Vineri, 08 martie 2019, la Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, cei 22 elevi susținuți în cadrul proiectului ADRA ”Vreau la școală!” au avut parte de o surpriză și o recunoaștere binemeritată: în fața sutelor de elevi și profesori prezenți la careul unității de învățământ, Jonathan Duffy, Președinte ADRA International le-a înmânat cadouri și i-a felicitat pentru rezultatele deosebite la învățătură.
„Mă bucur să fiu împreună cu voi astăzi aici în cadrul proiectului ”Vreau la școală!” și felicit ADRA România pentru investiția în educație. Fiecare copil este un copil al lui Dumnezeu: prețios, unic și plin de potențial incredibil. Cu toate acestea, sărăcia, căsătoriile la vârste tinere, inegalitatea, dizabilitatea și mulți alți factori mențin un număr inacceptabil de mare de copii în afara școlii. De aceea solicităm investiții mai mari în educație la nivel global și sporim accesul la educație de calitate pentru toți copiii. Este timpul să facem educația o prioritate maximă pentru ca fiecare copil să își poată îndeplini potențialul dat de Dumnezeu. Campania ADRA ”Every child. Everywhere. In school.” (Fiecare copil. Din fiecare loc. La școală.) se bazează pe lunga tradiție a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea de a răspunde nevoilor tuturor ființelor umane și anume de a se ridica în favoarea drepturilor omului, a bunăstării copiilor și a protecției și integrității familiilor. Este o chemare la acțiune pentru toți susținătorii educației să se ridice pentru această mișcare condusă de adventiști și să pună în practică acele principii pe care le respectăm” a declarat Jonathan Duffy, Președintele ADRA International.
”Suntem încântați de parteneriatul frumos pe care ADRA îl are în localitatea Dor Mărunt cu primăria și cu școala, pe de o parte, iar pe de altă parte de susținerea președintelui ADRA Internațional, Jonathan Duffy, pentru proiectele implementate în România. Recunoscând faptul că educația este parte integrantă a oricărui efort de dezvoltare și că accesul la educație înseamnă stoparea ciclului sărăciei, ADRA desfășoară proiectul ”Vreau la școală!” prin care susține procesul educațional, promovând totodată și spiritul egalității de șanse. Proiectele desfășurate au în atenție consilierea familiilor cu mulți copii în vederea înscrierii la școală, prevenirea abandonului școlar, combaterea discriminării de orice tip și sprijinirea copiilor talentați pentru continuarea studiilor în învățământul superior. Cu toții ar trebui să ne străduim să păstrăm spiritul de a învăța, de a ne întoarce la școală. Suntem aici pentru că Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România susține educația! Ne dorim, ca la finalul anului școlar 2018 – 2019, și în locul acesta să crească atât media generală la învățătură, cât și caractere frumoase pentru societate” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
”În orice timp și în orice loc, dezvoltarea și refacerea destinului uman s-a făcut prin educație, indiferent de forma în care aceasta a fost organizată. Astfel că, menirea Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA este cel mai bine implementată și realizată prin programe care sprijină educația. Prezența directorului ADRA International, Jonathan Duffy, într-o școală românească din Dor Mărunt, pentru a consolida ajutorul ADRA oferit prin programul ”Vreau la Școală!” desfășurat în această localitate, demonstrează încă odată faptul că ADRA este conștientă de importanța educației și că lucrează inteligent și pe termen lung în favoarea semenilor noștri, sprijinind educația acestora. Nu doar la nivel local, în România, ADRA pune accent pe educație, ci și la nivel mondial se întâmplă la fel. Recent, ADRA a lansat petiția ”Fiecare copil. Din fiecare loc. La școală.” care-și propune să strângă peste un milion de susținători și astfel să contribuie la micșorarea numărului copiilor care nu merg la școală din diferite motive. Dacă mai mulți copii ar putea merge la școală, mai multe vieți ar putea fi schimbate în bine: atât ale lor, ale copiilor lor, dar și ale tuturor celor ce vor intra în legătură cu aceștia și se vor bucura de talentele și înzestrările lor șlefuite prin educație. Suntem bucuroși că putem fi parte în acest efort mondial și suntem încurajați să continuăm lucrurile bune pe care ADRA România le face” a declarat Gabriel Ișvan, Responsabil ADRA în regiunile Muntenia și Dobrogea.
”În proiectul Vreau la școală!, ADRA în regiunea Muntenia a obținut cea mai mare performanță în localitatea Dor Mărunt, județul Călărași. Este meritul doamnei directoare Mariana Stan și al voluntarului ADRA, domnul Ionel Calotă. Evenimentul de astăzi demonstrează cât de productiv poate fi spiritul de echipă nutrit de toți cei implicați. O atmosferă de sărbătoare ca cea de astăzi nu vine de la sine. Mulțumesc tuturor cadrelor didactice și autorităților pentru toată susținerea pe care au acordat-o proiectelor ADRA România în această regiune” a declarat Daniel Neacșu, Manager Proiect și Coordonator proiecte ADRA în regiunile Muntenia și Dobrogea.
”Vizita președintelui ADRA Internațional Jonathan Duffy a adus bucurie atât organizației ADRA România, cât și participanților din partea comunității locale. M-a impresionat moto-ul Școli Gimnaziale Dor Mărunt “Împreună pentru o educație de calitate” care sintetizează obiectivul proiectului ADRA Vreau la școală!. Atunci când participanții își dau mâna pentru a face eforturi comune pentru prevenirea abandonului școlar, fiecare participant implicându-se pe domeniul său de expertiză, situația este gestionată cum nu se poate mai bine” a declarat Monica Brînceanu, Responsabil comunicare ADRA România.
”A fost o bucurie pentru localitatea Dor Mărunt să încununeze colaborarea cu ADRA prin vizita la Școala Gimnazială nr. 1 Dor Mărunt a președintelui ADRA Internațional, Jonathan Duffy. Colaborăm cu ADRA de 4 ani în diferite proiecte, printre care Vreau la Școală! și Sprijin pentru fiecare. În această perioadă a crescut numărul copiilor susținuți în proiectul ADRA Vreau la școală! de la 5 la 22 copii și vă mulțumim. Ne-am bucurat și de implicarea comunității locale prin Biserica Adventistă, dar și Primăria comunei Dor Mărunt. De asemenea, am putut fi martori la răspunsul lui Dumnezeu atunci când am cerut susținerea celor în nevoie. Au fost susținute până acum 3 familii cu nevoi speciale, cu îmbrăcăminte, mobilă, alimente, lemne de foc, mașină de spălat și bani pentru investigații medicale și medicamente, în cadrul proiectului ADRA Sprijin pentru fiecare. Sosirea echipei ADRA în localitatea Dor Mărunt a fost o bucurie atât pentru Școală, dar și pentru Primăria comunei” a declarat Ionel Calotă, voluntar ADRA și coordonator proiect ”Vreau la școală!” în localitatea Dor Mărunt, județul Călărași.
”Școala Dor Mărunt se implică în proiecte care să vină în sprijinul unei educații de calitate. Un astfel de proiect, care se derulează în unitatea noastă de 4 ani, este Vreau la școală! inițiat de ADRA. Obiectivul principal al acestui proiect este prevenirea abandonului școlar, o reală problemă cu care se confruntă învățământul românesc și nu numai. Legat de acesta, un eveniment marcant desfășurat în unitatea noastră a fost în data de 08 martie când am fost onorați de vizita președintelui mondial ADRA, domnul Jonathan Duffy și a soției acestuia, Cathy, împreună cu reprezentanți ADRA din România. La întâlnire au participat și edilul comunei, Ion Iacomi și alți membri ai Consiliului Local. În mod tradițional, elevii au primit oaspeții cu pâine și sare și au susținut un program artistic în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat de către ADRA prin bursele lunare. La final, toți elevii școlii au primit iaurt și suc natural din fructe. A fost un eveniment unic în istoria școlii noastre” a declarat Mariana Stan, Director Școala Gimnazială Dor Mărunt.
În anul școlar 2018 – 2019, pe plan național, 327 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură și premianți din zonele Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți în procesul educațional de zeci de sponsori și voluntari, prin proiectul ADRA România ”Vreau la școală!”, oferindu-le în fiecare lună alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă personală și, după caz, îmbrăcăminte și încălțăminte. Elevii, recomandați de către Primărie, Școală și reprezentanții ADRA locali pentru a fi susținuți în anul școlar 2018 – 2019 în proiectul ”Vreau la școală!”, sunt copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile.
În cadrul Consiliului anual ADRA din luna februarie 2019, ADRA a anunțat o nouă campanie globală de informare și conștientizare asupra nevoii de educație: ”Fiecare copil. Din fiecare loc. La școală.”. Campania este un apel urgent adresat liderilor din întreaga lume cu privire la faptul că toți copiii, indiferent de rasă, vârstă, naționalitate, gen, religie sau origine, au dreptul de a câștiga și de a realiza o educație, iar faptul că este la școală este recunoașterea valorii și potențialului fiecărui copil în mod individual. Campania urmărește să colecteze un milion de semnături până în 2020 prin eforturi, în colaborare cu biserica adventistă, și petiția liderilor mondiali să ia măsuri pentru ca copiii să beneficieze de o educație de calitate și să trăiască liber de exploatare și sărăcie.
Pentru semnarea petiției, puteți accesa:
https://inschool.adra.org/petition
ADRA România