Caută
Close this search box.

Scrisoare deschisă către Prim-Ministrul pe tema refugiaților

 

În atenția: Dacian Cioloș, Prim-Ministru

Ref.: Comitetul Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților

 

Stimate domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș,

Organizațiile semnatare, active în domeniul migrației și azilului în România, vă scriem pentru a vă semnala blocarea activității Comitetului Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Nici Comitetul, în ansamblul său, nici grupurile de lucru nu s-au întrunit până acum pe parcursul anului 2016. Considerăm că sunt mai multe aspecte care contribuie la această stare de fapt și vă solicităm să luați măsurile necesare pentru deblocarea lucrărilor Comitetului.

În ceea ce privește Comitetul, schimbările repetate la nivelul conducerii Ministerului Muncii au condus la o stare de incertitudine. Am sperat ca decizia de a prelua coordonarea Comitetului la Cancelaria Prim-Ministrului, la începutul lunii septembrie, să rezolve problema. A trecut însă o lună și nu știm cine anume este persoana responsabilă cu coordonarea Comitetului și cine face parte din secretariatul tehnic. Vă solicităm deci să urgentați luarea acestor decizii.

Referitor la grupurile tehnice de lucru, alături de problema generală a nefuncționării Comitetului, am identificat următoarele surse de blocaj în modul în care a fost redactată Decizia nr. 312/2015 privind înființarea Comitetului:

 • 4 alin. (1) prevede că în grupurile de lucru participă membrii Comitetului, adică miniștri și/sau secretari de stat și conducători ai autorităților publice locale, alături de experți desemnați de instituțiile publice. Sugerăm ca demnitarii să poate delega responsabilitatea participării în grupurile de lucru către personalul tehnic din instituțiile pe care le conduc, pentru a face mai flexibilă activitatea grupurilor de lucru.
 • 4 alin. (2) prevede că experții desemnați să participe la grupurile de lucru trebuie să aibă certificat ORNISS. Considerăm că acesta este un exces de reglementare. Amintim că obiectivul Comitetului este integrarea refugiaților, nu chestiuni de securitate națională. Această prevedere face dificilă desemnarea unor reprezentanți ai instituțiilor publice. Recomandăm deci eliminarea cerinței de a avea certificat ORNISS pentru a participa la grupurile de lucru.
 • Deși reprezentanții societății civile sunt invitați permanenți la lucrările Comitetului, aceștia nu sunt și membri ai grupurilor de lucru. Vă sugerăm includerea societății civile în cadrul grupurilor de lucru, acțiune ce va oferi acestora un plus de expertiză și le va dinamiza activitatea.

Vă solicităm să adoptați sugestiile făcute mai sus privind funcționarea grupurilor tehnice de lucru.

Sperăm ca demersul nostru să fie primit cu deschidere și să contribuie la o colaborare eficientă între instituțiile publice și societatea civilă pentru atingerea obiectivului comun, integrarea cu succes a refugiaților și a altor beneficiari de protecție internațională.

Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de a participa cu expertiza proprie la acest demers și vă stăm la dispoziție pentru orice alte informații.

Cu stimă,

 1. Centrul pentru Inovare Publică
 2. Fundația pentru o societate deschisă
 3. Asociația Română pentru Promovarea Sănătății
 4. Institutul Intercultural Timișoara
 5. Forumul Tinerilor din România
 6. Asociația Social Reminder
 7. Fundația Millenium for Human Rights
 8. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 9. Asociația Latina
 10. Asociația Wallahia Transalpina
 11. Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
 12. Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini Brașov
 13. Consiliul de Mediere
 14. Asociația Eleison
 15. Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Filiala Cluj
 16. Centrul Cultural European Româno-Panarab
 17. AIDRom – Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania
 18. ARCA – Romanian Forum for Refugees and Migrants
 19. Fundația Terre des hommes Elveția
 20. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
 21. World Vision România
 22. ADRA România

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate