Caută
Close this search box.

Portret de voluntar: Iulian Condrachi

Prin proiectul ”Speranță pentru Ucraina”, ADRA România își propune să ajute pe cei afectați de război, îndeplinindu-le nevoile imediate prin furnizarea de informații, hrană, apă, kituri de igienă, îmbrăcăminte, adăpost, asistenţă socială și psihologică. Sprijinul este acordat atât adulților cât și copiilor, la punctele de frontieră în România. Vizăm toate cele șapte puncte de frontieră active în prezent: Siret, Sighetu Marmației, Halmeu, Rădăuți Prut, Stanca Costești, Isaccea, plus gara centrală București.

Mai departe, vă vom împărtăși un portret de voluntar.

Iulian, soț și tată a 2 copii, s-a implicat voluntar în proiectul ”Speranță pentru Ucraina”. La începutul războiului, s-a lăsat purtat de valul cererilor exprimate și ajutorului solicitat imediat. Ulterior, motivația a devenit intrinsecă și fiecare discuție purtată cu refugiații ajunși în vama din Galați îi dădea energia de a fi pregătit pentru a acorda sprijin. Bucuria cea mai mare este când fiecare persoană sprijinită are unde să meargă și se clarifica traseul. Însoțește din vamă o persoană sau o familie dezorientată, traumatizată de război și îi răspunde nevoilor presante. Zâmbetul, amestecat cu durere, primit de la mame, bunici, copii ca și mulțumire este combustibilul pe care îl folosește pentru a ajuta în fiecare zi. Răsplata lui este să știe că cei ajutați s-au echilibrat puțin și au găsit un loc stabil unde să meargă, după zile întregi de frământări. Crede că a-i ajuta să descopere un loc cu oameni de încredere care să le caute binele e mare lucru.

Cu o echipă plină de entuziasm și dedicare, a format un grup de sprijin și un centru de primire a refugiaților, cu aproximativ 16 paturi. Pe unii îi plasează în familii iubitoare, deschise pentru a-și pune la dispoziție casa și sufletul.

Cele mai presante nevoi pe care a încercat să le îndeplinească sunt cele legate de cazare, să le ofere un loc curat și sigur în care să se poate odihni după nopți de panică și stat în poziții incomode. Apoi a observat nevoia oamenilor ajutați de a comunica cu cei de acasă, iar pentru aceasta a colaborat cu o companie de telefonie mobilă pentru a primi cartele telefonice – gura de aer pentru cei ce manifestau nevoia acută de a afla cum sunt cei dragi rămași în Ucraina. Apoi a oferit mâncare, articole pentru bebeluși, produse de primă necesitate… toate acestea le-a pus la dispoziția celor în nevoie. A fost alături de refugiații ce căutau să schimbe bani sau aveau nevoie de informații legate de transport.

Sunt multe momente care l-au impresionat, căci fiecare poveste transmite emoții pe care nu le poți exprima în cuvinte. Însă, își amintește acum de o mămică venită cu părinții și cu o pereche de gemeni de 6-8 luni. Tată fiind, a înțeles durerea din inima mămicii, nevoile familiei, lipsa banilor, iar împreună cu echipa frumos formată, a plasat această familie în casa unor oameni cu suflet mare. Mintea îi este plină de chipurile refugiaților profund recunoscători celor care au ajutat, cu mult bun simț, atenți mereu la ce și cât consumă pentru a nu produce pagube sau a-și arăta cât mai bine recunoștința pentru ceea ce primesc.

Sunt frecvente preluările în toiul nopții, acestea prelungind-se și până la 5 dimineața. Și iată momentele în care familia proprie rămâne în plan secund. Își simte sufletul binecuvântat să poată răspunde ”Prezent!” în acest proiect și să facă parte dintr-o rețea bine consolidată, alături de colegii săi. Iulian e pastor, iar dedicarea lui pentru oameni este cunoscută de către cei cu care vine în contact, cu care face schimb de informații, reușind să găsească soluții împreună pentru cazurile care necesită ajutor: transport, cazare sau alte nevoi de îndeplinit.

Pe lângă această activitate de primire a refugiaților, s-a alăturat unuia dintre convoaiele umanitare ADRA în Ucraina. Aparent, în zona în care a mers, lucrurile erau pașnice, însă fiecare intrare în oraș amintea de o situație de război: ambuscade, saci cu nisip sau alte sisteme din beton de blocare a circulației, pentru a fi folosite în caz de urgență. Despărțirile care s-au petrecut sub ochii lui nu a putut să le descrie. Oare câtă durere, câtă disperare trebuie să fie în aceste suflete? Cine știe dacă se vor mai întâlni vreodată? Cine știe când și cum se va scrie sfârșitul poveștii războiului?

Mulțumim, Iulian Condrachi și celor asemenea ție, pentru pacea pe care o aduceți sufletelor zbuciumate! Ne bucurăm să vă avem voluntari în proiectul “Speranță pentru Ucraina”!

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate