În luna iulie 2016, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România a primit acreditarea pentru o perioadă de 5 ani pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a acreditării a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare la fața locului. Centrul este acreditat până pe data de 30.12.2020 cu respectarea Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
În perioada celor 7 ani de la înființare, peste 1500 de victime ale violenței în familiei au fost asistate de către ADRA România, dintre care peste 500 de persoane au primit găzduire la ”Casa ADRA”, femei, care împreună cu copiii lor, își caută dreptul la o viață fără violență și fără abuzuri.
”Acreditarea Casei ADRA a fost o activitate intensă ce s-a desfășurat pe o perioadă de mai multe luni, proces ce a implicat toate departamentele ADRA. Faptul că acum Casa ADRA a primit acreditare pe o perioadă maximă de 5 ani dovedește eficiență, profesionalism și standarde înalte întâlnite la echipa de la Casa ADRA, indicatori pe care trebuie să îi păstrăm. Perioada aceasta a fost o perioadă foarte așteptată de ADRA România și ne bucurăm de faptul că așteptarea a fost răsplătită cu succes maxim” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
”ADRA a făcut un pas important aliniindu-se la noua legislație din domeniul asistenței sociale, în special la cea privind acreditarea serviciilor sociale. În urma unei evaluări de câteva luni, Casa ADRA a primit licența de funcționare pe o perioadă de cinci ani. Este o frumoasă realizare și ne bucurăm că ne sunt recunoscute eforturile depuse în vederea reintegrării victimelor violenței în familie” a declarat Valentina Sturzu – Cozorici, Manager Proiect ADRA România.
În anul 2014, peste 130 000 de femei au apelat la serviciul de urgență 112, din cauza ”tratamentului” primit din partea partenerilor, dintre care doar 12 000 au recunoscut abuzul și l-au denunțat. În fiecare an peste 200 de femei sunt ucise de către partenerii lor, și de cele mai multe ori, conform acelorași statistici, în fața copiilor.
Deși cifrele sunt înspăimântătoare, evaluările sunt departe de adevăr, și asta pentru că multe dintre victimele violenței în familie aleg să tacă, să nu apeleze la un specialist și să nu denunțe abuzul primit, dintr-o neștiută neputință sau poate doar de frică – frica de noi represalii, frica de oprobriul public, neîncrederea într-un sistem care să le apere. De aici se naște nevoia unei mai bune și intense promovări împotriva soluțiilor legale, a unui suport psihologic, juridic și profesional constant și ușor de accesat pentru toate victimele abuzurilor.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, în care persoane ca cele din experiența descrisă, pornesc pe un nou drum. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Poți face o schimbare chiar azi!
Fii alături de ADRA România și investește în lupta împotriva violenței în familie! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
- donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte), dar și prin
- donații financiare în conturile ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul https://adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”.
Schimbă o viață și vei schimba lumea!
ADRA România
7 răspunsuri