Caută
Close this search box.

„Speranță pentru Ucraina” – Un an de solidaritate ADRA România și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru victimele războiului din Ucraina

Dimineața zilei de 24 februarie 2022 a adus o confirmare tristă a situației tensionate din Ucraina. Rusia a efectuat un atac armat pe care puțini îl anticipau în secolul al XXI-lea. Având în vedere situația generată de acest atac, populația a plecat masiv din țară, iar panica a dominat atmosfera.

Încă de la începutul războiului până în prezent, ADRA România s-a implicat atât în susținerea populației strămutate din Ucraina, cât și în asistarea refugiaților ucraineni din România, atingând un număr de 510.648 beneficiari.

Încă din primele zile ale atacului armat datorită prezenței echipelor ADRA România, în colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, la cele 9 puncte de frontieră (Siret, Sighetu Marmației, Halmeu, Rădăuți Prut, Stanca – Costești, Giurgiulești, Albița, Sculeni, Isaccea) și Gara Centrală București – au fost oferite informații, hrană, îmbrăcăminte, cât și prin adăpost și prim ajutor psihologic, pentru un număr de minim 421.554 de beneficiari (404.590 asistați în vamă, 3.861 transportați și 13.103 găzduiți).

De asemenea, cele 12 proiecte implementate de ADRA România au avut ca obiectiv îndeplinirea nevoilor de bază ale refugiaților ucraineni de pe teritoriul României prin activități recreative pentru copii, adolescenți și mame, consiliere psihologică și juridică, sesiuni de abilități de viață pentru adolescenți și sesiuni de parenting pentru însoțitorii de copii și adolescenți cu scopul îmbunătățiri sănătății mentale și psihosociale, având un număr de 35.279 de beneficiari.

Totodată, în perioada 05.09.2022-19.01.2023 ADRA, în colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, a efectuat 80 de transporturi umanitare pe teritoriul țării, cu o valoare a donațiilor de peste 214.850 EUR pentru cei 16.355 de beneficiari, cu sprijinul a 221 de voluntari, a 93 de sponsori și a 21 de parteneri.

Mai mult decât atât, prin cele 71 de Convoaie umanitare în Ucraina cu participarea a 447 de voluntari activi, a peste 148 de parteneri implicați în perioada 27 februarie 2022-12 februarie 2023 și cu ajutorul activității sociale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România prin ADRA România și prin cele șase unități administrativ teritoriale din Banat, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania Nord și Transilvania Sud, s-au înregistrat asistarea a peste 37.460 de persoane în cadrul proiectului „Speranță pentru Ucraina”, cu o valoare a donațiilor de peste 731.900 EUR. Ajutorul material și financiar în implementarea proiectelor desfășurate nu este de neglijat, astfel că susținerea proiectului din partea a cel puțin 335 de sponsori cu inimă mare au făcut diferența dintre vorbe și fapte.

ADRA România continuă susținerea refugiaților ucraineni afectați de război, prin ajutor material și financiar. Prin urmare, sâmbătă, 25 februarie 2023, la un an de zile de la primul convoi umanitar ADRA România în Ucraina, va pleca din București al 72-lea convoi umanitar către Ucraina.

„Generația noastră nu a trăit pe viu ororile războiului, dar conflictul din Ucraina ne-a ajutat să observăm de la distanța liniilor noastre de frontieră cum arată realități pe care le cunoșteam doar din cărți sau din auzite. Poate de aceea, reacția Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, prin ADRA Romania, a fost extrem de semnificativă, incomparabilă cu răspunsul generat în fața altor dezastre pe care mi le pot aminti în ultimii 50 de ani. Apreciez fără echivoc contribuția esențială prin care adventiștii români, alături de echipa ADRA, au demonstrat spirit de sacrificiu, empatie și solidaritate creștină. Recunosc deschis, cu o satisfacție imensă, eforturile depuse de către toate cele șase unități administrativ-teritoriale ale Bisericii și de asemenea implicarea resurselor umane și financiare din instituțiile și asociațiile noastre. În continuare, rămânem receptivi pentru orice alte situații în care semenii noștri sunt afectați de genocid și calamități”, a declarat, Aurel Neațu, Președinte ADRA România și al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

„ADRA România s-a alăturat din toată inima intervenției umanitare, în urma războiului, pentru refugiații din Ucraina, prin proiectele desfășurate. Suntem la un an distanță și ca de fiecare dată, în situațiile de criză, pe lângă durerea pricinuită de dezastrele care vin pe neașteptate, se poate vedea și solidaritatea umană acționând. Situația refugiaților este o chemare la responsabilitate și la compasiune în vederea acordării priorității vieții și demnității umane. Adevăratul test al oricărei umanități se dă în momentul de criză. În contextul războiului din Ucraina, ADRA România solicită solidaritate cu semenii noștri refugiați. În spatele mărturiilor și statisticilor există oameni reali cu povești triste despre suferință și pierderi, precum și despre speranță și motivație, oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar care au avut și au în continuare nevoie de ajutor”, a declarat, Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

„ADRA România, alături de organizațiile partenere, a sprijinit familiile care au plecat din regiunile devastate de conflict, pe perioada ultimului an. Mulțumim celor care au fost alături de ADRA România, susținând pe diverse căi, fie prin voluntariat, fie prin donații materiale, fie prin donații financiare, activitate în ajutorarea familiilor și copiilor din proiectul cadru ”Speranță pentru Ucraina”. Avem nădejdea că împreună am adus un licăr de speranță și alinare pentru mamele și copii care au fugit de furia războiului, prin sprijinul acordat, în condiții de siguranță”, a declarat Monica Brînceanu, Manager Proiect ADRA România.

Din anul 2015, atât în țară cât și în afara țării, ADRA România implementează proiectul ”Speranță pentru imigranți”, prin care susține refugiații, imigranții și emigranții. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul „Speranță pentru Ucraina” și să se implice, o pot face:

  • prin voluntariat completând formularul: Voluntari pentru refugiații din Ucraina
  • prin donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în contul ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, prin specificarea proiectului „Speranță pentru Ucraina” la destinație sau
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate