În perioada lunilor ianuarie – martie 2019, în cadrul proiectului ADRA ”Speranță pentru Ucraina”, s-au desfășurat mai multe intervenții umanitare de solidaritate internațională cu persoanele afectate de război din regiunea Donbas, Ucraina, o regiune istorică, economică și geografică în estul Ucrainei, care include raioanele Donețk și Luhansk.
Obiectivul proiectului ”Speranță pentru Ucraina”, coordonat de către Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, este să vină în ajutorul a 630 de familii vulnerabile, afectate de război, în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață, proiect cu un buget de 9.344 EURO, finanțat de către ADRA Europa cu suma de 6.300 EURO.
Implementarea proiectului ADRA ”Speranță pentru Ucraina” a fost posibilă datorită voinței și colaborării strânse dintre cei 7 pastori din România, voluntari ADRA România – Ștefan Tomoiagă, Eduard Călugăru, Lorand Balla, Benjamin Stan, Toader Brândzanic, Traian Aldea și Robert Georgescu – , 7 pastori și 7 traducători din Ucraina, cu sprijinul autorităților și a comunității locale ale căror fapte sunt scrise în cărțile cerului.
ADRA România s-a deplasat la fața locului și, conform procedurilor, a cerut referințe despre persoanele vulnerabile de la autoritățile locale. Dna Prof. Nina Vasilevna, Directoarea Școlii Medii Nr.2 din orașul Velyka Novosilka, Ucraina, unde învață 360 copii, ne-a oferit o listă a familiilor vulnerabile printre care este și familia Liubei.
Liuba este o mamă conștiincioasă, curată, harnică, puțin trecută de vârsta de 30 de ani, care a fugit din zona de război și care locuiește în orașul Velyka Novosilka, din regiunea Donețk, Ucraina. Soțul ei a murit în urmă cu câțiva ani, în timpul războiului din Ucraina. Din cauza războiului, condițiile de viață au devenit și mai grele, însă cei 3 copii ai ei o motivează să o ia de la capăt în fiecare dimineață. Olea (9 ani), Ivan (8 ani) și Maxim (3 ani) sunt trei copii frumoși, cuminți, însă rămași orfani. Liba, mama lor, nu are tată, mamă, frați, surori sau rude la care să apeleze pentru ajutor: unii dintre ei nu mai sunt, iar cei ce au mai rămas, sunt dincolo de graniță. În fiecare zi se străduiește să-și crească copiii și se luptă să le pună ceva pe masă. Nu de puține ori Liuba s-a culcat flămândă, însă cu speranța zilei de mâine.
”Inițiativa Asociației ADRA România este de mare ajutor pentru orașul nostru. Faptul că veniți de la o depărtare așa mare pentru a ne oferi un ajutor ne emoționează. Apreciem ajutorul pe care îl oferiți copiilor din școala noastră. Pe parcursul anilor ne-am bucurat de o relație frumoasă de colaborare cu ADRA Ucraina. Ne dorim ca parteneriatul acesta, de data aceasta cu ADRA România, să aducă o reală speranță pentru copilașii rămași fără părinți, dar cu rezultate foarte bune la învățătură. Copiii trebuie să audă și să înțeleagă aceste gesturi de bine, ulterior aceste eforturi nu vor rămâne fără rezultate” a declarat Dna Prof. Nina Vasilevna, Directoarea Școlii Medii Nr.2 din orașul Vlyka Novosilka, Ukraina.
”Uniunea de Conferințe a Bisericilor Adventiste de Ziua a Șaptea din Ucraina își exprimă sincera recunoștință față de ADRA România pentru slujirea și sprijinul acordat persoanelor strămute și sărace din Ucraina. Apreciem cu adevărat la ADRA România dedicarea, bunătatea și generozitatea pe care au manifestat-o pentru oamenii din poporul nostru. Ne dorim ca Dumnezeu să vă binecuvânteze într-o măsură bogată pe voi toți în viața și slujirea voastră și să trimită Duhul Său Cel Sfânt și să vă susțină în misiunea voastră” a declarat Nosov Stanislav, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Ucraina.
”Dumnezeu are un vis pentru biserica Sa! El dorește ca biserica Lui să fie o comunitate energică, una care influențează vieți pentru veșnicie și care Îi slujește lui Dumnezeu din dragoste și cu bucurie. Oamenii din zona de conflict din Ucraina se bucură intens de fiecare secundă a vieții. Nevoile lor spiritual și materiale depășesc cu mult resursele interne și externe. Fiecare pachet cu alimente a fost un răspuns la o rugăciune. Ajutorul oferit de ADRA România și Biserica Adventistă în cadrul proiectului “Speranță pentru Ucraina” a demonstrat într-un mod practic că, deși este o graniță între noi, la vremuri de necaz frăția noastră rămâne aceeași ca și în vremuri mai bune, cu așteptarea exprimată prin Cuvânt în Isus Hristos care a promis că va pune capăt războiului pentru totdeauna” a declarat Ștefan Tomoiagă, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Voluntar ADRA România.
”Dumnezeu ne binecuvântează și așteaptă de la noi sa fim o binecuvântare pentru alții. ADRA România a adus speranță și ajutor umanitar persoanelor care suferă de pe urma războiului din zona Donbas. Această intervenție umanitară de solidaritate internațională cu persoanele afectate de război din Ucraina a fost foarte apreciată nu numai de beneficiari, ci și de alte persoane care au auzit de această acțiune. Însă foarte important este că persoanele ajutate au înțeles că Dumnezeu le poartă de grijă” a declarat pastorul Eduard Călugăru, trezorierul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Voluntar ADRA România.
”Oamenii în orașul Velyka Novosilka, Ukraina sunt extrem de săraci: se bucură nespus pentru o pâine pe care o primesc. Într-una din zile, o echipă de voluntari ADRA, formată din Serghei Golikov, Pastor în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Donețk, Ucraina, Vasile Petrovici, traducător, David și Maxim, doi adolescenți frumoși, cuminți și isteți, a cumpărat și a oferit 20 de pachete care conțineau o pâine ”mare și albă”, hrișcă, grâu, orez, orz, ulei, sare, zahăr, lapte, conserve, fructe și dulciuri, în valoare de 150 grivne / pachet (5 dolari / pachet) pe care le-au dat familiilor nevoiașe. Deși un salariu lunar bun este de aproximativ 2.500 grivne (400 lei), iar o pensie lunară bună este la aproximativ 900 grivne (150 lei) sunt oameni calzi, primitori și foarte darnici. În cele câteva zile petrecute printre ei, deși condițiile lor materiale sunt foarte limitate, în semn de mulțumire, ADRA a primit daruri simbolice diverse confecționate cu drag de mâinile lor” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
“Ucraina este un loc al contrastelor: situația politico-socială actuală a dus la acutizarea sărăciei materiale din viața oamenilor, în timp ce poate exact aceeași situație a rezultat într-o bogăție sufletească arătată prin căldură și atașament. Mă bucură deschiderea oamenilor față de primirea veștilor bune, cât și posibilitatea de a fi fost parte dintr-o echipă care a oferit o perspectiva a speranței. Efortul ADRA România merită și trebuie continuat” a declarat pastorul Benjamin Stan, Voluntar ADRA România.
Înființată în anul 1990, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 130 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate, conducându-se după motoul: ”Schimbă o viață și vei schimba lumea!”.
ADRA România
Un răspuns