Caută
Close this search box.

BILANȚ de AN 2022 pentru ADRA ROMÂNIA: un număr record de 550.989 persoane asistate

Joi, 04 mai 2023, a avut loc Adunarea Generală a membrilor Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, în vederea evaluării activității organizației pentru anul precedent, a aprobării bugetului de venituri și cheltuieli și a bilanțului contabil la 31 Decembrie 2022.

În cadrul întâlnirii, s-au validat proiectele ADRA 2022 – 2023, raportul situațiilor de urgență – raport financiar / beneficiari ”Sprijin umanitar COVID-19”, raportul resurselor umane, raportul administratorului BILANȚ 2022, raport situație refugiați Ucraina / „Speranță pentru Ucraina”, depozitul intern precum și cele două proiecte abordate cu prioritate în anii 2022 și 2023, respectiv: „Casa ADRA” și „Vreau la școală”. În urma analizei, ADRA România și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru anul 2022, implementând cu succes, pe parcursul anului, 98 de proiecte din portofoliul asociației, dintre care 4 în afara țării: Malawi, Africa – ”Sprijină un copil în Africa”; Turcia și Siria (Europa și Asia de Vest) – ”Speranță pentru Turcia și Siria”; Ucraina, Europa – „Transport umanitar în Ucraina” și Moldova, Europa – ”Transport umanitar în Republica Moldova”.

După cum este menționat și în numele organizației, ordinea priorităților de asistare este: dezvoltarea, refacerea și ajutorul. Pe parcursul anului 2022, din cauza incertitudinii sociale și economice rezultate în urma războiului izbucnit la granița cu România, ADRA România a avut în prim plan asistarea refugiaților ucraineni. Proiectele au fost implementate prin acțiuni ce au răspuns nevoilor imediate ale refugiaților ucraineni prin furnizarea de informații, hrană, apă, kituri de igienă, îmbrăcăminte, adăpost, asistență socială și psihologică. Totodată, ADRA România a reușit să implementeze cu succes și proiecte pentru educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea persoanelor defavorizate.

Aria de implementare a proiectelor a avut în vedere ”Declarația de Acțiune” a organizației: ”ADRA are în atenţie omul aflat în dificultate, răspunzând nevoilor sale fundamentale. Din acest motiv, cele cinci portofolii de interes ADRA confirmă prezenţa membrilor ei acolo unde este semnalată o nevoie. Astfel, activităţile specifice se adresează următoarelor domenii esenţiale: dezvoltare economică, educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate.”

ADRA România promovează un viitor mai bun!

Îmbunătățirea condițiilor de viață și dezvoltarea comunității locale au fost obiectivele urmărite prin cele 7 case sociale construite sau reconstruite de ADRA România în anul 2022, prin proiectele ”În sfârșit, acasă!” (îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familii aflate în situație de risc), ”Reclădind speranțe” (răspuns de urgență oferit familiilor după ce casele acestora au fost afectate de incendii) și ”Speranță mai presus de ape” (îmbunătățirea spațiului locativ prin construirea sau reconstruirea caselor pentru familiile afectate de dezastre naturale). Prin proiectele de construcții de case, ADRA România se implică în mod special în susținerea familiilor numeroase, construind locuințe familiale, pentru cei care trăiesc în condiții grele, dar având dorință de a muncii.

În cadrul Adunării Generale a Asociației ADRA România, s-a aprobat bilanțul contabil la 31 Decembrie 2022, constatându-se la partea de venituri totale suma de 23.006.184 lei, iar la partea de cheltuieli suma de 21.524.525 lei, rezultând un excedent repartizat partial de 1.481.659 lei, lucrul acesta fiind posibil ca urmare a finanțărilor externe accesate. Situațiile financiare au fost întocmite conform ordinului nr. 3.103 din 24 noiembrie 2017 privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, s-a constatat faptul că nu s-a înregistrat nicio încălcare a legilor locale care să fie identificată împotriva organizației pentru anul 2022.

”În Adunarea Generală prezentă am înțeles încă o dată faptul că ADRA România este o idee binecuvântată de Dumnezeu. ADRA România este o organizație umanitară de talie mondială, iar lucrul acesta este lesne arătat, atât de evidențele financiare și de rezultatele proiectelor implementate în anul 2022, cât și de recunoașterile din ultimul timp de care se bucură la nivel național și internațional. Creșterea veniturilor din ultimul an se justifică ca urmare a accesării eficiente a fondurilor disponibile și a donațiilor primite, cel puțin 90% provenind din afara Bisericii Adventiste. Fiind în mișcare și în continuă direcție ascendentă ca oriunde merge să aducă speranță și vindecare celor în nevoie, ADRA schimbă vieți. Sunteți o echipă minunată, un brand internațional de valoare, iar impactul efectiv asupra grupului țintă prin proiectele implementate este concretizat prin rezultate precum redarea demnității umane, a respectului de sine, prevenirea unor comportamente sociale distructive și crearea unui mediu social sportiv. Vă mulțumesc, ADRA România, pentru toată activitatea și munca pe care o depuneți!”, a declarat Pastorul Emil Jigău, Trezorierul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

„Promptitudinea și capacitatea de adaptare de care ADRA a dat dovadă în ultimul an sunt demne de remarcat. Provocările ridicate de criza COVID și de războiul din Ucraina au fost întâmpinate cu profesionalism. Mobilizarea rapidă, lărgirea echipei prin angajări operative, atragerea creativă și responsabilă de fonduri, crearea unor noi proiecte ca răspuns la noul context social au relevat abilitățile și pasiunea unei echipe ce iubește oamenii”, a declarat Gelu Poenariu, Membru BOARD ADRA România / Director Departament Tineret și Copii al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

”Ne bucurăm de faptul că și în anul 2022 ADRA România a fost implicată în viața beneficiarilor și știm că lucrul acesta nu ar fi putut fi posibil fără sprijinul sponsorilor, al partenerilor și al voluntarilor. Aducem mulțumirea noastră pentru frumoasa colaborare din anul trecut, pentru țintele pe care le-am atins împreună și pentru bucuria izvorâtă din ajutorul oferit oamenilor pentru care lucrăm. Împreună am sprijinit familii numeroase, am susținut educația, am oferit reabilitare, am șters lacrimi, am construit poduri, am clădit un viitor mai bun, am reclădit speranța și am acordat primul ajutor. Împreună am putut face lucruri frumoase pentru semenii noștri. Deși nu acesta a fost obiectivul urmărit, pentru ADRA România, anul 2022 a fost bogat în asigurări de susținere în orice vreme, de care cu mare drag ne amintim”, a declarat Robert Georgescu, Director ADRA România.

În cei 33 de ani de la înființare, activitatea socială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România prin ADRA România a înregistrat asistarea a peste 1.790,318 de persoane prin intermediul a 1.280 de proiecte existente în portofoliul ADRA România. Implementarea cu succes a acestor proiecte a fost posibilă cu sprijinul a 128.357 de voluntari activi și a 10.584 de parteneri care au fost alături de noi. Suntem conștienți de faptul că ajutorul material și financiar în implementarea proiectelor desfășurate nu este de neglijat, astfel că ne-am bucurat de susținerea celor 31.277 de sponsori cu inimă mare. Prețuirea noastră și răsplata de sus!

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate