Caută
Close this search box.

„Femeile salută BĂRBAȚII ADEVĂRAȚI”

ADRA România invitată la o dezbatere publică pe tema violenței în familie, eveniment organizat de Primăria Sectorului 2, București și Organizația Femeilor din România

În contextul Zilei de 8 Martie dar, în același timp, în contextul ultimelor statistici dureroase care prezintă amploarea fenomenului violenței în familie, în seara zilei de 6 martie 2014, sala mare a Hotelului Caro din București s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cele peste 400 de doamne din administratia publică prezente la un eveniment deosebit organizat de Primăria Sectorului 2 și Organizația Femeilor din România.

Cu ocazia acestui eveniment, întitulat generic „Femeile salută BĂRBAȚII ADEVĂRAȚI”, ‘ADRA România a fost invitată special pentru a avea ocazia să prezinte în fața tuturor celor prezenți, aspecte practice care privesc lupta împotriva violenței în familie pe care ADRA România o desfășoară din anul 2009.

În deschiderea evenimentului doamna Mariana Georgescu, director executiv, Direcția Calitate, Comunicare și Relații Internaționale declara:

Identitatea și rolul femeii în familie dar și în societate au trecut prin schimbări semnificative și în general responsabilitatea femeii a crescut. În timp ce aceasta este o evoluție pozitivă, schimbările în rolurile femeilor ridică noi probleme. Este foarte important ca femeile să fie utile atât în sfera publică dar și în cea domestică, acestea infuiențâdu-se una pe cealaltă. E trist că astăzi preocuparea majoră a clasei politice, în ceea ce privește femeia, se limitează doar la durata concediului de maternitate. Avănd în vedere că ne aflăm în săptămâna în care este omagiată femeia, întâlnirea noastră de azi are ca generic „Femeile salută BĂRBAȚII ADEVĂRAȚI” iar tema ce va fi abordată este „Violența în familie poate fi oprită! Depinde doar de noi”

Evenimentul de azi a fost gândit pentru a unii și omagia femei puternice care zi de zi luptăm pe frontul vieții sociale, administrative și politice. A avea spirit feminin, azi, într-o societate modernă, înseamnă practic a lupta și a depăși permanent barierele și prejudecățiile privind poziția femeii în societate, a redefini raportuirle dintre femei și bărbați și, nu în ultimul rând, de a avea curajul de a ne asuma responsabilitatea de a ocupa poziții publice importante. Subiectul întalnirii noastre de azi pleacă de la o realitate crudă pe care o întlnim din ce în ce mai des și anume existența a foarte multe cazuri de violență în familie. Este îngrijorător faptul că 44% dintre români consideră că „Bătaia este ruptă din Rai” dar și faptul că 75% dintre femei stau tăcute și nu consideră important să raporteze cazurile de violență în familie. Ca urmare este atât de dureros faptul că putem vorbi de un număr de peste 700 de femei ucise datorită violenței în familie în ultimii șapte ani,

declara doamna Grațiela Draghici, Președinte al Asociației de Femei, sector 2, Consilier General în cadrul Consiliului General al Primăriei Municipiului București.

Înainte de a invita la microfon reprezentanții ADRA România, doamna Draghici, folosindu-se de un celebru citat, a mai spus:

Femeia a ieșit din coasta lui Adam nu din picioarele lui pentru a-i fi preș, nu din capul lui pentru a-i fi superioară, ci din coasta lui, pentru a-i fi egală, de sub brațul lui, pentru a fi protejată și de lângă inima lui, pentru a fi iubită.

În continuare, domnul Sorin Goleanu, directorul ADRA Romania și doamna psiholog drd. Alina Bordaș-Mohorea, au avut ocazia să prezinte, în linii generale, întreaga activitate a ADRA România, ca parte în rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, ce este activă în 125 de ţări, dar și despre activitatea specifică din țara noastră, accentuând în mod special lupta împotriva violenței în familie.

După ce a oferit statistici actuale în legatură cu acest fenomen în țara noastră, după ce a vorbit despre campaniile pe care ADRA România le-a desfășurat în această perioadă împotriva violenței în familie, prezentând de asemenea Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie – Casa ADRA, ca un proiect ce merită suportul tuturor celor care doresc și trebuie să se implice în acest domeniu, doamna Mohorea a mai spus:

Violența în familie ne privește pe toți. Trebuie să știm că schimbările pe care le dorim a fi făcute la nivelul societății noastre încep cu fiecare dintre noi. Sunt convinsă că fiecare dintre cei prezenți la acest eveniment, veți duce mai departe mesajul că împreună putem face ceva pentru eradicarea violenței în familie.

Doamna Isabela Hurjui, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, sector 2, București a declarat:

Nu știu dacă violența în familie se află pe agenda publică, dar știu că violența în familie se află pe agenda zilnică de lucru a serviciilor sociale. Ultimele statistici europene spun ca o femeie din patru este, cel puțin o dată în viață, victima a violenței în familie, iar, intre 6% și 10 % din populația feminină a Europei este afectată de acest fenomen pe parcursul unui an.

Despre tema întălnirii și despre demersurile care se fac în acest domeniu, au mai luat cuvântul pe rând doamna Iuliana Florina Anghel, Președinte al Organizației de Femei UNPR din România, doamna Profesor Iolanda Bughiu, Președinte al organizației de Femei UNPR, sector 2, București, doamna Mihaela Ciho, Insector Școlar al Inspectoratului Școlar, sector 2, București, doamna Maria Lazăr, Secretar General al Organizației de Femei din România, doamna Daciana Sârbu, Europarlamentar și Vicepreședinte al Organizației de Femei din România.

Spre finalul întâlnirii, doamna inginer Maria Grapini, Director general al SC PASMATEX SA Timisoara a avut o prezentare plină de optimism pe această temă:

Subiectul acesta este necesar a fi discutat. Vreau să spun că nu doar bărbații trebuie să iubească ci orice ființă vie trebuie să facă acest lucru. Cei care iubesc, indiferent dacă primesc sau nu FULARUL ALBASTRU, vor primi cu siguranță IUBIRE înapoi, vor primi răsplata unui zâmbet, vor primi o mângâiere.

La finalul cuvantării sale, doamna Grapini a mai spus, pe un ton foarte optimist, câteva cuvinte aplaudate de asistență:

De când am intrat pe scena politică apreciez foarte mult activitatea femeilor, însă vreau să vă spun că nu am neglijat nici activitatea bărbaților. Ca urmare am transferat soțului meu aproape toată activitatea gospodărească. După întâlnirea din această seară, cu sau fară fular albastru, noi toți ar trebui să realizăm că putem face ca în familiile noastre să fie pace și înțelegere și iubire, acea iubire lasată de Dumnezeu, așa cum frumos mi-a fost prezentată de către părinții mei. Dragele mele, vreau ca fiecare dintre noi să găsim motive pentru a zâmbi, pentru a fi fericite, pentru că dacă ești în viață și ești sănatos, atunci ai toate motivele să fii fericit. Însă, pe de altă parte, aș vrea să plecați de aici și… puțin suparate, pentru că supărarea produce acține iar de aceasta avem nevoie în combaterea violenței în familie.

În declarația sa de la finalul întâlnirii, domnul Niculai Onțanu, Primar al sectorului 2, București, printre altele, a adus și omagii femeii:

Distinse doamne și domnișoare prezente aici, vă transmitem cele mai frumoase urări cu prilejul Zilei de 8 Martie. La început de primăvară vă prezentăm un omagiu pentru tot ceea ce reprezentați, pentru că sunteți cele care ne înseninați zilele nouă, bărbaților și familiilor dumneavoastră.

Ultimul moment al serii a fost unul inedit.

Aș dori ca fiecare bărbat să poată primi un astfel de fular albastru, pe care mi l-ați dăruit dumneavoastră în această seară

a mai declarat domnul Onțanu

după ce, ca semn al aprecierii pentru implicarea în lupta împotriva violenței în familie, a primit din partea Organizației de Femei din România, fularul albastru, simbol al bărbaților adevărați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate