupta împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu. Beneficiarii ADRA sunt identificați prin intermediul parteneriatelor cu primăriile locale și prin colaborarea strânsă a voluntarilor locali ADRA cu directorii unităților de învățământ din zonă.
ADRA România susține educația!
Proiectul ADRA ”Vreau la școală!” susține la școală copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile și sunt permanent amenințați de abandon școlar.
Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul “Vreau la școală” și să se implice, o pot face prin:
- prin donații materiale (în special produse alimentare, rechizite sau bunuri de igienă personală), dar și prin
- donații financiare în conturile ADRA (cu precizarea ”Denisa Brata”) sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul “Vreau la școală”, prin specificarea “Denisa Brata” la destinația banilor.
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
În anul școlar 2020 – 2021, pe plan național, 347 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură din Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți de zeci de sponsori și voluntari, în cadrul proiectului “Vreau la școală”, prin ADRA România, în procesul educațional, oferindu-le în fiecare lună alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă și îmbrăcăminte.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România