Caută
Close this search box.

ADRA România sărbătorește Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor

Poza grup 25 NoiembrieOrice poveste începe cu “A fost odată…”. Povestea noastră începe în ziua de 25 noiembrie 1960, când trei surori au fost ucise în Republica Dominicană de către membrii Poliției Secrete sub îndrumarea dictatorului de atunci – Rafael Trujillo. Așa s-a născut o inițiativă – ”Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor” sărbătorită în fiecare an pe data de 25 noiembrie. Începând cu anul 1981 a devenit activă această așa zisă “celulă de criză” care încurajează denunțul oricărei forme de violență împotriva femeii, respectiv: violența domestică, violul, hărțuirea sexuală, hărțuirea psihică, etc.

IMG_3662Miercuri, 25 noiembrie 2015, la Palatul Parlamentului CFCECAS, ADRA România și DAS Târgoviște au organizat un eveniment extraordinar dedicat prevenirii și combaterii violenței în familie, la conferință participând asistenți sociali, psihologi, șefi de servicii sociale publice și private care oferă sau au responsabilități de intervenție legate de violența domestică. Principalele teme de discuții abordate în cadrul acestui eveniment au fost: competențele profesionale necesare specialiștilor, metodele de lucru cu victimele, relația victimă – agresor, crearea de noi servicii de asistență socială și experiențele relatate de către persoane care au beneficiat de serviciile sociale și eficiența acestora.

IMG_3635Deși au trecut 34 de ani de la celebrarea primului demers, încă ne luptăm cu un inamic nevăzut și mut, statisticile fiind absolut tulburătoare. Conform Eurobarometrului 73.2 din 2010, în Europa, 1/4 femei este victimă a violenței domestice la un moment dat în viață. În ceea ce privește percepția asupra violenței în familie din țara noastră, nu se poate vorbi încă de progrese însemnate, românii considerând în proporție de 92% că pedepsirea agresorilor este principala măsură de stopare a violenței domestice. În Sondajul CURS (2008), în care se arată că peste 1,2 milioane de românce cad victime ale violenței în fiecare an, se precizează de asemenea că mai puțin de 1% intră în statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plângeri împotriva agresorului; violența în familie este percepută ca fiind un fapt obișnuit, iar o proporție destul de însemnată (60%) este tolerantă față de comportamentele violente din familie, unii considerând că astfel de fapte sunt justificate în anumite situații, în funcție de context, iar alții considerând că sunt justificate, chiar în toate situațiile.

IMG_3583În anul 2014, peste 130 000 de femei au apelat la serviciul de urgență 112, din cauza ”tratamentului” primit din partea partenerilor, dintre care doar 12 000 au recunoscut abuzul și l-au denunțat. În fiecare an peste 200 de femei sunt ucise de către partenerii lor, și de cele mai multe ori, conform acelorași statistici, în fața copiilor. Deși cifrele sunt înspăimântătoare, evaluările sunt departe de adevăr, și asta pentru că multe dintre victimele violenței în familie aleg să tacă, să nu apeleze la un specialist și să nu denunțe abuzul primit, dintr-o neștiută neputință sau poate doar de frică – frica de noi represalii, frica de oprobriul public, neîncrederea într-un sistem care să le apere. De aici se naște nevoia unei mai bune și intense promovări împotriva soluțiilor legale, a unui suport psihologic, juridic și profesional constant și ușor de accesat pentru toate victimele abuzurilor.

IMG_3581În prezent, România are 50 de adăposturi active iar din acest număr face parte și ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA” care, încă de la înființarea lui din 2009, activează prin diverse proiecte și inițiative în acest domeniu, ultimul proiect de acest fel fiind cel demarat anul acesta sub numele “E treaba ta!”. Până în prezent, peste 500 de persoane au beneficiat de serviciile noastre în cadrul adăpostului ”Casa ADRA” și peste 1000 de persoane au fost asistate primind îndrumări de la specialiști în funcție de particularitatea cazului.

casa_adra_logo”Privind în viitor, renumitul autor american Isaac Asimov spunea că ”violența este ultimul refugiu al incompetenței”. Da, ne luptăm cu incompetența și nepăsarea autorităților, cu lipsa unei legislații specifice, cu ignoranța și de ce nu, cu mentalități bolnave și învechite, cu abuzuri care de cele mai multe ori se desfășoară sub ochii noștri. Dar, dincolo de statistici, cifre, rapoarte și evaluări rămâne durerea mută a victimelor, rămâne neputința lor și a noastră de a înțelege DE CE o ființă umană poate tortura o altă ființă umană, rămân răni sufletești, imposibil de vindecat, rămân întrebări fără răspuns, rămân suflete mutilate care poartă pentru tot restul vieții lor stigmatul pus de alții. Nu este crucea lor, este crucea noastră, pe care, simbolic, propria conștiință și iubirea față de Dumnezeu și față de semenii noștri ne-o pune pe umeri” a declarat Claudia Năftănăilă, psiholog ADRA România.

IMG_3653Suntem responsabili înaintea lui Dumnezeu și înaintea semenilor să intervenim împotriva violenței – acest act care desfigurează condiția și calitatea umană. Societatea are nevoie de valori și principii morale solide, menite să schimbe mentalități, prejudecăți și atitudini, menite să dărâme ziduri și să aducă lumină, pace și speranță acolo unde domnește teroarea și întunericul. Dar, mai presus de toate, societatea are nevoie să cunoască lupta pe care ”ADRA România” o duce, o luptă dusă alături și pentru femeile abuzate și pentru acele victime colaterale – copiii care mai târziu vor deveni adulți. Ce fel de adulți? E treaba noastră! Pot deveni “călăii” de mâine ai viitoarelor victime sau “proprii lor călăi”, victime ale unui sistem bolnav, defect și incompetent. Este ceea ce ”Casa ADRA” și colaboratorii săi și-au propus încă de la înființare, este BIBLIA noastră, sunt viziunile și valorile noastre, sunt principiile după care ne ghidăm întreaga activitate.

file-page1 file-page2ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei aflați în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale, una dintre ele fiind lupta împotriva violenței în familie. Această conferință face parte din strategia generală a ”Asociaţiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România” de implicare în domeniul violenţei în familie şi de extindere a serviciilor specializate oferite acestei categorii de beneficiari. Prin serviciile oferite, ADRA România dorește ca persoanele asistate să poată avea parte de un nou start, iar viața familiilor lor să poată fi îmbunătățită.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate