O nouă campanie împotriva Violenței în Familie își propune să convingă femeile care suferă abuzuri să ia atitudine, să vorbească despre aceste tragedii și să anunțe autoritățile.
În următoarea perioadă mai mult de 50.000 de fluturași și afișe cu acest îndemn vor fi distribuiți în București alături de două date de contact pentru victimele violenței: adresa de email ajutor@adra.ro și numarul de telefon 0800821218 apelabil gratuit din toate rețelele de telefonie.
Campania are loc în contextul celor 16 Zile Internaționale de Activism împotriva Violenței asupra Femeii fiind realizată de Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA în parteneriat cu Primăria Generală, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Asociaţia Anais, Sanovita și editura Viață și Sănătate.
Motivația campaniei este ancorată în realiatea concretă care arată că numărul solicitărilor de ajutor este foarte mic în timp ce în primele 10 luni ale anului 2012, Inspectoratul General al Poliției Române a înregistrat la nivel național 1.060 de infracțiuni cu violență comise între membrii aceleiași familii, din care 88 de omoruri și 800 de loviri sau alte violențe.
Vrem să oferim posibilitatea victimelor care aud zi de zi ‘Ciocu’ mic’ să refuze să facă acest lucru. Și nu venim doar cu o campanie care sună bine și atrage atenția. Venim cu soluții concrete: locuințe protejate pentru o perioadă de până la șase luni, hrană, consiliere juridică și psihologică de specialitate printr-o cooperare strânsă între specialiștii autorităților locale dar și cu alte organizații neguvernamentale
a precizat Sorin Goleanu, director executiv ADRA România.
Cea mai mare greșeală a unei femei este să tacă și să sufere în tăcere așteptând ca agresorul să se schimbe sau învinovățindu-se pentru acest tratament față de ea, crezând că îl merită.
este avertismentul psihologului Alina Bordaș-Mohorea de la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA.
Deși mai mult de jumătate dintre victime au studii liceale și superioare, teama că vor ajunge pe stradă, lipsa informațiilor cu privire la serviciile oferite de municipalitate sau la noile prevederi legislative le forțează să accepte acest tratament umilitor din partea celor care ar fi trebuit să le ofere afecțiune și protecție.
Directorul Direcției de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simiean, precizează că
începând cu luna noiembrie, victimele pot primi ajutor integrat în cadrul primului sistem complet de servicii sociale de prevenire, protecţie şi recuperare a victimelor în domeniul violenţei domestice, realizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin DGASMB, în colaborare cu ADRA România şi Asociaţia Anais.
În urma acestui parteneriat amplu, toate necesitățile de bază sunt asigurate: locuințe protejate pentru o perioadă de până la șase luni, hrană, consiliere juridică și psihologică de specialitate, alături de oferirea unei noi perspective de viață prin intermediul unei echipe multidiciplinare provenită atât din rândul autorităților cât și din rândul organizațiilor nonguvernamentale.
De asemenea, din dorința de a încerca rezolvarea completă a acestui cerc vicios, oferta cuprinde și serviciile unui centru de consiliere pentru agresori.
Un răspuns