Marți, 21 martie 2017 este sărbătorită Ziua Mondială a Asistenței Sociale, un eveniment promovat de către Națiunile Unite și de către Federația Internațională a Asistenților Sociali (IFSW). Fiind o zi deosebită pentru persoanele care lucrează direct cu beneficiarii, oferind suport și îndrumare în activitatea zilnică ca asistent social, din partea echipei ADRA România, Gabriela Istrate și Paula Drăgan, ne-au relatat ce înseamnă profesia de asistent social.
“Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat șansa sa lucrez în acest domeniu și sunt ferm convinsă că este ceea ce El așteaptă de la mine. Întotdeauna am considerat că un creștin autentic este de fapt și un asistent social, a cărui inimă este plină de compasiune și dragoste față de semenii săi. Pentru mine, asistența socială poate fi considerată mai mult o chemare, decât o profesie. Contactul cu persoane din medii defavorizate face parte din meseria de asistent social. Este o provocare continuă, solicitând multă dragoste, fermitate, răbdare, dar și înțelepciune. Dorința de a-i ajuta pe alţii şi de a contribui la schimbarea în bine a vieții celor din jur este ceea ce mă motivează să merg mai departe în ciuda tuturor obstacolelor care sunt inerente. Dragostea de oameni și puterea de a nu judeca cred că sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un asistent social. Mă rog la Dumnezeu să-mi ofere sănătate și înțelepciune pentru a sluji în acest domeniu și îmi doresc ca dincolo de ajutorul material oferit celor lipsiți, să pot aduce în viața semenilor mei bucurie, speranță și măcar un dram de iubire. Îmi place așa de mult un gând înțelept care spune: Dacă nu poți fi creionul perfect pentru a scrie fericirea cuiva, încearcă măcar sa fii o radieră, pentru a-i șterge tristețea!” a declarat Gabriela Istrate, Asistent social ADRA România.
”Asistența socială reprezintă pentru mine nu numai o profesie, ci este pasiunea mea. Încă din copilărie am fost sensibilizată de persoanele aflate în nevoi. Am fost educată să empatizez cu acestea și să încerc să le ascult și să le ajut, dar acum mă bucur că reușesc să duc intervenția mea pe o scara mult mai diversificată ce are la bază valori și principii morale. Asistența socială este locul în care reușesc zilnic să ajut oamenii în rezolvarea problemelor legate de viața lor socială și profesională, la reintegrarea socială sau la recuperarea acestora. Consider că, nu există nimic mai plăcut decât să știi că ai putut lua parte într-un fel sau altul la schimbarea vieții unor persoane, acest lucru îți dă elan la început de zi, îți oferă mult mai multe satisfacții sufletești și mulțumire de sine. Rolurile și activitățile asistentului social sunt multiple, iar acest lucru te motivează să vrei să te implici cât mai mult, însă toate acestea implică printre altele: responsabilitate, răbdare, empatie, perseverență, imparțialitate, confidențialitate și respect, sau pe scurt, profesionalism” a declarat Paula Drăgan, Asistent social ADRA România.
De asemenea, în data de 21 Martie, ADRA România a participat la conferința ”Violența domestică – Încotro?” organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței sociale, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Evenimentul a abordat tema violenței domestice, în contextul în care anul 2017 a fost declarat de către forurile europene Anul luptei împotriva violenței la adresa femeii. La conferință au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, reprezentanţi ai ONG-urilor, specialişti din domeniul violenței domestice și specialişti din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmărește îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate, fiind conducându-se după motoul: ”Schimbă o viață și vei schimba lumea!”.
ADRA România