Caută
Close this search box.

Ziua Internațională ADRA. Pe cine să ajuți?

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Dezvoltarea implică atât o acțiune cât și rezultatul acesteia. ADRA aprofundează nevoi, dezvoltă soluții, transformă cantitatea în calitate, promovează importanța unor relații pașnice în comunitate. Uneori, Refacerea este modul în care ADRA este alături de cel lovit de imprevizibil, oferind alinare și îmbunătățind calitatea vieții. De asemenea, Ajutorul presupune susținerea efortului și îndrumarea celui în nevoie fiind precedat de dorința acestuia de a face o schimbare.

Ne întâlnim în ultima vreme, parcă din ce în ce mai des, cu o mulțime de solicitări de a ajuta, apeluri umanitare de tot felul, în stațiile de autobus, la televizor, în presa scrisă, în mediul online, peste tot. Unii trec nepăsători, parcă imuni la astfel de situații, indiferent de natura lor. Alții intervin și vin cu soluția: ”Nu-i da omului pește, dă-i o undiță și învață-l să pescuiască!” Și totuși, dacă cineva vrea să ajute, în mod sincer, dezinteresat, se ridică întrebarea: pe cine să ajuți? Și cum? Într-o manieră care să aibă într-adevăr un impact pozitiv pe termen lung asupra situației beneficiarului.

Despre o astfel de situație am dori să vă relatăm în continuare:

„În cadrul proiectului ”Vreau la școală!” susținut de ADRA România, am cunoscut în anul 2014 familia Kelemen. Această familie este compusă din șase persoane, părinții și cei 4 copii. La momentul intrării lor în proiectul ADRA locuiau în localitatea Lazuri, la câțiva kilometri de municipiul Satu Mare. Copiii mai mari, Marc și Karina erau la școală în timp ce Andreea și Rebeca, cele mici, erau la grădiniță, respectiv acasă. Tatăl lucra la un depozit de mobilă second-hand, unde muncește și în prezent, iar mama era acasă cu copiii. Mama îngrijea o doamnă în vârstă, iar în schimbul acestui serviciu familia locuia fără chirie în casa doamnei respective, familia Kelemen neavând o locuință proprie. Financiar era dificil să se întrețină dintr-un singur salariu, cel al tatălui, mai ales că discutăm despre șase persoane. Astfel Marc și Karina au intrat în programul ”Vreau la școală!” în 2014. În ciuda situației dificile în care se găseau, în fiecare ocazie în care i-am vizitat, am găsit optimism, bucurie, veselie și zâmbet pe fețele copiilor. Nu au cerut niciodată nimic, au apreciat mult și s-au bucurat de micul ajutor pe care îl primeau lunar.

În anul 2015 casa în care locuiau s-a vândut și au fost nevoiți să își găsească o altă locuință. Dar de această dată au ales să se mute la oraș, iar din ianuarie 2016 au locuit, cu chirie, într-un apartament din Satu Mare. Aici condițiile de trai erau destul de modeste, neavând mobilier. Erau nevoiți să își păstreze hainele în saci, locuința avea nevoie de igienizare, pereții fiind destul de murdari. Tot în această perioadă mama și-a găsit un loc de muncă și s-a angajat la o croitorie din oraș. Dar în ciuda tuturor acestor neajunsuri, am fost impresionat de modul în care se organizau și aveau grijă unii de alții. Mama pleca în fiecare zi la ora cinci la muncă, tatăl pleca și el la scurt timp după aceea, iar Marc și Karina, care la vremea aceea aveau 14, respectiv 12 ani, se ocupau de surioarele lor. Le îmbrăcau în fiecare dimineață, le duceau la grădiniță după care ei plecau la școală. În această perioadă, cazul familiei Kelemen a fost prezentat în cadrul emisiunii ”Din toată inima” de la Speranța TV, în luna aprilie 2016. În urma emisiunii oamenii care au fost sensibilizați de hotărârea și de eforturile părinților dar și de responsabilitatea și atitudinea copiilor au ajutat și au donat acestei familii bunuri care le erau atât de necesare.

Dar această familie nu s-a mulțumit cu atât, a luptat în continuare pentru a avea o casă a lor, iar pe parcursul anului 2016 au obținut o locuință a lor, un apartament ANL cu două camere în care locuiesc în prezent. Tot anul trecut Marc a intrat la liceu depășind astfel limita de vârstă din cadrul programului ”Vreau la școală!”, iar Karina nu mai face parte din program datorită faptului că familia sa a reușit, cu puțin ajutor și susținere, să ajungă la acel punct în care să se descurce fără nici un ajutor din afară.

Revin cu aceeași întrebare: pe cine să ajuți? Și vă întreb, a meritat să fie ajutată această familie? O familie care în decursul a doi ani a reușit să își dubleze veniturile lunare și să obțină o locuință a lor, în felul acesta asigurând copiilor un trai decent? I-am vizitat la începutul acestui an în noua locuință, i-am găsit fericiți și mulțumiți, părinții declarând că se descurcă bine din toate punctele de vedere. Iar concluzia… Vă las pe dumneavoastră să o formulați!” (relatat de pastorul Robert Varadi, Voluntar ADRA România)

Astfel de familii se numără printre beneficiarii ADRA România, persoane care dincolo de sărăcie și de condițiile grele în care trăiesc au dorința de a munci pentru a-și depăși condiția precară în care se află. Persoanele care sunt asistate de ADRA beneficiază de tot suportul necesar pentru a izbuti cu situația cu care se confruntă și pentru a trăi o viață mai bună, în condiții de siguranță în spațiul în care locuiesc și un mediu corespunzător pentru educația copiilor lor.

Bilanț de an 2016. Angajamentul organizației pentru anul 2016 este să răspundă rapid la situațiile de urgență și să fie acolo unde oamenii au nevoie de susținere, dar nu se poate face lucrul acesta fără susținerea voluntarilor, donatorilor și sponsorilor.

În anul 2016, ADRA România a schimbat 10410 vieți prin asistarea diferitelor categorii sociale din proiectele specifice, astfel: 235 de persoane au primit asistență în dezvoltare economică, 1894 copii au fost sprijiniți în educație și sănătate de bază, 96 de femei și copii au fost găzduiți și ajutați în lupta împotriva violenței, 1230 de persoane au primit ajutor în urma unui dezastru natural, iar 6955 de persoane au primit asistare în lupta cu sărăcia. În viața acestor persoane s-a putut intervenii datorită contribuției și implicării voluntarilor și donatorilor, pentru fiecare caz în parte.

Sâmbătă, 13 Mai 2017 este Ziua Internațională ADRA! Sărbătorită an de an la nivel mondial, Ziua Internațională ADRA este o zi specială, o zi în care poți face o schimbare. Acceptă provocarea de a schimba o viață! Alege ca nevoile celor din jur să fie pentru tine ocazia în care să te implici în a ajuta pe cel în nevoie! Dăruiește pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor!

Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România și să se implice, o pot face:

  • prin voluntariat,
  • prin donații materiale,
  • prin donații financiare în conturile ADRA,
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul dorit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Privacy Policy Settings

Translate