BILANȚ de AN 2024 pentru ADRA ROMÂNIA: un număr de 28.420 persoane asistate

Joi, 17 aprilie 2025, la sediul general al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a avut loc Adunarea Generală a membrilor membrilor Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, în vederea evaluării activității organizației pentru anul precedent, a aprobării bugetului de venituri și cheltuieli și a bilanțului contabil la 31 Decembrie 2024.

În cadrul întâlnirii, s-au validat proiectele ADRA 2024–2025, raportul de progres al strategiei ADCOM din ultimul an. De asemenea, s-au punctat implicarea celor 105 invitați speciali în ședințele lunare naționale ADRA România, raportul SMS 2024, raportul și perspectivele departamentului Marketing și Comunicare, raportul administratorului BILANT 2024, raportul resurse umane, revista ADRA 2024, raport accesare fonduri, aspectele financiare legate de standardele umanitare obligatorii pentru depozite și amprenta administrativă necesară dezvoltării infrastructurii celor șapte direcții logistice, profilul responsabilului cu binefacerea ADRA/Tabita, precum și cele două proiecte abordate cu prioritate în anii 2024 și 2025, respectiv: „Casa ADRA” și „Vreau la școală!”.

În urma analizei, ADRA România și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru anul 2024, implementând cu succes, pe parcursul anului, 72 de proiecte din portofoliul asociației, dintre care opt în afara țării: Malawi și Namibia, Africa – „Sprijină un copil din Africa”, Ucraina, Europa – „Speranță pentru Ucraina”, Spania, Europa – „Speranță pentru Spania”, Slovenia, Europa – „Speranță pentru Slovenia”, Turcia, Asia de Vest și Europa de Sud-Est – „Speranță pentru Turcia, Faza 2”, Siria, Asia – „Speranță pentru Siria”, Myanmar, Asia – „Speranță pentru Myanmar”.

După cum este menționat și în numele organizației, ordinea priorităților de asistare este: dezvoltarea, refacerea și ajutorul. Pe parcursul anului 2024, ADRA a avut în prim plan asistarea victimelor inundațiilor din țară și nu numai. Proiectele au fost implementate prin acțiuni ce au răspuns nevoilor imediate ale victimelor inundațiilor prin hrană, apă, kituri de igienă, îmbrăcăminte, precum și reconstrucția sau refacerea locuințelor afectate. Totodată, ADRA România a reușit să implementeze cu succes și proiecte pentru educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea persoanelor defavorizate pentru un număr de 28.420 persoane asistate.

Aria de implementare a proiectelor a avut în vedere ”Declarația de Acțiune” a organizației: ADRA are în atenţie omul aflat în dificultate, răspunzând nevoilor sale fundamentale. Din acest motiv, cele cinci portofolii de interes ADRA confirmă prezenţa membrilor ei acolo unde este semnalată o nevoie. Astfel, activităţile specifice se adresează următoarelor domenii esenţiale: dezvoltare economică, educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate.

ADRA România promovează un viitor mai bun!

Îmbunătățirea condițiilor de viață și dezvoltarea comunității locale au fost obiectivele urmărite prin cele 83 de case sociale construite sau reconstruite de ADRA România în anul 2024, prin proiectele ”În sfârșit, acasă!” (îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familii aflate în situație de risc), ”Reclădind speranțe” (răspuns de urgență oferit familiilor după ce casele acestora au fost afectate de incendii) și ”Speranță mai presus de ape” (îmbunătățirea spațiului locativ prin construirea sau reconstruirea caselor pentru familiile afectate de dezastre naturale). Prin proiectele de construcții de case, ADRA România se implică în mod special în susținerea familiilor numeroase, construind locuințe familiale, pentru cei care trăiesc în condiții grele, dar având dorință de a muncii.

În cadrul Adunării Generale a Asociației ADRA România, s-a aprobat bilanțul contabil la 31 Decembrie 2024, constatându-se la partea de venituri totale suma de 8.446.687 lei, iar la partea de cheltuieli suma de 8.337.017 lei, rezultând un excedent de 109.670 lei, lucrul acesta fiind posibil ca urmare a finanțărilor externe accesate. Din excedentul realizat, s-a repartizat suma de 50.000 lei pentru majorarea depozitului aferent situațiilor de urgență. Situațiile financiare au fost întocmite conform ordinului nr. 3.103 din 24 noiembrie 2017 privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, cu modificările și completările ulterioare.

„Prin raportul de bilanț ADRA 2024, am descoperit o nouă mărturie a puterii credinței într-un Dumnezeu atât de mare, a curajului de a înfrunta provocările și a speranței care ne ghidează în fiecare acțiune. Am primit reconfirmarea că împreună, prin dreptate, compasiune și dragoste, putem schimba vieți. Fiecare proiect, fiecare intervenție, fiecare zâmbet oferit celor în nevoie reflectă lucrarea concretă a unei echipe unite de aceeași misiune. Cu încredere în Dumnezeu, cu sprijinul necontenit al voluntarilor și al angajaților ADRA România, privim cu hotărâre spre viitor. Ne dorim să continuăm această lucrare cu și mai multă determinare, credință și dragoste față de aproapele nostru”, a declarat Ioan Feier, Trezorierul Bisericii Adventiste din România și Secretar BOARD ADRA România.

„ADRA România a fost și în anul 2024 un sprijin real pentru cei aflați în nevoie, prin proiectele umanitare care aduc speranță și schimbare atât în țară, cât și peste hotare. Cu rădăcini adânci în valorile creștine și dedicați unei misiuni de compasiune, ne-am implicat activ în transformarea vieților afectate de sărăcie, criză sau nedreptate. Cu sprijinul voluntarilor, partenerilor și susținătorilor noștri, am construit punți de solidaritate și incluziune. Sub numele Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, rămânem o forță a binelui în comunitățile vulnerabile. Credem cu tărie că, împreună cu Dumnezeu, slujind umanității, putem construi un viitor mai bun astfel încât toți să conviețuiască așa cum El a plănuit”, a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

„La Bilanțul ADRA pentru anul 2024, BOARD ul ADRA România a evidențiat cu deosebită recunoștință și admirație progresul remarcabil al proiectelor derulate de echipa executivă ADRA România. Fiecare inițiativă reflectă nu doar un înalt nivel de profesionalism, ci și o viziune clară, curaj și o dedicare autentică față de misiunea organizației. Eforturile susținute, spiritul de echipă și angajamentul față de valorile umanitare au adus un impact real în comunități și în viața celor aflați în nevoie atât în țară, cât și peste hotare. Fiecare pas făcut a fost o mărturie a credinței active și a colaborării bine închegate. Cu smerenie și recunoștință, privind în urmă la realizările acestui an, putem afirma cu tărie: „Până aici, Domnul ne-a ajutat!” (1 Samuel 7:12). Este o onoare să vedem cum ADRA România continuă să fie un far de speranță, inspirație și transformare în societate”, a declarat Dorin-Laurențiu Albu, membru BOARD ADRA România.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după mottoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate