Caută
Close this search box.

Clarificări importante din partea ADRA România cu privire la acuzațiile publice recente  

În contextul evenimentelor recente și al acuzațiilor nefondate care continuă să circule în spațiul public, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România dorește să aducă clarificări esențiale referitoare la situația prezentată și să-și exprime public poziția oficială.

Recunoscută de peste 15 ani pentru seriozitatea și angajamentul constant în protecția victimelor violenței domestice, prin serviciile acreditate pe care le oferă, precum și pentru campaniile naționale inedite de informare și conștientizare a fenomenului violenței în familie, ADRA România se confruntă în prezent cu o serie de acuzații nejustificate. Acestea au fost răspândite online de persoane legate aparent de rețele de dezinformare mai largi, ce pun organizația noastră și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea într-o lumină nefavorabilă și inexactă.

Aceste informații calomnioase sugerează implicarea ADRA România în activități ilegale, inclusiv traficul de copii și separarea intenționată a acestora de familii. Aceste acuzații, care prejudiciază grav reputația ADRA România și pun în pericol încrederea publicului larg, sunt complet false și neîntemeiate.

În tot acest proces de aducere de acuzații, au fost dezvăluite informații care ar putea conduce la identificarea unuia dintre adăposturile esențiale pentru protecția victimelor violenței în familie. Legislația prevede că locația acestor centre trebuie să rămână confidențială pentru a proteja beneficiarii (Legea 217/2003 Republicată art 19., alin. (4)).

INFORMAȚII IMPORTANTE

Securitatea informațiilor despre localizarea centrului:

ADRA România a înaintat, la data de 14 februarie 2024, o plângere penală privind divulgarea ilegală a locației Centrului de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA. Publicarea acestei locații riscă securitatea beneficiarilor noștri, motiv pentru care am solicitat respectarea legislației și protejarea acestor date.

Despre acuzațiile de separare a copiilor de familie:

ADRA România nu se ocupă cu separarea copiilor de familie. Subliniem faptul că misiunea noastră principală este de a oferi sprijin, protecție și adăpost victimelor violenței în familie, doar la cererea beneficiarelor, iar copiii sunt întotdeauna găzduiți doar împreună cu mama acestora, acționând conform legislației în vigoare și numai în colaborare cu autoritățile competente. 

În legătură cu acuzațiile că directorul ADRA România ar fi propus înstrăinarea copiilor:

Nici directorul ADRA România, nici vreun alt angajat al organizației nu a propus mamei despre care s-a discutat în materialele defăimătoare înstrăinarea copiilor și în niciun caz nu s-au făcut presiuni asupra acesteia pentru despărțirea de minori. Directorul ADRA România, care este acuzat că “în fiecare zi” a găzduirii doamnei la Centru ar fi făcut presiuni pentru înstrăinarea copiilor, a participat, de fapt, fizic, în interes de serviciu la un eveniment public în afara țării tocmai în perioada găzduirii doamnei la Centru, fapt ce îl exonerează de orice implicare directă sau indirectă în situațiile eronat descrise pe rețelele sociale. 

Informarea instituțiilor competente:

Am informat deja Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea despre aceste atacuri mediatice și acuzații nefondate.

În ceea ce privește (probabilele) afirmații ale persoanei primite la centru:

Nu putem confirma dacă aceste acuzații au fost făcute de persoana respectivă sau dacă a fost influențată să le facă. Autoritățile vor determina dacă plecarea ei a fost voluntară sau nu, având în vedere că a fost preluată de socrul său, lăsând în urmă documente și obiecte personale.

Apel la calm și responsabilitate

Deși aceste atacuri afectează securitatea beneficiarilor, moralul echipei ADRA România și îngreunează misiunea organizației de a sprijini victimele violenței domestice, vă asigurăm de faptul că împreună cu o echipă largă de specialiști, gestionăm această situație cu celeritate.

ADRA România abordează aceste acuzații cu cea mai mare seriozitate și, în spiritul transparenței totale, colaborează cu autoritățile competente pentru clarificarea situației. Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini victimele violenței domestice, oferind servicii de protecție și suport în condiții de siguranță absolută.

Îndemnăm la abordarea prudentă a acestui subiect și la evitarea amplificării unei situații deja sensibile. Considerăm că există interese de a manipula aceste circumstanțe cu scopul de a genera neîncredere în inițiativele sociale și a ataca conceptul de familie, utilizând stereotipuri și exploatând temerile umane.

ADRA România își menține angajamentul ferm de a asigura un mediu sigur și protejat pentru toate persoanele care solicită și au nevoie de asistența noastră.

Sperăm că această informare va clarifica eventualele confuzii și va consolida încrederea în valorile și principiile ADRA România. 

În această situație, puteți ajuta astfel:

  • cerând un punct de vedere al părților implicate (până la acest moment, ADRA România nu a primit nicio solicitare pentru oferirea unui punct de vedere);
  • evitând contactul cu persoanele care lansează acuzațiile nefondate pentru a nu obține efectul nedorit de amplificare a unei situații deja dificile;
  • evitând diseminarea acestor acuzații pe rețelele de socializare.

Pentru mai multe informații sau întrebări, vă invităm să ne contactați prin canalele noastre oficiale de comunicare:

www.adra.ro / office@adra.ro / Telefon: 021.25.25.117 / Fax: 021 25 28 690

Despre ADRA România

ADRA România gestionează Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în familie începând cu anul 2009, fiind unul dintre celei mai longevive centre din țară. Prin implicarea în direcția combaterii violenței în familie, ADRA se concentrează pe două direcții:

  • Prevenție: prin campaniile naționale de informare și conștientizare asupra fenomenului violenței în familie, precum și prin campanii de advocacy; 
  • Intervenție: prin serviciile oferite în cadrul adăpostului Casa ADRA și prin consilierea persoanelor ce trăiesc drama abuzului, dar care nu își doresc găzduirea, ci doar informarea și consilierea. 

Pe lângă implicarea în acest domeniu, ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare. Prin urmare, caută să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în dezvoltarea potenţialului uman prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe patru direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate.

ADRA România este:

  • Membru al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)
  • Membru al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC)

La nivel global, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 ţări şi ghidându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în situații vulnerabile fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. Datorită promptitudinii cu care ADRA a răspuns la nevoile oamenilor de pe întregul glob, în 1997, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate