Caută
Close this search box.

Raport ADRA România 2019-2023

Dreptate. Compasiune. Dragoste.

Duminică și luni, 21 și 22 aprilie 2024, la Centrul Adventist de Misiune și Educație Stupini, din județul Brașov a avut loc a 20-a sesiune a Adunării Generale Elective a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea – Uniunea de Conferințe cu un număr de 222 delegați din toate zonele țării. În cadrul întâlnirii, s-a validat raportul ADRA România din perioada anilor 2019 – 2023. În urma analizei, ADRA și-a îndeplinit obiectivele propuse pentru mandatul celor 5 ani, implementând cu succes, pe parcursul mandatului, 391 proiecte.

Aria de implementare a proiectelor a avut în vedere ”Declarația de Acțiune” a organizației: ”ADRA România urmărește îmbunătățirea calității vieții pentru cei aflați în nevoie și investește în potentialul oamenilor, prin inițiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale, respectiv dezvoltare economică, educație de bază și sănătate primară, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate.”

Isus este modelul nostru! ADRA România generează schimbări pozitive și adecvate prin stabilirea de parteneriate și desfășurarea unor acțiuni responsabile pentru a atinge scopurile stabilite. Ajutorul acordat celor nevoiași este o chemare adresată întregii omeniri, prin care putem evidenția puterea bunei vestiri a Întemeietorului creștinismului în fața celorlalți. Exemplul Domnului Isus Hristos ne învață că adevăratul scop al vieții este să slujim umanității așa cum El a plănuit.

 ADRA investește în educație! Prin intermediul programului „Vreau la școală!”, ADRA România încearcă să prevină și să combată abandonul școlar în rândul copiilor proveniți din medii vulnerabile. Copiii sunt ajutați pe tot parcursul anului școlar, atât din punct de vedere material (rechizite, alimente, articole de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte), cât și educațional (consiliere). În perioada 2019-2023, 2.098 de copii cu rezultate bune la învățătură, provenind din medii defavorizate din toate regiunile țării, au fost selectați pentru a beneficia de asistență în cadrul proiectului ”Vreau la școală!”. Ca urmare a donațiilor în cadrul concertului ADRA „Vis de copil”, desfășurat în vara anului 2023, 147 de copii din programul „Vreau la școală!” au avut șansa să participe la activitățile desfășurate în cadrul taberelor „Vis de copil” din Arad și Moieciu, un gest de recunoaștere a rezultatelor lor deosebite la învățătură  în anul școlar 2022-2023.

Prin proiectele ADRA cu finanțare unică, precum Start la școală”, „Sprijin pentru normalitate”, „Loc de joacă pentru preșcolari”, „O școală digitală la țară”, „O șansă pentru tine”, „Școala mea, un loc frumos”, „Mișcare pentru viață”, „Clasa mea, un loc frumos” și „Start spre viitor”, au fost sprijiniți 1.826 de elevi prin furnizarea de rechizite și tablete pentru educație, echiparea sălilor de clasă și laboratoarelor cu tehnologie IT, precum și amenajarea sălilor de clasă și a grupurilor sanitare. De asemenea, în cadrul proiectelor „Apă pentru toți” și „Ajutor! Dispensarul satului”, s-a creat posibilitatea accesului la apă potabilă pentru 3.450 de persoane, cu scopul îmbunătățirii condițiilor de viață.

Stimulând voluntariatul în rândul copiilor și tinerilor, proiectul ADRA „Copii ajută copii”, împuternicește micii voluntari învățându-i să dăruiască și altora. În perioada 2019-2023, 1.920 de voluntari au pregătit cadouri pentru 5.991 de beneficiari, cu dorința ca gestul lor să aducă bucurie și speranță semenilor lor.

Prin proiectul ”Sprijin pentru nou-născuți”, bebelușii și mamele lor primesc trusouri pentrunou-născuți, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente, astfel, un număr de 1.214 de bebeluși au fost asigurați cu cele necesare creșterii și dezvoltării lor. Pe de altă parte, în anul 2023, 3.612 bebeluși din toate zonele țării au primit lapte praf pentru nou-născuți, ca urmare a donației primite de la ADRA Franța.

În perioada 2019-2023, peste 574 de victime ale violenței în familie (mame și copii) au fost asistate de experții ADRA România, dintre care 203 beneficiari au primit gratuit cazare, hrană și consiliere de specialitate la „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Au fost realizate campanii naționale de prevenire și conștientizare a fenomenului violenței în familie precum: „Spune mai departe! și „Schimbă povestea! dar și proiecte de strângeri de fonduri: Festivalul-concurs „Zbor de copil”, precum și Crosul caritabil „Alerg pentru mama”, organizat de Asociația Studențească AMiCUS România în colaborare cu ADRA România.

Campania „Împreună pentru oameni” a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, dedicată satisfacerii nevoilor comunităților locale a fost susținută de ADRA România prin proiecte precum: „Sprijin umanitar COVID-19”, „O iarnă prietenoasă”, „De la mână la mână”, „Un doctor pentru tine”, Prietenie fără frică” și „Împreună pentru București”. Astfel că, 28.662 beneficiari din orașele Bacău, Craiova, Iași Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Timișoara și București au primit alimente, kituri de igienă și de gospodărie, consultații medicale gratuite, precum și instruire școlară privind relațiile sănătoase și respectuoase între elevi, cu o valoare a ajutorului financiar de peste 300.000 EUR.

 În cadrul proiectul ADRA “Sprijin Umanitar COVID19”, 140.426 de persoane vulnerabile au primit alimente și produse de igienă, medicamente sau echipament de protecție, asistență socială, consiliere psihologică și ajutor pentru asigurarea adăpostului. Proiectul s-a axat pe ajutorarea oamenilor supraviețuitori, făcând astfel față nevoilor de igienă și hrană din toate regiunile majore din România: Muntenia și Dobrogea, Moldova și Bucovina, Oltenia, Banat și Crișana, Transilvania de Sud și de Nord și Maramureș.

În cadrul proiectului ADRA „De la mână la mână”, se oferă produse de primă necesitate către familii în nevoie, în scopul combaterii risipei alimentare (în mod special), prin valorificarea și redirecționarea produselor. În această perioadă, 42.247 de persoane din medii defavorizate au primit produsele necesare unui trai decent, produsele donate ajungând la o valoare de peste 1 milion EURO

”Sprijin pentru fiecare” este un proiect prin care ADRA România a reușit să susțină, în această perioadă, 697 de persoane cu ajutor personalizat potrivit nevoilor specifice atât prin decontarea serviciilor medicale, cât și prin îndeplinirea nevoilor de bază (alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte).

ADRA România, cu sprijinul voluntarilor din țară și din diaspora, a construit și amenajat, în perioada 2019-2023, 48 de locuințe sociale pentru familii defavorizate, în cadrul următoarelor proiecte: ”În sfârșit, acasă!” desfășurat cu scopul îmbunătățiri condițiilor de viață pentru familii aflate în situație de risc; ”Reclădind speranțe” – răspunsul de urgență oferit familiilor după ce casele acestora au fost afectate de incendii și ”Speranță mai presus de ape” desfășurat pentru îmbunătățirea spațiului locativ prin construirea sau reconstruirea caselor afectate de inundații. 

Pe plan extern, activitatea ADRA România s-a extins și pe continentul african unde a fost inițiat proiectul „Sprijină un copil în Africa!”, în colaborare cu Matandany Secondary School din Malawi. Prin acest proiect se acordă un mic dejun copiilor din zone marginalizate și care parcurg, în medie, 5 kilometri până la școală. O altă intervenție ADRA România a constat în îmbunătățirea alimentației pentru 1.250 de elevi din internatul campusului, suplinind alimentarea cantinei cu produse rar oferite copiilor, precum orez și pâine. De asemenea, ADRA a contribuit și la renovarea cantinei campusului, îmbunătățind condițiile de preparare și servire a meselor. 

Prin proiectele “Apel la solidaritate internațională – Liban” și „Apel la solidaritate internațională – Armenia”, desfășurate în perioada septembrie 2020 – februarie 2021, ADRA România, cu ajutorul mai multor donatori, a reușit să intervină prin oferirea de alimente de bază, medicamente și kituri de igienă pentru 2.962 de persoane din 970 familii grav afectate, victime ale exploziei din Liban și ale conflictului armat din Armenia. 

 Prin proiectul „Speranță pentru imigranți”, peste 1.970 de refugiați au primit sprijin de la ADRA România. În data de 7 octombrie 2020, cu sprijinul Conferinței Muntenia și a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea „Popa Tatu” din București, alături de alte persoane caritabile care au dorit să rămână anonime, s-a inaugurat Centrul Educațional ADRA în care refugiații beneficiază de cursuri de limba română, engleză, arabă, precum și de ateliere practice și evenimente culturale, toate oferite gratuit datorită implicării voluntarilor ADRA România.

În februarie 2023, un cutremur dezastruos a lovit Turcia si Nord-Vestul Siriei, distrugând vieți și lăsând în urmă mii de suflete sfâșiate. Într-o încercare de a aduce lumină în întunericul tragediei, ADRA a dat dovadă de o mobilizare rapidă cu scopul susținerii financiare și materiale a persoanelor afectate. În cadrul proiectului “Speranță pentru Turcia și Siria” peste 28.679 de persoane afectate au beneficiat de  produse alimentare și nealimentare, kituri de igienă, vouchere, precum și produse de maximă necesitate (pături, plăpumi, încălzitoare, saci de dormit, etc.).

ADRA România a intervenit în situația de urgență generată de războiul din Ucraina, oferind sprijin pentru refugiații ucraineni din țara vecină, inclusiv în România. Prin proiectul „Speranță pentru Ucraina”, ADRA a ajutat peste 544.440 de refugiați, oferindu-le asistență la punctele vamale și la Gara Centrală București. Scopul a fost să satisfacă nevoile imediate ale celor afectați de război, furnizând informații, hrană, apă, truse de igienă, îmbrăcăminte, adăpost, asistență socială și psihologică. Pentru cei rămași în Ucraina, ADRA România a organizat 74 de convoaie umanitare, ajutând 40.662 de ucraineni defavorizați, cu sprijinul a peste 1.082 de voluntari, parteneri și sponsori. Persoanele asistate au beneficiat de produse alimentare, kituri de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de uz casnic (lenjerii de pat, plăpumi, pături), cărți, generatoare electrice, combustibil și alte obiecte de strictă necesitate.

Ca urmare a accesării proiectelor cu finanțare europeană, au fost înființate 2 centre online de consiliere prin dezvoltarea de mecanisme de monitorizare și prin oferirea de suport pentru sustenabilitatea celor 114 întreprinderi nou create. Totodată au fost menținute 259 de noi locuri de muncă create în regiunile de implementare ale proiectelor.

 În anul 2020, ADRA România a obținut „licența de funcționare” din partea ADRA Internațional, respectând standardele mondiale ale rețelei ADRA. Astfel, ADRA România este membră în BOARD-ul și în comitetul executiv ADRA Europa, ceea ce a sporit vizibilitatea și credibilitatea organizației. Diversificarea surselor de finanțare, inclusiv prin accesarea directă și strângeri de fonduri, a contribuit la eficiența proiectelor implementate.

În perioada anilor 2019-2023, activitatea socială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a înregistrat asistarea a peste 821.662 persoane prin intermediul a 391 proiecte din portofoliul ADRA România, cu un total al cheltuielilor de 14.830.408 USD. Implementarea cu succes a acestor proiecte a fost posibilă cu sprijinul a 21.150 voluntari activi și a 3.664 parteneri care au fost alături de noi spre binele semenilor coordonați din toată inima de echipa ADRA de la biroul central și de responsabilii și coordonatorii ADRA din cele 6 regiuni de implementare. Suntem conștienți că ajutorul material și financiar în implementarea proiectelor desfășurate nu este de neglijat: în perioada ultimilor 5 ani, ne-am bucurat de susținerea celor 28.797 sponsori cu inimă mare. Prețuirea noastră și răsplata de sus!

Fiți martorii impactului pe care ADRA România îl are asupra comunităților și inspirați-vă să fiți parte din schimbare! Credem că în tot ceea ce am realizat, prin contractele de sponsorizare și protocoalele de colaborare încheiate, prin campanii de informare, conștientizare și strângere de fonduri, prin evenimente precum concerte, tabere, emisiuni televizate și radiofonice pentru proiectele implementate, prin promovarea cazurilor sociale în mass-media, am avut un PARTENER de nădejde care niciodată nu ne-a uitat. Dumnezeu este PARTENERUL nostru nevăzut!

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Policy Settings

Translate