Mia* este o fetiță de 10 ani și se află doar de o săptămână în „Casa ADRA”, dar deja ne uimește cu inteligența ei de a-și exprima emoțiile care o apasă zi de zi. A venit cu mama ei în adăpost, dar au plecat de acasă foarte speriate pentru că nu știau unde vor merge și ce se va întâmpla cu amândouă. Faptul că era prima plecare a mamei de acasă, a amplificat teama de necunoscut și timp de 4 ore și-a plâns durerea, întrebându-se de ce nu poate avea o viață normală ca cea a fetițelor de-o vârstă cu ea.
Știe ce este acela un abuz. A participat la toate scenele dintre mămica și tăticul ei iar frica de a nu-și pierde mama într-un astfel de moment este foarte mare. Nu poți fi liber atunci când stai cu spaima în suflet care te sufocă ca nu cumva să apeși vreun ”buton” nepotrivit, iar teroarea să înceapă.
Doar un suflet atât de sensibil poate fi rupt în două de dragostea pentru mămica și tăticul ei. De ce nu poate să-i iubească pe amândoi? De ce nu poate să stea alături de amândoi? Oare pot primi părinții custodie comună, astfel încât să poată să stea măcar pe rând cu fiecare? Custodie comună… greu concept pentru un suflet de 10 ani, care-și caută sensul într-o familie zdruncinată de violență.
Îi este dor de acasă, acolo sunt tăticul și Pufica, pisica sa dungată. La „Casa ADRA” oamenii sunt liniștiți, mulți copii cu care să se joace și nu sunt așa multe reguli ca acasă. Își dorește să devină detectiv, așa va putea rezolva mistere, ba chiar într-o zi poate va descoperi și misterul unei familii fericite. Până atunci, învață foarte bine la școală și se bucură de orele de dezvoltare personală unde acumulează multe despre cum să se cunoască pe ea și pe ceilalți. Ședințele de psihoterapie la care a participat până acum au ajutat-o să înțeleagă situația prezentă a familiei și să depășească mai ușor conflictul interior pe care-l duce.
„Casa ADRA este mai mult decât un centru, este un cuib pentru vieți îngenunchiate, pentru mame și copii, victime ale violenței în familie, este acasă pentru copilașii ce se adaptează foarte repede la un mediu propice pentru exprimare și creștere. Este acasă pentru mamele ce pleacă din căsuță, dar păstrează mai departe legătura cu noi. Aici învățăm să ne respectăm, să ne prețuim, să ne susținem drepturile, dar și să gestionăm conflicte, să ne identificăm resursele și să creăm relații pozitive. Învățăm prin joc sau plângem împreună, însă la sfârșit vedem o direcție: tot înainte!”, a declarat Alina Bordas-Mohorea, Psihoterapeut ADRA România.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat până în 30.12.2025, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
Fii și tu alături de Mia și investește în lupta împotriva violenței în familie alături de ADRA România! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
- donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în contul ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”,
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
*pseudonim folosit din motive de siguranță
ADRA România