Caută
Close this search box.

100.000 USD finanțare ADRA Cehia pentru proiectul ADRA România ”Speranță pentru Ucraina” implementat pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova

Dimineața zilei de 24 februarie 2022 a adus o confirmare tristă a situației tensionate din Ucraina. Încă din prima zi de conflict, refugiații au început să sosească în Republica Moldova. Ca urmare a escaladării situației militare din Ucraina, guvernul moldovean a simplificat intrarea refugiaților în țară. ADRA Cehia în parteneriat cu ADRA România, intervine asupra situației refugiaților din Republica Moldova, prin proiectul cadru „Speranța pentru Ucraina”, asistând nevoile esențiale ale acestora, respectiv: produse pentru copii (pantaloni, bluze, tricouri, șosete, încălțăminte, scutece, hrană bebeluși, etc..), produse pentru adulți (alimente, medicamente, așternuturi, încălțăminte, kituri de igienă), adăpost și transport.

Beneficiarii din cadrul proiectului „Speranță pentru Ucraina”, care face parte din domeniul de expertiză „Asistarea categoriilor sociale defavorizate”, sunt refugiații ucrainieni, un număr de 5.500 de persoane, ale căror nevoi principale vor fi îndeplinite pentru a putea traversa mai ușor perioada de criză, declanșată de război.

Proiectul ”Sprijin pentru refugiații din Ucraina CZ-RO-MD”, implementat pentru refugiații ucrainieni de pe teritoriul Republicii Moldova, se desfășoară timp de 60 de zile, începând cu data de 08.03.2022, în parteneriat Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA Republica Cehă (Birou de finanțare), ADRA România (Birou de coordonare) și ADRA Republica Moldova (Birou de implementare).

Obiectivul proiectului ”Sprijin pentru refugiații din Ucraina CZ-RO-MD”, cu o valoarea totală de 100.000 USD, îl constituie asistarea unui grup țintă vizat de refugiații ucrainieni de pe teritoriul Republicii Moldova, constituit dintr-un număr total de 5.500 de persoane, dintre care 3.500 vor beneficia de servicii de transport. În cadrul proiectului, vor fi amenajate un număr de 120 de locuri de cazare pentru refugiați. Se estimează asigurarea unui număr de 6.000 de zile de cazare pentru 2.000 de refugiați, respectiv hrană, kituri de igienă, medicamente și sprijin pentru realizarea documentelor necesare, în relația cu administrația publică locală.

„De la începutul conflictului armat din Ucraina, încă din prima zi, ADRA Moldova, prin voluntarii săi din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, a oferit suport refugiaților din țara vecină. Ne-am implicat prin oferirea serviciilor de transport pentru refugiații care veneau pe jos la trecerea de frontieră, am găzduit refugiații acasă la membrii bisericii, le-am oferit cazare și în interiorul mai multor biserici adventiste care au fost transformate pe această perioadă în centre pentru refugiați. I-am primit în casele noastre și am avut grijă de ei ca și cum erau membrii familiilor noastre. Voluntarii ADRA, zi și noapte, erau prezenți la trecerile de frontieră, îi întâlneau pe refugiați cu ceai fierbinte, ceva de mâncat și, cel mai important, cu căldură sufletească, care le readucea încrederea refugiaților că există speranță spre mai bine. Chiar dacă sunt mulți, încercăm să atragem atenția la fiecare caz în parte. Unele istorii ne marchează chiar și acum prin curajul și efortul refugiaților de a înfrunta situații de criză, adaptându-se la circumstanțe mereu în schimbare. Dumnezeu să fie cu noi toți!” a declarat Andrei Gîrleanu, Director Executiv ADRA Republica Moldova.

”ADRA România, prin proiectul „Speranță pentru Ucraina”, continuă să aducă o rază de speranță în sufletul celor afectați de acest război, care și-au părăsit casele, lăsând în urmă agoniseala de o viață. Prin implicarea voluntarilor ADRA, dar și prin contribuția sponsorilor și a donatorilor, suntem alături de refugiații ucrainieni din Republica Moldova. Provocările din această perioadă ne ajută să simțim că facem parte dintr-o mare familie care are nevoie de… NOI. Ne bucurăm că sunteți cu noi și că veți fi în continuare alături de ADRA spre binele semenilor“, a declarat Adrian Ballai, Manager Proiect ADRA România.

ADRA Republica Cehă este organizația umanitară care ajută oamenii în nevoie, atât în ​​Republica Cehă, cât și în alte locuri în lume. Făcând parte din rețeaua ADRA Internațional, organizație care operează în peste 100 de țări, ADRA Cehia oferă ajutor umanitar de urgență atât în timpul dezastrelor naturale, cât și în alte perioade, ajutând la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor care se luptă cu sărăcia. Centrele de voluntariat, situate în toată Republica Cehă, îi pune în legătură pe cei care doresc să ajute nevoiași (bătrâni, persoane cu dizabilități și alte grupuri). De asemenea, se concentrează și pe educația pentru dezvoltare globală. ADRA Republica Cehă este activă din anul 1992.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate