În perioada 18 – 19 Ianuarie 2016 s-a desfășurat în Zagreb, Croația ”Summitul crizei refugiaților din Europa”, eveniment organizat de către ADRA International și la care au participat liderii europeni ai birourilor ADRA și ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv diviziunile administrative Inter Europeană și Trans Europeană, dar și reprezentanți de seamă din Statele Unite ale Americii și din Orientul Mijlociu.
Pe lângă delegați, printre oaspeții prezenți la summit, s-a numărat și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), care a ținut să mulțumească ADRA pentru răspunsul prompt și susținut în atât de multe țări din Europa afectate în ultimii ani de numărul mare de refugiați.
Încă din anul 2014, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că războiul din Siria a declanșat „cea mai mare urgență umanitară a erei noastre”. Rapoartele ONU de acum doi ani au arătat că aproape jumătate dintre toți sirieni au fost obligați să-și abandoneze casele lor de la începutul conflictului din 2011 și aproximativ 3 milioane dintre aceștia au fugit din țară. ”Costurile economice, sociale și umane pentru îngrijirea refugiaților și a persoanelor strămutate intern sunt suportate în mare parte de comunitățile sărace, cele care și le permit cel mai puțin” a declarat António Guterres, cel de-al zecelea Înalt Comisar al UNHCR, conducător al organizației încă din 2005.
Este recunoscut faptul că în ultimii ani la nivel mondial populația s-a confruntat cu zece situații de crize ale refugiaților, cea mai mare dintre ele fiind ultima, respectiv criza refugiaților din Siria.
”Îi chem pe frații mei, nu doar să-și îndrepte privirile, ci să-și întindă mâinile către semenii lor refugiați aflați în criză. Pentru timpurile acestea, biserica este chemată să fie un spital în asistarea persoanelor aflate în dificultate, iar urmașii lui Hristos trebuie să fie prezenți acolo unde nevoia o cere. Este invitația la împreună simțire pe care ne-o adresează Tatăl nostru ceresc” a declarat Ștefan Tomoiagă, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.
Refugiați din Siria și din alte țări sosesc în Europa în număr și mai mare. Mulți dintre acești refugiați sunt familii care sosesc cu puțin mai mult decât hainele de pe ei. ADRA, prin intermediul birourilor sale europene, este implicată deja în a răspunde nevoilor imediate ale refugiaților prin furnizarea de informații, hrană, îmbrăcăminte, adăpost și îngrijire medicală, având o singură motivație: dragostea față de oameni.
”Situația refugiaților din Europa este o chemare la responsabilitate și la compasiune în vederea acordării priorității vieții și demnității umane. Adevăratul test al oricărei umanități se dă în momentul de criză. În contextul amplorii fără precedent a crizei refugiaților din Europa, ADRA România solicită solidaritate pentru criza refugiaților prin susținerea statelor terțe care găzduiesc un foarte mare număr de refugiați. În spatele mărturiilor și statisticilor există oameni reali cu povești triste despre suferință și pierderi, precum și despre speranță și motivație, oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar care au nevoie de ajutor” a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.
Din anul 2015, atât în țară cât și în afara țării, ADRA România implementează proiectul ”Speranță pentru imigranți”, prin care susține refugiații, imigranții și emigranții. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să implice, o pot face prin
- voluntariat,
- prin donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în conturile ADRA sau
- donând direct pe site ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Speranță pentru imigranți”.
Ca organizație umanitară internațională, ADRA a promis solidaritatea cu refugiații, implicându-se și îndemnând la un răspuns plin de compasiune pentru criza existentă (AICI poți citi declarația ADRA completă).
ADRA România