Caută
Close this search box.

Viața într-o valiză: Iryna, o mamă devotată

*Iryna are 38 de ani și faptul că este mamă înseamnă totul pentru ea. Își iubește foarte mult cele două fiice, în vârstă de 9 și 11 ani. A locuit cândva împreună cu fiicele și soțul într-un apartament modest din orașul Nikolaev, Ucraina. Iryna avea un loc de muncă stabil, fetele erau la școală și uneori își permiteau să plece împreună în vacanță. Dar viața Irynei nu era ușoară în Ucraina, soțul era violent, obișnuia să consume alcool și nu avea un loc de muncă stabil cu care să-și întrețină familia.

În februarie 2022, a aflat că era însărcinată. La sfârșitul lunii, când armata rusă a invadat Nikolaev, pe fondul situației dificile din familie și neputând suporta ideea de a-și expune fiicele la erorile războiului, a fugit de acasă cu prima ocazie care s-a ivit. Nu știa unde le va lăsa autobuzul în care cu greu a reușit să găsească locuri, dar a plecat cu gândul că trebuie să își salveze fetele și mai ales să își protejeze copilul nenăscut. După o călătorie lungă au ajuns în România unde au fost găzduite într-un adăpost sigur. La scurt timp după cazare, echipă ADRA România a început să sprijine refugiații cazați din adăpost.

Iryna se afla deja în al doilea trimestru de sarcină și nu fusese consultată de niciun medic. Neștiind limba română, fără acces la servicii sau informații, fără niciun sprijin material, într-o stare emoțională sensibilă și din cauza certurilor cu soțul ei care aveau loc la telefon, a intrat în depresie. Fetele erau neglijate, speriate, nesigure, se certau și țipau zi și noapte. Din cauza aceasta, fata cea mică refuza să vorbească cu mama ei și își petrecea întreaga zi jucându-se pe telefon, retrăgându-se într-o lume interioară, refuzând să comunice cu ceilalți, să deseneze sau să facă orice altceva.

Activitățile echipei ADRA România din centrul de adăpost le-au captat rapid atenția fetelor Irynei. La activități recreative, artă și meșteșuguri, limba engleză prin muzică și joc, sport, povești și multe altele fetele erau mereu prezente. În schimb, Iryna a rămas retrasă și închisă, fiind doar recunoscătoare că fetele ei își petrec timpul într-un mod util, fără să se certe sau se gândească toată ziua la situația lor de acasă.

La invitația unui psiholog din echipa ADRA România, Iryna a început să frecventeze cursuri de limba română pentru adulți. Tăcută și cu privirea pierdută a venit totuși și a început să învețe câteva cuvinte în limba română. Dar zi de zi mai mult decât să învețe cuvinte noi, a reușit să cunoască oameni, să capete încredere în ea și apoi în ceilalți, să comunice și să se deschidă. Apoi a început să participe la ședințe de terapie de grup, iar mai târziu a cerut să vorbească în particular cu psihologul ADRA despre problemele cu care se confrunta acasă și acum ca refugiată, trauma ei fiind o provocare complexă și uriașă.

Deschiderea ei față de echipa ADRA România, i-a permis să accepte sprijin în rezolvarea unor nevoi urgente: monitorizarea sarcinii, accesul la informații corecte, obținerea permisului de protecție temporară, dar mai ales îndeplinirea nevoilor emoționale și sprijin pentru a putea depăși depresia, atacurile de panică, sarcina și temerile legate de aceasta. A urmat un lung proces de sprijin cu tot ceea ce are nevoie o persoană în situația ei: sprijin emoțional, învățarea limbii române, acces la servicii medicale (fiind însoțită de echipă la fiecare monitorizare a sarcinii), protecție și sprijin în continuarea educației fetelor, precum și asistență financiară.

După multe emoții și așteptări în septembrie 2022 Iryna a născut un băiat sănătos. Suntem foarte recunoscători că atunci când s-a născut bebelușul avea deja tot ce are nevoie un nou-născut: cărucior, pampers, haine, pătuț și altele. Dar mai mult decât aceste lucruri, Iryna în prezent este o persoană diferită și între timp relația cu soțul ei violent s-a schimbat, a reușit să se echilibreze din punct de vedere emoțional și a căpătat curajul de a lua decizii, astfel cerându-ne să o ajutăm să găsească o locuință în care să se mute împreună cu cei 3 copii, sora și nepotul ei.

Deși planul inițial era ca la nașterea copilului să-și sune soțul să vină în România, ea a decis să nu facă acest lucru, ci să lupte pentru a-și proteja fiicele de un tată violent și alcoolic și să înceapă o viață nouă. La început a crezut că nu poate petrece Anul Nou singură, departe de soțul ei, dar acum este recunoscătoare că poate sta departe de el și astfel își poate proteja copiii și pe ea însăși. Nu credea că este capabilă să suporte singură responsabilitatea de a gestiona o gospodărie, acum este fericită să vadă cât de bine se descurcă și gestionează puținele resurse financiare pe care le primește din diverse surse.

Ne bucurăm că am putut sprijini o femeie, o mamă, în efortul ei atât de necesar de a-și găsi resursele interioare pentru a depăși trauma și violența din familie, pentru a depăși trauma provocată de război și pentru a-și reconstrui viața astfel încât copiii ei să fie protejați, departe de abuzurile cu care se obișnuiseră. O altă viață în deplină siguranță și cu descoperirea că poate trăi altfel și că este chiar capabilă să o facă.

Când s-a născut bebelușul, mesajul transmis echipei ADRA România care aștepta cu emoție vestea a fost: „Primul copil ADRA – PLAN INTERNATIONAL”. Este primul bebeluș și suntem legați de el datorită sprijinului oferit de echipa ADRA refugiaților.

Povestea de viață a Irynei și a copiilor ei este una dintre zecile de cazuri în care intervenția echipei ADRA România a făcut o diferență majoră. A fost un drum lung de la stres, traume, atacuri de panică, certuri nesfârșite, la independență, libertate, protecția copiilor, siguranță și certitudinea unui alt mod de viață, iar pentru acest lucru, în numele Irynei și al copiilor ei, vrem să vă mulțumim. Este incredibil cum o viață se poate schimba pentru totdeauna cu ajutorul și sprijinul necesar oferit.

„Iryna este o femeie care în ciuda dificultăților, a abuzurilor trăite în familie și a unui război care i-a schimbat negativ viața în toate dimensiunile ei a reușit totuși să găsească resursele interne și cu ajutorul specializat oferit a ieșit din capcana mentală a unei victime și a unei vieți trăite în dezordine”, a declarat Cristina Roșu, Coordonator Centru. Manager Proiect ADRA România.

Susține și tu proiectul ”Speranță pentru Ucraina”. Ajutorul tău este important!

Din anul 2015, atât în țară cât și în afara țării, ADRA România implementează proiectul ”Speranță pentru imigranți”, prin care susține refugiații, imigranții și emigranții. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul „Speranță pentru Ucraina” și să se implice, o pot face:

  • prin voluntariat completând formularul: Voluntari pentru refugiații din Ucraina
  • prin donații materiale (în special produse medicale, dar și produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în contul ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, prin specificarea proiectului „Speranță pentru Ucraina” la destinație sau
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

*pseudonim folosit din motive de siguranță

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate