Duminică, 24 Aprilie 2016, la Centrul Educațional Adventist din Stupini, Județul Brașov, a avut loc Adunarea Generală a membrilor Agenţiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România, în vederea evaluării activității organizației pentru anul precedent, a aprobării bugetului de venituri și cheltuieli și a bilanțului contabil la 31.12.2015.
În cadrul întâlnirii, s-au validat deciziile Consiliului Director, bilanțul contabil 2015 și proiectele ADRA România. În urma analizei, ADRA România și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru anul 2015, implementând cu succes, pe parcursul anului, 12 proiecte.
Aria de implementare a proiectelor a avut în vedere ”Declarația de Acțiune” a organizației: ADRA România urmăreşte îmbunătățirea calității vieții pentru cei aflați în nevoie și investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate.
Pe parcursul zilei, s-a hotărât realizarea unei colecte speciale, în cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, în data de 18 Iunie 2016, destinate refugiaților, în contextul crizei mondiale a refugiaților și a Zilei Mondiale a Refugiaților (ONU) sărbătorită în fiecare an pe 20 Iunie, cu scopul de ajuta la creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice vizavi de această temă actuală mondială.
Strategia ADRA România este ca sumele strânse cu ocazia acestei colecte să fie destinate, în primul rând, susținerii birourilor ADRA aflate în calea valului de refugiați precum Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia, iar în al doilea rând, la nivel național, în completarea eforturilor făcute de către autoritățile statului pentru acoperirea nevoilor de bază din cele 6 centre existente pentru refugiați, respectiv: București, Giurgiu, Galați, Suceava, Șomcuta Mare (Maramureș) și Timișoara.
”Îi chem pe frații mei, nu doar să-și îndrepte privirile, ci să-și întindă mâinile către semenii lor refugiați aflați în criză. Pentru timpurile acestea, creștinii sunt chemați în asistarea persoanelor aflate în dificultate, iar urmașii lui Hristos trebuie să fie prezenți acolo unde nevoia o cere. Este invitația la împreună simțire pe care ne-o adresează Tatăl nostru ceresc. Nu este niciodată prea târziu să o iei de la capăt, dar întotdeauna este prea devreme ca să te oprești din drum. Sunt oameni care înțeleg că se îmbogățesc doar atunci când dăruiesc. Căutați oamenii aceștia și îi veți găsi implicați în proiectele ADRA!” a declarat Ștefan Tomoiagă, Președinte ADRA România.
În cadrul Adunării Generale a Asociației ADRA România, s-a aprobat bilanțul contabil la 31.12.2015, constatându-se creșteri ale sumelor totale din venituri și cheltuieli, comparativ cu anul 2014, respectiv: la clasa ”Venituri”, s-au înregistrat creșteri de 383,06% față de anul anterior (de la 1.144.319,90 lei în 2014 la 4.383.532,81 lei în 2015). Creșterea veniturilor se justifică ca urmare a accesării fondurilor europene și a donațiilor primite; la categoria ”Cheltuieli”, s-a înregistrat scăderea procentuală a cheltuielilor de personal (de la 38% în 2014 la 17% în 2015) și a cheltuielilor general administrative (de la 8% în 2014 la 5% în 2015). Scăderea acestor categorii de cheltuieli este în corelație cu variația veniturilor de la un an la altul, cheltuielile cu proiectele crescând de la 49% în 2014 la 77% în 2015. Totodată, s-a constatat faptul că nu s-a înregistrat nicio încălcare a legilor locale care să fie identificată împotriva organizației pentru anul 2015.
”După cum este menționat și în numele organizației, ordinea priorităților de asistare este: dezvoltarea, refacerea și ajutorul. Pe parcursul anului 2015, ADRA România a avut în prim plan dezvoltarea economică. Din cheltuielile realizate pe proiecte, 87% au avut ca destinație proiectele din sectorul dezvoltării economice, urmat, în ordinea sumelor cheltuite, de asistarea persoanelor defavorizate, educație de bază și sanătate primară și lupta împotriva violenței în familie. Mulțumim tuturor voluntarilor, sponsorilor, donatorilor și susținătorilor ADRA, care ne-au sprijinit și au fost alături de noi. Am putut face lucruri frumoase pentru semenii noștri” a declarat Domnul Robert Georgescu, Director ADRA România.
De peste 25 de ani, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populaţie. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Schimbă o viață și vei schimba lumea!”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane.
ADRA România