Nu ne-am fi închipuit acum ceva timp că purtarea măștilor va fi obligatorie, că nu te poți saluta dând mâna, că va trebui să păstrezi distanța chiar și față de prietenii apropiați. Poate ne-am fi gândit că ar fi fost posibil în Africa, Asia ca măsuri împotriva diverșilor viruși gen Ebola sau împotriva malariei, dar nu și în Europa, România. Era prea puțin probabil ca într-un deceniu al noilor tehnologii să fim răpuși deodată de o pandemie.
COVID-19 și toate implicațiile aferente ne-au surprins pe toți și au provocat daune și suferință neașteptate pentru mii de oameni din întreaga lume, din Europa și, de asemenea, din România. Odată cu blocarea orașelor, regiunilor și țărilor, am realizat gravitatea situației și am trecut la stări de urgență îngrijorându-ne pentru familiile noastre, prietenii, colegii, vecinii noștri, pentru locul de muncă, pentru viața noastră.
După câteva luni, restricțiile se ridică progresiv, copiii își pot vizita bunicii, fabricile își redeschid secțiile de producție, dându-ne dreptul la a spera că totul va redeveni la normal. Însă nimeni nu știe sigur cum va fi în continuare. Această nesiguranță aduce noi provocări în viața fiecăruia, în noua noastră realitate. Dar atâta timp cât continuăm să credem în oameni, cât îi prețuim pe cei pregătiți să slujească celor în neajutorați, cât decidem să ne aducem contribuția de timp, bani, expertiză pentru binele tuturor, atunci vom cuceri împreună bătălia cu virusul.
ADRA România a fost de la început în această luptă contra virusului, cu armele sale, ajutând oamenii. Prin noul proiect ”Răspuns Inițial COVID-19 pentru alimente și igienă” (Initial Response COVID-19 Food & Hygiene Initial Response – EM #20-050), finanțat de rețeaua ADRA (25.000 USD ADRA Internațional, 2.500 USD ADRA Europa și 2.575 USD ADRA România), biroul ADRA România a reușit să contribuie la depășirea acestei crize ajutând familii vulnerabile să treacă cu bine peste această perioadă de lipsuri majore.
Timp de 2 luni, în perioada 15 aprilie – 15 iunie 2020, prin proiectul ”Răspuns Inițial COVID-19 pentru alimente și igienă”, ADRA România a oferit produse alimentare și de igienă, inclusiv dezinfectanți, pentru 375 de familii aflate la pragul subzistenței. Deși planul inițial a fost sprijinirea a 365 de familii, datorită colaborării frumoase cu partenerii locali, ADRA România a reușit să suplinească numărul beneficiarilor cu 10 familii pentru 2 luni, iar alte 112 au primit ajutor în plus pentru încă aproape o lună. Viziunea oamenilor din birou, curajul celor de pe teren, bunătatea voluntarilor și dărnicia finanțatorilor sau a donatorilor s-au dovedit încă o dată a fi elemente de succes pentru implementarea unui proiect de criză. Chiar dacă acest proiect a fost implementat cu succes, rămân încă multe alte familii care au nevoie de ajutor la care ADRA vrea și ar putea să ajungă oferind speranță și perspectivă pentru ziua de mâine.
”Privind înapoi, din punctul de vedere al unei organizații umanitare, după trei luni de sprijin activ pentru multe familii afectate de pandemia COVID-19 din România, vreau să-mi exprim mulțumirile tuturor susținătorilor ADRA pentru angajamentul lor, prin care au adus lumină în întunericul cauzat de COVID-19. Știu că ADRA România a ajutat sute de familii și mii de oameni să depășească situația dificilă prin distribuirea de produse alimentare și obiecte de igienă în cadrul proiectului ”Răspuns Inițial COVID-19 pentru alimente și igienă”. Mulțumesc tuturor celor care au oferit resurse, cunoștințe și timp și au decis să le investească spre binele altora. Da, au venit cu măști de protecție și arătau ca niște străini, au bătut la ușile celor slabi, au păstrat distanta atunci când au vorbit, dar au venit cu sprijin fizic și cuvinte pline de compasiune care au îmbunătățit situația și au adus speranță pentru viitor.
Ca oameni, avem nevoie de sprijin reciproc în special în circumstanțe dificile. În România s-a întâmplat acest lucru cu sute de familii, în Europa cu mii de familii, iar în întreaga lume sub numele ADRA cu mai bine de 100.000 de cazuri, iar ajutorul va continua, de asemenea și în următoarele zile, deoarece virusul este încă activ și se mută către alte regiuni de pe glob.
Suntem creștini și avem încredere în Dumnezeu, Creatorul nostru. Unul dintre scriitorii Bibliei Ieremia, care a trăit cu secole în urmă în Iudeea într-o perioadă foarte grea scrie: „Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde” (Ieremia 29,11). Ca lucrători ADRA credem cuvintele Sale. Dumnezeu are planuri pentru viitorul nostru. Și deja facem parte din acest plan. El ne inspiră pentru a acționa pentru bunăstarea și viitorul tuturor, așa cum s-a întâmplat și în acest proiect special. Și astfel de acte vor continua, deoarece ADRA are lucrători și susținători, voluntari și personal angajat activi, precum cei din biroul din România. Este o plăcere pentru mine să colaborez cu cei care pun speranța în practică și acțiune! Mulțumiri tuturor, dragi colegi!” a declarat Thomas Petracek, Coordonator Departament Programe și Răspuns la Situații de Urgență ADRA Europa.
”Nu ne-a fost deloc ușor. Pentru implementarea cu succes a proiectului ADRA ”Răspuns Inițial COVID-19 pentru alimente și igienă” a fost nevoie să ne adaptăm rapid la măsuri de protecție pentru viața noastră și a beneficiarilor, dar și la metode de a acționa prompt și eficient. Echipați din cap până în picioare cu combinezoane, măști, mănuși, voluntarii ADRA au pășit la început mai temători sau mai plini de curaj către casele oamenilor. Zâmbetul larg care s-a aprins ca focul pe fața mamelor când au văzut pachetele, privirea caldă a bătrânilor care nu își mai găseau cuvintele de mulțumire, aprobarea tacită a bărbaților care răsuflau ușurați că au ce pune pe mese, sclipirea din ochii copiilor care se bucurau de un simplu biscuit ne-au făcut pe toți să înțelegem o dată în plus ce înseamnă ADRA: să ajuți acolo unde nu mai este putere, să mai pui o cărămidă ca treaptă pentru mai sus pe scara oamenilor care se prăbușesc” a declarat Simona Condrachi, Manager Proiect Situații de Urgență ADRA România.
Ajutorul umanitar ADRA România din cadrul proiectului ”Răspuns Inițial COVID-19 pentru alimente și igienă” (Initial Response COVID-19 Food & Hygiene Initial Response – EM #20-050), special creat pentru situația pandemiei, a fost efectuat de către personalul calificat al echipei ADRA care a acționat conform politicilor de securitate și siguranță și a normelor impuse de legile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Grupului de Comunicare Strategică, Ministerului Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în parteneriat cu autoritățile locale și instituții acreditate, unele servicii specializate fiind externalizate.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 130 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România