Caută
Close this search box.

O casă ca ”acasă”: Lili Răducan

Prin proiectul „Speranță pentru Ucraina”, ADRA România este pregătită pentru intervenția în criza ucraineană, oferind refugiaților informații, hrană, apă, trusă de igienă, îmbrăcăminte, adăpost, asistență socială și psihologică. Sprijinul este acordat atât adulților, cât și copiilor, la toate cele 10 puncte de frontieră din România.

Mai departe, vă vom împărtăși povestea unei familii ce a oferit o casă ca ”acasă”.

Lili Răducan, alături de soțul ei, s-a implicat în proiectul destinat sprijinirii refugiaților, primind cu toată inima o familie de ucraineni pentru 2 săptămâni. Familia ajutată era formată din 3 adulți și 2 copilași (6 și 8 ani). Le-a pus la dispoziție un apartament, în care să se bucure de căldură, mâncare și să se poată simți în siguranță.

Coordonatorul echipei de voluntari a trimis familiei Răducan Hotărârea de Guvern prin care putea primi o sumă zilnică pentru găzduirea refugiaților. Însă răspunsul a fost simplu și prompt: ”Eu când am avut pe inimă să iau pe cineva, nu m-am gândit la plată. Nici nu mă gândesc la așa ceva! Nu avem nevoie!” Însă consideră că nu e ceva special în decizia lor, ci cred că sunt mulți care ajută în același fel, total dezinteresat.

De 2, 3 ori pe zi bătea la ușa familiei găzduite pentru a vedea cum poate fi de ajutor. Doamnele primite sunt descrise ca fiind foarte timide, timorate, ceea ce o făcea pe doamna Lili să le ofere de fiecare dată o îmbrățișare. Copilașii s-au obișnuit repede cu atmosfera caldă și o întâmpinau cu bucurie. În vizitele acestea, se gândea mereu cum poate aduce o mică bucurie celor mici. Cu ajutorul rudelor, le-a dus un sac de jucării pentru a-și ocupa ziua și pentru a uita, măcar preț de câteva clipe coșmarul trăit. A dorit să-i scoată și în parcul din față casei, însă acest lucru a fost tare greu de îndeplinit, având în vedere teama paralizantă resimțită de mama celor 2 micuți. ”Mama nu a ieșit nici o secundă din casă, doar bunica cu nepoata, celălalt copilaș având nevoie de o atenție specială”, spune Lili.

La loc de cinste a fost Google Translate, dat fiind că doamna Lili nu știa ucraineană, nici doamnele găzduite românește. Așa că au depășit barierele lingvistice folosind această aplicație și reușind să comunice preț de 2 săptămâni. Iată că binele poate fi la îndemână când chiar îți dorești să faci acest lucru!

Până să primească această familie, a dat mai multe telefoane, rugând coordonatorul voluntarilor ADRA din zona respectivă să-i aducă oameni nevoiași, care nu au unde să se ducă, nu au bani.  Și așa a fost. Un moment adânc întipărit în minte și suflet este legat de un gest al bătrânului (tatăl mămicii cu cei 2 copilași), înainte de întoarcerea în Ucraina. Având la ei cam un sfert de calup de brânză de capră (mica bogăție din țara lor o constituia o fermă de capre), a dorit să o ofere în semn de recunoștință familiei Răducan: ”Dumneavoastră ne asigurați masă, cazare și vrem și noi să vă dăm ceva de la noi!” Gestul acesta a impresionat profund familia gazdă: ”Ei sunt în situația în care sunt și iată că vor să ne facă nouă o bucurie, să ne dea ceva de la ei.” Un alt gest a fost oferirea unui borcănel cu carne de capră, dorind din nou să-și arate recunoștința pentru tot ce au primit.

În fiecare dimineață când le vizita, doamna Lili dorea să știe cum poate să le ajute, ce au nevoie, era atât de doritoare de a le face mici bucurii care să le ofere o clipă de frumos. Doamnele găzduite (mamă și fiică) nu conteneau a mulțumi. Dar deja nu mai erau musafiri, ci ”parte din familie”, după cum ne împărtășește doamna Lili. ”Se va termina războiul și ne vom vizita.” De 8 Martie, le-a oferit doamnelor flori și câte ceva pentru a se bucura. Nu a fost vreun moment în care cei găzduiți să formuleze vreo cerere, ”nu au vrut să deranjeze cu nimic”.

Cum poți primi în casa ta oameni total necunoscuți? Răspunsul primit ne-a confirmat dragostea enormă pentru semeni: „Ce poate fi mai mare decât iubirea față de Dumnezeu? Simțeam că acum este momentul să oferim și noi o mână de ajutor.” Într-o situație similară, alți oameni aleg să ajute altfel, însă nu deschizându-și casa, din motive de securitate. Însă în această familie, lucrurile au fost trăite diferit: ”I-am văzut ca și oameni. Oameni necăjiți și speriați. Cu 2 copilași. Cum să-mi fie frică? În perioada găzduirii, am plecat la țară și le-am lăsat cheile de la casă. Nu mi-a fost frică!”

Oare o astfel de experiență produce vreo schimbare celui care ajută sau doar celui ce primește sprijinul? ”M-am pus și eu în locul lor. Aș fi putut fi eu acea refugiată!  Și întotdeauna mă pun în locul celuilalt, în nevoie. Și empatizez cu el!”. Vocea se frânge rostind aceste cuvinte, ce nu pot fi izvorâte decât dintr-un suflet aplecat către semeni.

Hotărârea de plecare a celor primiți ca oaspeți, deveniți acum parte din familie, cum spune doamna Lili, a lăsat un gol. Interacțiunea dintre cei primiți și primitori nu s-a rezumat aici: comunică mai departe prin intermediul telefonului mobil. ”Mereu mă gândesc la ei! Primesc fotografii de la ei, cu copilașii, cum se joacă în parc”. În acele zile, nu s-au întâlnit doar oameni, ci s-au întâlnit suflete ce-au început să-și țeasă povestea împreună.

Felicităm familia Răducan și tuturor celor asemenea vouă pentru empatia arătată și pentru că și-a pus resursele la dispoziția celor aflați într-o situație de criză! Ne bucurăm că faceți parte din familia ADRA România, a celor ce nu pot privi de pe margine când e nevoie de implicare!

Războiul nu te poate lăsa indiferent! Ai putea fi tu acel refugiat ce are nevoie de puțină căldură sau de o ușă deschisă! Cum alegi astăzi să-ți folosești resursele?

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate