Timp de trei luni, Ucraina se confruntă cu o situație fără precedent. Acest lucru are deja efecte umanitare devastatoare care a dus la strămutarea populației, atât în interiorul Ucrainei, cât și la granițele țărilor vecine. Încă din prima zi, valurile de refugiați continuă să sosească pe teritoriul României, prin cele 10 puncte de frontieră deschise. Plan Internațional, în parteneriat cu ADRA România, intervine asupra situației refugiaților din România, în cadrul proiectului „Speranța pentru Ucraina”, asistând nevoile esențiale ale acestora, respectiv sprijinirea copiilor refugiați și familiile afectate de criză oferind protecție, educație și consiliere psihologică.
Beneficiarii din cadrul proiectului „Speranță pentru Ucraina”, care face parte din domeniul de expertiză „Asistarea categoriilor sociale defavorizate”, sunt refugiații ucraineni, un număr minim de 9.382 de persoane, ale căror nevoi principale vor fi îndeplinite pentru a putea traversa mai ușor perioada de criză, declanșată de război.
Proiectul „Speranță pentru Ucraina”, implementat de către ADRA România și finanțat de către Plan Internațional, pentru refugiații ucraineni de pe teritoriul României, se desfășoară timp de 6 luni, începând cu data de 05.04.2022.
Obiectivul proiectului „Speranță pentru Ucraina”, cu o valoarea totală de 1.895.879.98 EUR îl constituie asistarea unui grup țintă vizat de refugiații ucraineni de pe teritoriul României, constituit dintr-un număr minim de 9.382 de persoane. În cadrul proiectului, refugiații (copiii, adolescenții și însoțitorii lor) vor primi protecție socială și consiliere psihologică. Se va asigura accesul la servicii integrate de asistență de calitate, adecvate genului și vârstei, la punctele de frontieră cu Ucraina precum și în centrele de cazare. Totodată, se va distribui un număr de 70.584 de vouchere în valoare de aproximativ 699.000 EUR, (3.529.950 lei) cu care refugiații își pot cumpăra orice produse din supermarket, în funcție de nevoi.
“În parteneriat cu ADRA România, Plan Internațional finanțează sprijinul pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Finanțarea va contribui la prevenirea și atenuarea riscurilor asupra protecției copilului, precum și la îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării refugiaților care sunt adăpostiți în centrele de cazare de tranzit administrate de către ADRA România”, a declarat Ilenia de Marino, Specialist Protecția Copilului, Plan Internațional România.
“ADRA România se alătură din toată inima intervenției umanitare, în urma războiului, pentru refugiații din Ucraina, prin proiectul „Speranță pentru Ucraina”. Ca de fiecare dată, în situațiile de criză, pe lângă durerea pricinuită de dezastrele care vin pe neașteptate, se poate vedea și solidaritatea umană acționând. Întreaga activitate a personalului ADRA România a fost atent adaptată pentru protecția și nevoia refugiaților ucraineni, coalizând membrii ADRA sub cupola voinței de a face bine și a se implica activ, punând pe locuri secundare propria persoană. Mulțumim celor de la Plan Internațional pentru implicare și finanțare!”, a declarat Bogdan Stănică, Manager Proiect ADRA România.
ADRA România, prin obiectivul general al proiectului „Speranță pentru Ucraina”, își propune să răspundă nevoilor imediate ale refugiaților ucraineni care fug de război pentru a-și salva viețile și pe cele ale copiilor lor, la punctele de trecere a frontierei în România și în timpul tranzitului.
Plan International este o organizație umanitară independentă de dezvoltare care activează în 78 de țări din întreaga lume pentru a promova drepturile copiilor și egalitatea de gen. Plan lucrează în România pentru a sprijini copiii refugiați și familiile acestora afectate de criza din Ucraina asigurând protecția copilului, educație, sănătate mintală și sprijin psihosocial.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România