Violența împotriva femeilor are o serie de efecte profunde si dureroase, atât la nivel individual, cât și la nivel social fiind o problemă serioasă și generalizată cu efecte devastatoare asupra victimelor. Campania online “Schimbă povestea!”, desfășurată de către ADRA România în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2023, a urmărit conștientizarea populației, autorităților și mai ales a persoanelor aflate în situații de risc de violență că putem în mod individual și în grup să contribuim la schimbarea poveștii nefericite actuale prin hotărâre, sprijin și implicare directă.
Obiective atinse:
- Promovarea ideei că atât victimele violenței, cât și fiecare persoană poate contribui la schimbarea poveștii prin hotărâre, sprijin și implicare personală.
- Comunicarea în mod persuasiv experiențe relevante ale femeilor care au trecut prin
Casa ADRA și care și-au schimbat povestea vieții. - Mobilizarea populației generale și, în special a autorităților și colaboratorilor pentru promovarea mesajului campaniei: “Schimbă povestea!”.
În cadrul campaniei “Schimbă povestea!”, s-au oferit:
- Informare;
- Evaluare a situațiilor de abuz;
- Consiliere psihologică și socială, atât telefonic, cât și prin ședințe stabilite alături de echipa de specialiști;
- Găzduire celor ce vor avea nevoie de aceasta, în limitele locurilor disponibile în centru.
În acordarea serviciilor noastre pentru victimele violenței în familie, respectăm următoarele principii:
- Siguranța;
- Respectul;
- Confidențialitatea;
- Nondiscriminarea.
Această campanie a făcut parte din strategia ADRA România de a milita pentru o familie unită, relații sănătoase între parteneri și împuternicirea supraviețuitoarelor abuzului domestic.
Combaterea violenței domestice necesită o abordare cuprinzătoare care implică legislație, educație publică, suport comunitar și schimbări culturale pentru a elimina toleranța față de acest tip de comportament și pentru a sprijini victimele în drumul lor către recuperare și siguranță.
“Campania “Schimbă povestea!” nu este doar despre ceea ce poate face o persoană care suferă abuzul în familie, ci este despre ceea ce fiecare dintre noi putem schimba. Acest flagel ne privește și pe noi căci efectele sale se propagă la nivel de comunitate și societate. Așa că, noi toți putem ajuta la schimbarea unei povești de abuz. Cum? Prin oferire de suport emoțional și informațional celor care trec prin astfel de situații. Este esențial să credem povestea celei care a avut curaj să o împărtășească și să o susținem cu multă răbdare și empatie. Multe supraviețuitoare ale abuzului nu sunt crezute ceea ce le aruncă într-un ciclu al neputinței învățate din care și mai greu se desprind. Este nevoie să fim asumați și să luptăm activ pentru o societate mai bună.”, a declarat Alina Bordas-Mohorea, Psihoterapeut ADRA România.
Le mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri fideli, cu care împreună am rescris povestea supraviețuitoarelor abuzului în familie. Noi toți avem puterea de a contribui la schimbarea poveștii.
Parteneri:
- Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București;
- Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea;
Sponsori:
- HILS Development (sponsor principal);
- Puratos;
- Orhideea Residence&Spa;
Mulțumim de asemenea și colaboratorilor media care au fost alături de noi în campanie:
- Speranța TV, prin următoarele emisiuni: Matinal ”Start cu Speranță”, ”Din toată inima”, ”Jurnal de credinta”, precum și prin difuzarea clipului de promovare pe perioada campaniei;
- Radio Vocea Speranței;
- Radio România Actualități;
- Radio Antena Satelor (începând cu minutul 24);
- Autentic Podcast;
- Romania pozitiva;
- Hotnews;
- nONGguvernamental;
- NewsNow;
- LibNet;
- LIFE.ro;
- LIBERTATEA pentru femei.
Expertiza ADRA România în domeniul violenței domestice
Din 2009, ADRA România conduce Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA. În acest centru, ADRA România oferă: cazare, consiliere psihologică individuală și de familie, consiliere socială, hrană şi asistenţă medicală de urgenţă femeilor (alături de copiii lor) care au reclamat violenţa domestică organelor competente. În perioada 2009 – 2022, ADRA a sprijinit 3633 persoane (1059 persoane găzduite și 2574 persoane consiliate fără găzduire).
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România